Hlavní obsah

Jeďte rybařit do Norska

Právo, em

Norské království se může pochlubit hlavně tajemnou i romantickou přírodou, netknutými horami, ledovci a fjordy. Představuje také evropský ráj rybaření, ať už ve svých sladkovodních tocích či slaných pobřežích. Cestovní kanceláře potvrzují, že od nás se více jezdí do jižního Norska, kde se nachází pohoří Jotunheimen (v překladu Domov obrů) a nejznámější fjordy, ledovce a vodopády.

Článek

Domov obrů je nejvyšším horským masívem celé Skandinávie a s více než dvěma sty vrcholy patří mezi oblíbené destinace turistů a horolezců. Tamní řeky Otta a Sjoa jsou nejvyhledávanějším místem pro rafting, v některých částech Jotunheimenu můžete zahlédnout stáda divokých sobů.

Co určitě nezmeškat

Na sever se naopak jezdí na ostrovy Lofoty, severní mys Nordkapp, kde můžete z auta pozorovat za polárních nocí půlnoční slunce, a za polární přírodou Laponska. Za návštěvu stojí i hlavní město Oslo, jehož symbol - Sinnataggen (Vztekající se chlapeček) nalezneme v parku Frogner.

Návštěvníci, kteří už mají za sebou hodiny televizního sportu, by si neměli nechat ujít návštěvu dějiště ZOH 1994 v Lillehammeru. Mezi lahůdky patří i největší kolmá stěna Evropy Trollveggen, která se nalézá nedaleko odtud v údolí Romsdalen, a horská cesta chmurně pojmenovaná Trollstigen (Cesta trollů).

Ale trolly už tam asi nenajdete, i když její dnešní asfaltová podoba nabízí jedenáct magických serpentin. Nejkrásnější z fjordů je asi odtud nepříliš vzdálený Geirangerfjord, za zmínku stojí i největší kontinentální ledovec Jostedalsbreen v západní části jižního Norska - obsahuje tolik ledu jako všechny alpské ledovce dohromady a do údolí spouští 24 splazů.

V Bergenu, který představuje bránu do kraje fjordů, stojí za prohlídku historické centrum kolem hanzovních domů Bryggen a vyhlášený rybí trh. Ve městech Alesund, Molde a Kristiansund zastavuje světoznámá luxusní pobřežní linka Hurtigruten, uniknout by vám nemělo královské město v kraji fjordů Trondheim. Naopak Stavenger, někdejší hlavní město ropného průmyslu, má zase největší osadu typických norských dřevěných domků.

Ráj rybaření

V Norsku najdete přes 250 tisíc zarybněných jezer a rybníků, ve kterých žije více než 30 druhů sladkovodních ryb, takže to už by bylo, aby se něco nechytilo. Pstruzi žijí nejvíce v severní části země, zatímco vody jižní horské oblasti jsou plné štik.

Na východě se chytají dobře okouni a úhoři jsou v hlouběji položených oblastech. V několika stovkách sladkovodních řek natrefíte i na lososy a mořské pstruhy - ale pozor - lov je jen za státní poplatek 180 NOK a samotné chytání lososů upravuje řada speciálních předpisů, omezení (lov jen ručními přístroji) a poplatky. Někde je lov lososů dokonce zakázán. Nejpříhodnější doba pro lososy začíná v polovině června a trvá do půlky července, tehdy plují největší kusy z moře do řeky a pronikají do vnitrozemí.

Výše položená jezera jsou ideální pro rybolov na návnadu, ale všude je zakázáno používat živou návnadu. Znalci radí, že v níže položených oblastech se lépe chytá v květnu a červnu, v horách po prohřátí vod až v srpnu. Oblíbené je rybaření v moři (z břehů, mostů, ve fjordech), které je pro sportovní rybaření s prutem a podběrákem pro všechny zdarma. Mořský rybolov lze provozovat také z větších lodí s kapitánem nebo si můžete pronajmout motorové čluny.

K pronájmu jsou v Norsku i kouzelné rybářské chaty, které mohou stát na týden v sezóně až 29 tisíc českých korun - mimo sezónu i lehce pod dvacet. Od nás se jezdí například do rybářských osad na jihozápadně ostrova Sotra, asi 40 minut z Bergenu.

Kam na kolo

Lom je městečko ležící v údolí Ottadalen pohoří Domova obrů a zároveň sídlo kostela z 12. století. Mimo jiné nabízí vydatné cyklistické trasy i pro amatéry. Jednodenní zaručená 25kilometrová túra vede po trase Lom-SolsidevegenOverbygdsvegen-Solsidevegen/Lom. Nejoblíbenější oblast pro cyklistiku se rozprostírá mezi Lillehammerem a divokou řeku Sjoa.

Skýtá různě náročné terény, od těch nejlehčích pro rodiny s dětmi přes většinou šotolinové cesty až po příkrá stoupání do hor. Jedna vás zavede i po stopách slavného hrdiny Ibsenovy divadelní hry k chatě Peer Gynt Hytta v Rondane nad městem Otta. Čeká vás i vyhlídková panoramatická cesta ve výšce 1000 m nad mořem jménem Peer Gynt Veien.

Tipy na výlet
FRAM MUSEUM
Legendární dřevěná loď Fram, na které se plavili norští polárníci Nansen, Amundsen a Sverdrup k severnímu a jižnímu pólu, je umístěna v muzeu Fram (Adresa: Bygdoynesveien 36, Oslo). Mimochodem v čistých vodách Oslofjordu, který skýtá i pláže, se lze v létě koupat přímo před budovou muzea. Poblíž se můžete jít podívat do dalších muzeí na vor Kon Tiki, papyrovou loď Ra II Thora Heyerdahla či tři vikinské lodě staré přes tisíc let.
VIKINSKÉ MUZEUM LOFOTR
Nachází se v severonorském městě Borg souostroví Lofoty, na místě nálezu sídla jednoho z patnácti vikinských náčelníků. V muzeu můžete obdivovat rekonstruované lodě i středověkou farmu. Ve dnech 8.-12. srpna se zde koná tradiční vikinský festival. www.lofotr.no

Rady na cestu

Cestování: Cestovat autobusem je lepší vzhledem k síti silnic, naopak železnice je drahá stejně jako městská doprava (Oslo, hodinový lístek za 18 NOK - 63 Kč). Výhodnější jsou časové jízdenky Turistkort nebo "Oslokortet", které platí i na vstupy do muzeí.

Stravování: Norové sami o sobě žertem tvrdí, že jedí pouze sekaná masa. Nejtypičtějším norským jídlem jsou rybí karbanátky (fiskeboller nebo fiskekaker) a sekaná s kyselým zelím, všude ale dostanete také lososa v různých obměnách nebo mořského pstruha.

Ubytování: Ceny lůžek v hotelích se pohybují od 700 do 3500 Kč, v oblíbených chatách vyjde ubytování na 200-700 Kč za noc, ale hlavně Norsko má skoro patnáct set kempů. Rozsáhlá je také síť mládežnických ubytoven, cena noclehu a snídaně vyjde na 350-530 Kč. Další informace na turistforeningen. no, užitečné rady najdete na stránkách CK Periscope.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám