Hlavní obsah

Farmy jsou možností, jak strávit dovolenou

– ČESKÁ REPUBLIKA
Právo, Jindra Pašková, Radek Plavecký

Kouzlu agroturistiky propadli nejen zahraniční zájemci, ale také celé rodiny z Česka. Bydlí se v luxusně vybavených apartmánech i v jednoduchých stanech, v programu je jízda na koních, rybolov nebo ochutnávka krajových kulinářských specialit. Blízkost přírody je samozřejmostí. Strávit u nás dovolenou tzv. agroturistikou chtějí jak lidé přijíždějící ze zahraničí, tak rodiny z Česka.

Článek

Souznění s přírodou a takřka idylické prostředí vyzařuje z Kunclova mlýna na Sedlčansku. Obdobně jako na jiných farmách tady nabízejí turistům projížďky nebo výcvik jízdy na koních, pracovitější dobrovolníci mohou v rámci své dovolené pečovat o zvířata či sekat trávu. Je tady ale ještě další zvláštnost. Majitelům se podařilo obnovit činnost stovky let starého mlýnského kola a také mechanismu, který jim umožňuje vyrábět vlastní elektrickou energii.

"Má to ale háček - musí být dostatek vody v potoce. Teď zrovna jsme skoro na suchu, takže mlýn stojí," ukazoval na vyschlý náhon z koryta Brziny syn majitelů Petr Kuncl. Za mlýnským kolem je ukryta Francisova turbína, která pohání přes řádně nasmolený kožený řemen pilu s jedním ležatým listem. Aby farma uprostřed lesů s rybníky a loukami kolem získala certifikát ekologická, nesmí tady používat hnojiva a třeba ani ostnatý drát.

Kdo sem přijde, má pocit, že se vrátil v čase. Na lukách se v ohradách pase stádo koní, na stodole jsou přilepená vlaštovčí hnízda a přes potok je obnovený krytý dřevěný mostek s kamennou cestou. "Dřevo na něj jsme řezali právě na naší pile. Návrh na most dělal architekt David Vávra, rodiče se s ním dobře znají," říkal mladík, když vyprovodil ze stájí několik koní s jezdci chystajícími se k projížďce po okolí.

Krávy, koně a další zvěř

Koní je tady dvaadvacet, k tomu dvacet krav a další drobná domácí zvířata. Ubytovat se tu mohou lidé ve dvou apartmánech po čtyřech místech. Týden tady v létě vyjde rodinu na necelých šest tisíc korun, k tomu si ale musí sami rekreanti zajistit stravování. Vařit mohou v kuchyňce patřící k apartmánu. Za hodinu jízdy se platí 250 korun.

"Fungujeme celoročně, nejvíc lidí jezdí přes léto. Je to tak půl na půl cizinci a lidé z Česka," dodával Kuncl. K mlýnu patří i dětský tábor asi pro 25 dětí, které přespávají v teepee a učí se jezdit na koních. Místem jako stvořeným pro venkovskou turistiku jsou šumavské lesy a pastviny.

Tady najdou zájemci i Ranch Svobodná země Vogelsang, kde je vedle kavkazského ovčáka Kendyho a jorkšíra Dity domov pštrosa Emana a poníka Julči. Majitel Roman Halbhuber ho vyměnil za dvoje paroží. Za plotem ovce, v ohradě bizoni a uherský dlouhorohý skot. To vše dotváří pohodu ranče nedaleko Kašperských Hor.

Na pokojích lednička a vlastní sociální zařízení, ale televize tu chybí. Hlavní atrakcí jsou jízdy na koních. Vítaným doplňkem po několikahodinové cestě v sedle pak masáže a nově relaxace při práci v keramické dílně. Půjčit se dá kolo, k dispozici je hřiště. Nechybí teepee, miniwesternové městečko, kamerunské kozy a prasátka.

Večer se sedí při sklence v saloonu s nezbytnými dekoracemi - bizoní hlavou a kůží, vozem či pianem, unikátním kouskem nábytku je oltářní stůl, u kterého se právě sedí.

Ranč pro Limonádového Joa

Místo nese neoficiální název Ranč, kam chodí hvězdy spát, a nejde jen o hvězdy nebeské. Cestu sem si našli například Ivana Chýlková, Jana Hlaváčová, Karel Šíp, Jiří Mádl, Martin Sláma.

Atmosféru zašlých časů připomíná dnes už kultovní parodie Limonádový Joe. Legendární představitel hlavní role Karel Fiala je tu stálým hostem a dokonce kmotrem ranče. Kromě nezbytné fotografie věnoval majitelům svůj bílý filmový klobouk.

Ranč je otevřený celoročně. Víkendy jsou ale už zaplněné do konce října. Dvoulůžkový pokoj stojí na noc 400 Kč, apartmán přijde na 1000 korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám