Hlavní obsah

Expedice zdolala extrémními úkoly celou Afriku

Přes 12 tisíc kilometrů napříč Afrikou urazila na kajaku, kole či po vlastníc nohou sedmice sportovců z Evropy. V březnu vyrazili z Kapského města. V červenci stanuli v egyptské Alexandrii. Na extrémní výpravě se museli všichni vypořádat s nejrůznějšími úkoly a případnými problémy během svého putování.

Článek

"Zažil jsem momenty, kdy jsem se cítil opravdu na dně. Pokaždé ale, když bylo nejhůř, tak jsem v sobě našel skryté rezervy," popsal své pocity český člen expedice Petr Tůma "Siskař".

Po opuštění Kapského města se vydala Old Spice Expedition na kole přes jižní Afriku. Denně ujeli v průměru 100 kilometrů při teplotě přesahující 40 stupňů Celsia.

:. Běh po písečných dunách nebyl moc příjemný. Foto: Old Spice Expedition

Poté museli uběhnout na 150 kilometrů napříč jedním z nejsušších míst planety, tedy Namibijskou pouští.

Přes Zambezi na Kilimandžáro

Po třech dnech náročného běhu postoupila expedice do Botswany a Malawi, kde na atlety čekalo osmdesát až sto kilometrů každý den po řece Zambezi a 20 kilometrů po jezeře Malawi.

:. Na řece číhaly různé nástrahy, například hroši a krokodýli. Foto: Old Spice Expedition

Dalším úkolem bylo pro sportovce vylézt na dva africké vrcholy - 4 565 metrů vysokou horu Meru a Kilimandžáro. Na vrcholu Uhuru ve výšce 5 895 metrů stanuli 11. května v 7.25.

:. Sedm sportovců na "střeše" Afriky. Foto: Old Spice Expedition

Po výstupu na nejvyšší vrchol Afriky tým rozhodně dlouho nezahálel. V Keni pokořil druhou nejvyšší horu černého kontinentu, kterým je Mt. Kenya. V Etiopii jeli sportovci na kole přes Etiopskou vysočinu a v Súdánu se setkali s extrémně horkým počasím (až 50 stupňů Celsia).

Putování dobrodruhů končilo v Egyptě, kde po překonání jezera Nasser běželi do cíle, tedy Alexandrie.

Ohrožena byla i bezpečnost sportovců

Bezpečnost týmu byla ohrožena v Etiopii. Tamní obyvatelé se totiž k členům týmu nechovali ani trochu přátelsky. Sportovce dvakrát napadali. Nejprve na ně pouze křičeli a házeli ovoce, ale v druhém případě už šlo o dost nebezpečnější konfrontaci, protože začali po sportovcích vrhat kameny.

Další nebezpečí číhalo na sportovce na řece Zambezi, kde museli čelit krokodýlům a hrochovi.

Reklama

Související témata:

Související články

OBRAZEM: Výstup na nejvyšší vrchol Afriky

Vylézt na Kilimandžáro, tedy na nejvyšší horský masív Afriky, byl extrémním úkolem sedmi sportovců ze střední a východní Evropy. Vrchol masívu - Kibo - sahá...

Výběr článků

Načítám