Hlavní obsah

Italské Il Forno Antico je venkovskou turistikou

Právo, Miroslav Navara

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestává platit nedávná skutečnost, že jižní část Itálie je beznadějně chudá. Svědčí o tom nové silnice a dálniční úseky, novostavby, značné procento moderních automobilů. Lidé dobře oblečení, nakupující, užívající pohody posezení v restauracích, barech a kavárnách.

Článek

Jednou z cest k prosperitě je tu rozvíjející se cestovní ruch - a to ze značné části díky farmám na venkově. Více či méně luxusních, nacházejících se pod jednotícím názvem "agriturismo", tedy volně přeloženo: venkovská či zemědělská turistika. Z jedné takové farmy přišla naše pozvánka.

Oč jde? O pobyt na venkově, spojený se všemi aspekty zemědělství, jak se tu provozuje v mimořádně úrodné krajině.

Majitel farmy Forno Antico, jinak neurochirurg provozující praxi v Miláně, navázal na rodinnou tradici. Zchátralý dům po rodičích nejprve opravil, přikoupil pozemky takříkajíc od obzoru k obzoru a začal rozšiřovat nabídku.

Na koni nebo kole

Dnes disponuje asi padesáti pokoji ve čtyřech objektech, několika stáními pro karavany, chovem koní a domácích zvířat. Nechybí velký bazén, tenisový kurt. Na farmě se pěstují olivy, brambory, rajčata, rozmanité koření, takřka vše, co je třeba k vaření. Také maso se servíruje z místního chovu.

Děti hostů se mohou s chovem i pěstováním obeznámit. Na koních, ale i na kolech lze podnikat vyjížďky do okolí, třeba i na celý den. Cílů v okolí jsou - při různé náročnosti na kondici - desítky.

Vydat se lze za místními tradicemi, kulturou, krajovou kuchyní, za poznáním nebo i sběrem léčivých bylin, jahod, myrty, lékořice či endemické Primuly Palinuri. Závěrem léta se i pro hosty organizují lovy tuňáků, sklizně oliv či chřestu.

Pizza show

Majitel farmy dr. Aniello Cusati je nejen duší i motorem života farmy, ale také jejím hlavním dělníkem, a je přístupný dalším požadavkům hostů - zařídí třeba "pizza show", kdy u pece na farmě hosté spatří doslova akrobatické prvky při přípravě tohoto oblíbeného typického pokrmu. Stejně tak je připraven věnovat se začátečníkům či vést pokročilé na expedice na koních, trekkingové výpravy atd.

Farma je však proslulá i kuchyní ve stylu "osterie", tedy pohostinství, zpracovávajícího výlučně místní suroviny.

A ještě jedna atrakce, pro našince neodolatelná. Možnost vyrazit na celý den na jachtu. Přátel, kteří to pro "doktora" rádi udělají, má celou řadu. V našem případě kamarád Pepino nás vzal do malebného městečka s přístavem Palinuro (zdejší St. Tropez).

Během plavby ukázal starý římský přístav Policastro, vilu, kde psal Sommerset Maugham své knihy, luxusní arabský hotel, kde noc stojí 200 eur za osobu, i malebný přístav Marina Moreta, nad kterým na ostrém vrcholu skály rozpřahuje své paže Kristus la Rio de Janeiro.

Rady a informace na cestu:

JAK SE TAM DOSTAT - Letecky či autem do Neapole, z Neapole po dálnici na jih až do Salerna, odtud podél pobřeží směr Akropoli, Vallo di Diano, a pak už po úzkých asfaltkách samá zatáčka až do San Mauro la Bruca. Na farmu Il Forno Antico pak už po soukromých směrovkách. Na italských dálnicích se platí, asi 5,5 eura za 100 km. Jedeme-li až z domova, neopomeneme rakouskou dálniční známku. Benzín je o něco dražší než u nás, ale i než v Rakousku. Samoobslužná čerpadla s označením FAI DA TE jsou o něco levnější. Reflexní vestu, dětskou sedačku a raději i rozsvícená světla považujme za samozřejmost.

POJIŠTĚNÍ - S evropským zdravotním průkazem v Itálii máme nárok na základní ošetření, klid duše (a odstranění větších rizik) nám zajistí cestovní připojištění. I tak však musíme počítat s eventuálními poplatky či příplatky u lékaře nebo za léky. Uschováme pečlivě doklady a vyúčtujeme po návratu se svou zdravotní pojišťovnou.

Měna v Itálii je euro. Pamatujme, že banky i obchody mají různě -avšak vždy dosti - dlouhou přestávku kolem oběda, tzv. siestu.

NOUZOVÁ TELEFONNÍ ČÍSLA - První pomoc 118, hasiči 115, policie 113, pomoc motoristům (autoklub) 116, informace 12 (v angličtině 176).

V turistických informačních kancelářích zpravidla dostaneme nejen rady a informace, ale i prospekty a mapky. Najdeme je ve všech větších lokalitách.

Několik informací lokálních: Na výlet vlakem do Neapole (popř. do Pompejí či Herkulanea) se dostaneme za asi 8 eur (zpáteční). Muzeum Scavi v Paestu je pro dospělé od 18-65 let za 5 eur. Pod 18 a nad 65 let za 3 eura. Parkoviště je tu za 2,50 eura.

Reklama

Související témata:

Související články

Kaňoning je koktejlem strachu i odvahy

Oblast Trentina protkaná dravými říčkami přímo vybízí vyzkoušet si adrenalinový sport zvaný kaňoning. Tahle mladá sportovní disciplína chytla za srdce spoustu...

Výběr článků

Načítám