Hlavní obsah

Na kolech za půvabnou slovanskou historií

Právo, Martina Žáčková

Po Chřibech z Velehradu na ranč Kostelany na vás čeká 20 kilometrů dlouhá, středně náročná trasa vedená převážně po málo frekventované silnici II. třídy vybavené asfaltovým povrchem, která svými zastaveními potěší děti i dospělé. Kvůli zvlněnému terénu, v němž se místy nevyhnete i táhlému stoupání, ale není určena pro úplné začátečníky.

Článek

V turistických průvodcích je sice všeobecně doporučována 14 kilometrů dlouhá cyklotrasa ze Starého Města přes obec Modrou s cílem u turistického střediska Bunč na hřebeni Chřibů, je ovšem škoda si výlet neprotáhnout a nevyužít toho, že z Bunče na ranč Kostelany je to odsud už jen kilometr.

Abyste měli dost času a sil, můžete si naopak zkrátit úvodní část a vyrazit až od obce Modrá, těsně sousedící s Velehradem. Celá cesta tam i zpět pak bude činit 24 kilometrů.

Velehrad a Modrá připomenou Slovany

Pokud se na start cyklistického výletu dopravíte autem, zaparkujte ve Velehradu. Mají tam parkoviště s dostatečnou kapacitou pro návštěvníky, kteří sem každoročně v hojném počtu míří na červencovou cyrilometodějskou pouť.

Velehrad je spojován s metropolí arcibiskupa Metoděje, podle archeoologických nálezů byl v 9. století politicko-správním centrem Velkomoravské říše. Ve 13. století tu byl založen první cisterciácký klášter na Moravě. Sami nebo s průvodcem si můžete projít Baziliku Nanebevzetí Panny Marie a svatých Cyrila a Metoděje včetně podzemí a lapidária.

Nenechte si ujít ani prohlídku Archeoskanzenu v Modré, která těsně sousedí s Velehradem. Za majestátním dřevěným opevněním se otevře pohled na repliku slovanské vesnice s řadou domků i kostelíkem.

Expozice svou názorností zaujme i ty, kteří jinak nejsou fanoušky lekcí historie - každé obydlí, postavené v souladu s tehdejšími technologiemi a dobově vybavené, si můžete prohlédnout i zevnitř. Nechybí ani atraktivní kovárna, zlatnická dílna a další stavby, které přibližují život předků v době Velké Moravy.

:. Ranč v Kostelanech patří k oblíbeným výletním místům rodin s dětmi. Foto: Martina Žáková

Vesnice vznikla pod vedením historiků a pracovníků muzeí, kteří se nechali inspirovat archeologickými objevy ze širšího regionu. Ten je na nálezy z dob Velké Moravy nejbohatší u nás.

Z obce Modrá vás čeká stoupání na hřeben nad údolím. První zastávku si můžete udělat zhruba po dvou kilometrech u menší dřevěné rozhledny.

Králův stůl: zdánlivě bezvýznamný kámen

Zhruba na čtvrtém kilometru trasy, blízko hájovny, je k vidění další zajímavost - Králův stůl, pověstmi opředené místo s nejasným původem, které už sto padesát let jitří fantazii historiků a archeologů. Jeho základ tvoří asi metr vysoký hrubě opracovaný pískovcový blok s několika menšími kameny rozesetými kolem. Archeologové usuzují, že sem byl usazen uměle. Dobu jeho opracování a okolních úprav lze prý datovat do pravěku.

O původním účelu se vedou polemiky. Předpokládá se, že mohl být součástí pravěkého slunečního kalendáře a že tedy šlo o kultovní místo. V 19. století přišli badatelé s tezí, že u Králova stolu kdysi probíhaly volby slovanských kmenových králů.

V závěru 20. století zase prověřovali domněnku, že Králův stůl sloužil jako vizír, pomůcka pro zaměřování astronomických těles na obloze, užívaná třeba k určování ročních cyklů v zemědělství. Momentálně zkoumají vrypy na kameni. Nápadně se shodují s keltskými runami - literami rytého písma, jež vytvořili Keltové obývající naše území od 4. století před naším letopočtem do počátku letopočtu.

Od Králova stolu cesta pokračuje převážně lesem na hranici okresů Kroměříž a Uherské Hradiště k rekreačnímu středisku Bunč, ležícímu v nadmořské výšce 479 metrů. Odsud vás ukazatele nasměrují na Kostelany.

Kostelany lákají na výlety na koni

U kostelanského ranče, který před pěti lety vyrostl na místě bývalého družstevního statku, zaplesá srdce každého milovníka Divokého Západu. Při prohlídce malé vesničky narazíte kromě stájí s koňmi na pravou šerifskou kancelář či kostelík, ve stylu dřevěných kovbojských saloonů je zařízena také restaurace, dimenzovaná pro 120 návštěvníků.

Jestliže vám po výšlapu na kole zbylo dost sil, můžete si tu zahrát bowling. Pokud naopak potřebujete odpočinek, zajděte do aquacentra. Vyjížďka na zapůjčeném koni do přírody vás vyjde na 380 korun. Když připlatíte stokorunu, bude se vám věnovat trenér při hodinovém výcviku.

Kromě toho se v městečku pravidelně konají různé závody a akce pro děti. Areál založil kroměřížský podnikatel Vladimír Manďák, který i s manželkou a jedním ze dvou synů zahynul později při tsunami v Thajsku. Na počest rodiny se na ranči jednou ročně koná sportovní Memoriál.

Poznávat slovanskou historii, kochat se krásnou přírodou Chřibů a nakonec se odměnit vyjížďkou na koni: to vše můžete zažít během jediného cyklistického výletu ve Zlínském kraji. Start je u poutního místa Velehrad a cíl na westernovém ranči Kostelany.

Rady na cestu:

JAK SE TAM DOSTAT - Autem, autobusem nebo vlakem se dopravte do Starého Města u Uherského Hradiště. Odtud je to k Velehradu jen zhruba pět kilometrů.

POPIS CYKLOTRASY - Z Modré na Bunč cyklotrasa číslo 5018 (11 kilometrů), odtud z Bunče do Kostelan po trase 473 (1 kilometr). Z Bunče je také možné pokračovat na nejvyšší vrchol Chřibů Brdo (587 metrů nad mořem), odkud se nabízí neopakovatelný výhled z nové kamenné rozhledny.

KDE SE UBYTOVAT - Levné ubytování v chatkách, srubech nebo vlastních stanech nabízí Autocamping Velehrad (www.sm-reality.cz/vele-hrad.html). Zcela nový Hotel u skanzenu je od půlky února otevřen v Modré.

Stylově doplňuje sousední areál Archeoskanzenu - je postaven v lidovém stylu, má střechu z rákosového došku. Dvoulůžkový pokoj se snídaní na noc stojí 1640 korun (kontakt 731 103 040).

KDE SE NAJÍST A NAPÍT - V Hotelu Mlýn ve Velehradě si vyberete z široké nabídky krajových jídel, ale také specialit švýcarské kuchyně. Na trase cyklistického výletu k občerstvení poslouží Lesní penzion Bunč (www.bunc.cz). Nabízí krajové speciality, má i zvláštní jídelní lístek pro děti.

Milovníkům vína přijde po náročném výšlapu vhod Vinný sklep Sovín v Boršicích (www.sovin.cz). Je vyhlášený nabídkou širokého sortimentu vín. Můžete degustovat při posezení s cimbálovkou, v areálu je i restaurace a ubytování.

INFORMAČNÍ CENTRA - Uherské Hradiště: Městské informační centrum, Masarykovo náměstí 21, tel. 572 525 525, 572 525 526, 572 525 528, email mic@uherske-hradiste.cz, provozní doba pondělí až neděle 8-18 hodin, web www.mic.uh.cz

Buchlovice - Turistické informační centrum, náměstí Svobody 6, tel. 572 595 996, email tic@buchlovice.cz, provozní doba úterý až neděle 9-17 hodin, web: tic.buchlovice.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám