Hlavní obsah

ON-LINE CHAT: Odborník na cestovní ruch Tomio Okamura

Tomio Okamura je členem prezidia Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA), a jejím mluvčím. Věnuje se propagaci regionální turistiky. Snaží se prosadit i to, aby názvy pražských památek byly uvedeny i v angličtině a ta byla slyšet i v dopravních prostředcích. Je velkým kritikem českého podnikatelského prostředí. Vadí mu neserióznost obchodních partnerů a neloajalita zaměstnanců.

Článek

Okamura v ČR založil incomingovou cestovní kancelář. Do Česka vozí turisty především z Japonska a jihovýchodní Asie. Ročně je to asi 120 000 turistů.

Do Česka Okamura přijel na začátku 90. let, když mu bylo dvacet, začínal jako průvodce pro japonské turisty.

Považuje se za Čecha, ačkoliv se narodil v japonském Tokiu a strávil tu prvních 20 let svého života. "Sjezdil jsem celý svět, všechny kontinenty s výjimkou Antarktidy a i na tom nejexotičtějším místě se stejně za chvíli začnu těšit na Prahu. Takové město, takové lidi a takové možnosti nenajdete nikde na celé planetě. Tady jsem doma a tady je mi taky nejlíp," tvrdí na svých stránkách.

Před několika lety obhajoval co nejpřísnější podobu zákona, který upravoval práci průvodců. Vadí mu průvodci, které si levně najímaly cestovní kanceláře a kteří leckdy neměli znalosti češtiny ani tuzemských reálií. Jejich služby tak byly nekvalitní a podle Okamury odrazovaly turisty od další návštěvy Česka.

Od roku 2004 je členem prezídia Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA), která sdružuje cestovní kanceláře a agentury. Asociace například podává podnět ministerstvu pro místní rozvoj, pokud má podezření, že by některá cestovní kancelář mohla padnout. Tak tomu bylo i v případě kanceláře I´m travelling, která zkrachovala tento týden a stovky jejích turistů zůstaly v Turecku či v Řecku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám