Hlavní obsah

Italský jihozápad skrývá mnoho dosud neobjeveného

Právo, Miroslav Navara

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Snad každý z nás někdy byl v Itálii. Mnozí známe pověstné Bibione, Lago di Garda, lyžaři znají zimní střediska v Trentinu. Jiní si oblíbili skvosty jako Verona, Padova, Bologna, zamilovali se do půvabu Toskánska. Ti cílevědomější z nás dorazili až do Neapole.

Článek

Ale odtud dál k jihu se už nás mnoho nepouštělo. Snad že je to dost daleko, či protože tu na nás nevolá nějaký proslulý, notoricky známý a oblíbený cíl. Jedna pozvánka to však může změnit.

V našem případě přišla z kraje jižně od Salerna, asi 200 km na jih od Neapole, kde se od břehů Tyrhénského moře východním směrem do vnitrozemí až k vrcholkům hor do výše kolem 2000 m n. m. rozkládá provincie Cilento. Její podstatná část byla vyhlášena národním parkem a není divu - příroda je tu neodolatelná. Kromě ní tu na nás čeká řada zajímavých zážitků.

Za objevy po moři

Za touto lehce adrenalinovou lahůdkou musíme do přístavu Marina di Camerota. Tady kotví flotila člunů námořnického družstva Cooperativa Cilento Mare. Co člun, to snědý mořský vlk u kormidla a s ním výlet na celkem jedenáct atraktivních míst na pobřeží. K těmto místům se buď přiblížíme na dosah, do jeskyň zpravidla vplujeme, v Pirátské zátoce zakotvíme a občerstvíme se.

Samotnou přitažlivost jednotlivých míst nejlépe naznačí jejich názvy: Jeskyně milenců, Modrá jeskyně (barevný efekt je totožný s tou na Capri, jen je o poznání menší), Katedrála, Býčí jeskyně, Chladnička (kde rybáři uskladňovali své úlovky, zejména zdejší skvělé tuňáky, v neměnící se teplotě osm stupňů Celsia, než je hromadně odvezli k prodeji), Zátoka Měsíční hory apod.

Vyplouvá se třikrát denně v 9.00, 10.30 a 15.00 hod. a také v 9.00 a 10.30 na celodenní výlet s pobytem v Pirátské zátoce a koupáním na příjemné malé pláži, kde není nikdo jiný... Pro zájemce družstvo na objednávku uspořádá i noční rybolov "na lampu", s následnou úpravou a konzumací získaného úlovku.

Mozarella z buvolího mléka

Většinu specialit italské kuchyně už jsme při různých příležitostech ochutnali, pravé italské suroviny jsou u nás běžně k mání. Lehce stravitelná jídla středomořské kuchyně už u nás leckdo doma připravuje.

Ne každý však ví, že nám dobře známý bílý měkký sýr mozarella se z poloviny vyrábí z buvolího mléka. Provincie Cilento nabízí návštěvu některé z mnoha farem a manufaktur, které takovou - a dlužno poznamenat, že skvělou - mozarellu vyrábějí.

Ta "naše" - Caseificio Chirico v osadě Ascea Marina zpracovává denně tisíc litrů mléka. Po dodání z farmy do výrobny se surovina zchladí přesně na čtyři stupně. K výrobě se pak prudce zahřeje na šestatřicet stupňů, poté hodinu "odpočívá". V tu chvíli vznikne tzv. pasta, která opět dvacet minut odpočívá. Nu a pak už ze stroje, řízeného počítačem, vychází hotová mozarella, která se ručně, popř. opět strojově tvaruje do hotových produktů.

Zajímavostí je krajová příchuť: zde se jí dosahuje přidáním myrtových větviček (trhaných pouze v období od poloviny prosince do února), v Kalábrii se přidávají snítky vavřínu, na Sicílii zase větvičky citrónovníku nebo pomerančovníku. Samozřejmě po zhlédnutí výroby následuje ochutnávka - a věřte, naprosto čerstvá přímo z ruky mistra, který ji vyrobil, nemá obdoby.

Paestum - skvost antiky

Nebyla by to Itálie, kdyby se i zde nemohla pochlubit skvělou ukázkou antických památek. Přímořské letovisko Paestum mezi Salernem a Akropolí nabízí prohlídku zachovalého areálu římského města se třemi chrámy, fórem obklopeným tavernami, amfiteátrem, to vše částečně zachovalé a obklopené monumentálními hradbami o značné rozloze.

S areálem památek sousedí Muzeum Scavi s mimořádně bohatými a moderně instalovanými sbírkami antických památek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám