Hlavní obsah

OBRAZEM: Malebné Skotsko

Novinky, rei

Skotsko (v galštině Alba) zabírá jednu třetinu ostrova britského Spojeného království. Zemi, jehož východní břehy omývá Severní moře a ty severní a západní Atlantský oceán, vyhledávají ročně milióny turistů. Lákají je zejména stovky hor a jezer.

Článek

V zemi o velikosti srovnatelné s Českou republikou žije něco přes pět miliónů obyvatel, tedy zhruba polovina než v ČR. Nejvíce lidí bydlí v jižních rovinách kolem metropole Edinburghu a města Glasgow. Jen v glasgowské aglomeraci bydlí více než třetina Skotů.

Podobné scenérie se vám nabídnou na stovkách míst. Foto: NOVINKY/Tomáš Reiner

Mimo hlavní pevninskou část tvoří zemi přes 790 ostrovů, zahrnutých do čtyř hlavních souostroví Shetland, Orknejí a Vnitřních a Vnějších Hebrid.

Zámek v metropoli Edinburghu. Foto: NOVINKY/Tomáš Reiner

Geomorfologii země zásadně ovlivnil ústup ledovce, jenž kdysi pokrýval celé Skotsko. Albu díky tomu vyhledávají ročně milióny milovníků přírodních krás. Skotsko je země hor, malebných údolí a jezer, z nichž největší a nejznámější jsou Loch Lomond a Loch Ness. Severní pobřeží Alby se navíc pyšní pestrou biodiverzitou, zvláště rozličné jsou kolonie mořských ptáků, spatříte zde i orla skalního a mořského.

Skotsko je země malebná. Foto: NOVINKY/Tomáš Reiner

Palírna světoznámé whisky Grant's v Dufftownu. Foto: NOVINKY/Tomáš Reiner

Podnebí Skotska je oceánské a počasí je tam náladové. Pevninu ohřívá atlantský Golfský proud a tamní zimy jsou proto mírnější než v jiných oblastech při stejné zeměpisné šířce. Léto však bývá chladnější a deštivější, zejména na západě v oblasti Highlands s nejvyšší skotskou horou Ben Nevisem.

Volně pasoucí se ovce spatříte ve Skotsku často. Foto: NOVINKY/Tomáš Reiner

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám