Hlavní obsah

Loketský hrad má co nabídnout

Právo, Martin Polák

Historické město Loket na Sokolovsku, kterému vévodí stejnojmenný hrad, je v poslední době stále častějším cílem nejen našich, ale také zahraničních turistů. Podíl na tom mají nedaleké světoznámé lázně Karlovy Vary, na jejichž letiště míří stále více spojů z ciziny. Hlavní zásluha patří především městu Loket, které má návštěvníkům rozhodně co nabídnout.

Článek

Na prvním místě je hrad Loket pocházející z druhé poloviny 12. století. Je celoročně otevřen a patří mezi nejnavštěvovanější památky Karlovarského kraje. Nyní prochází část hradu rekonstrukcí, ta však nebrání jeho prohlídkám.

Mučení naživo

Návštěvníci by si neměli nechat uniknout expozici útrpného práva. V kobkách jsou k vidění pohybující se figuríny, jak předvádějí několik způsobů mučení. To vše je doplněno nervy drásajícím zvukovým doprovodem.

Řada způsobů týrání je barvitě popsána v knize Malleus Maleficarum neboli Kladivo na čarodějnice, kterou vydala inkvizice. Ukázky mučení mají být v budoucnu doplněny o naučnou část. "Celá expozice by pak mohla být ucelená a bude ukazovat vývoj útrpného práva za posledních 1000 let," plánuje ředitel hradu Václav Lojín.

Hrad nabízí ještě několik dalších expozic. Prohlídková trasa vede přes expozice porcelánu, archeologii, muzeum zbraní až po prostory bývalé věznice, kde je zmíněná výstava útrpného práva.

Opera a rock pod hradem

Pokud zamíříte během léta do Lokte, je téměř jisté, že se tam bude konat nějaká kulturní akce. Vybízí k tomu totiž přírodní amfiteátr v těsné blízkosti řeky Ohře s nádhernou kulisou starého hradu.

Trvalou součástí prázdninové kultury v Lokti je například operní festival Loketské kulturní léto. Začal už 6. července a poslední operu uvidí diváci zítra. Operní festival pod širým nebem i letos nabídl tři díla světoznámých autorů.

Na své si ale přijdou i příznivci rocku. Jeho fanoušci se mohou těšit například na J. A. R. a Monkey Business, obě kapely zahrají pod hradem 17. srpna.

Pořadatelé navíc na závěr prázdnin slibují překvapení, kdy se má v Lokti objevit některá z hudebních hvězd, pravděpodobně skupina Europe.

James Bond

Za pozornost jistě stojí i loketské náměstí. Právě kvůli jeho vzhledu si ho již několikrát vybrali i filmaři. Naposledy se tam točila jedna ze scén filmu s legendárním agentem Jamesem Bondem.

Návštěvníci tam mohou obdivovat opravené měšťanské domy, zrestaurované kašny a sloup Nejsvětější Trojice.

Součástí náměstí je i monumentální budova radnice vystavěna v raně barokním slohu podle plánů Abrahama Leuthnera. Stavba, započatá v roce 1682, byla úplně dokončena o čtrnáct let později. Její součástí jsou hodnotné architektonické prvky, zejména raně barokní klenby.

Za zhlédnutí jistě stojí i Černá věž, která je součástí původního gotického městského opevnění při východní městské bráně. Věž dostala před několika týdny zbrusu nové hodiny.

Navíc nabízí zajímavou expozici loketských kuriozit. Je zde možné vidět například staré mapy nebo pohlednice města, původní zvon či hladomornu.

Další loketskou památkou je kostel svatého Václava. Ten stojí na místě původního pozdně gotického kostela pod hradem.

Z vnějšku poměrně strohá stavba však skrývá hodnotný interiér. Oltářní obraz je označován za dílo Petra Brandla a cenné jsou i oba boční oltáře. Ty pravděpodobně pocházejí z dílny loketského sochaře Jana Wildta.

Svatošské skály

Sportovně založenější turisté by si neměli nechat ujít několikakilometrový výšlap podél řeky Ohře. V romantickém údolí se totiž nalézá skupina mohutných skalních pilířů a jehlanů - Svatošské skály.

Svými tvary připomínají svatební procesí a podle toho jsou i pojmenovány - například Ženich, Nevěsta, Muzikanti, Svědci.

Další legendy, které se k tomuto bizarnímu dílu přírody vážou, si můžete přečíst přímo na tabuli naučné stezky. Od roku 1933 jsou vyhlášeny chráněným přírodním výtvorem, nyní národní přírodní památkou.

Rady a informace na cestu

WWW STRÁNKY - www.loket.cz, www.hradloket.cz, www.vlak.cz, wiky.mapy.cz

DOPRAVA - AUTOBUSEM NEBO AUTEM Nejlepší cesta do Lokte, pokud nejedete vlastním vozem, je autobusem. Do města totiž zajíždějí pouze lokální vlaky. Ideální je najít spoj do Karlových Varů nebo do Sokolova. Z obou měst je to do Lokte přibližně stejně daleko, zhruba osm kilometrů.

Autobusy do města zajíždějí poměrně pravidelně. Pokud se přece jen rozhodnete jet vlakem, opět je nejvhodnější přicestovat nejdříve do Karlových Varů nebo Sokolova. I přes malou vzdálenost vás pak ale do Lokte čeká několik přestupů.

UBYTOVÁNÍ - Loket nabízí k ubytování přibližně 300 lůžek. Turisté je najdou v několika hotelech na náměstí a ve více než deset penziónech, které jsou v různých částech města. Pro méně náročné je k dispozici kemp u řeky Ohře, od centra města je vzdálen asi 15 minut chůze. Jedna noc pro dospělou osobu v závislosti na poskytnutých službách a úrovni vybavení vyjde na přibližně 300 až 1100 korun.

INFORMAČNÍ CENTRUM - T. G. Masaryka 12, Loket, telefon +420 352 684 123, otevřeno od pondělí do neděle 10.30 až 12.30, 13.00 až 17.00 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám