Hlavní obsah

Oslabující koruna prodraží nákup valut na dovolenou

Právo, svj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČR

Lidem, kteří se chystají v létě do ciziny za odpočinkem, o něco podraží nákup valut na dovolenou. Česká koruna totiž byla v posledních dnech k euru nejslabší za posledních čtrnáct měsíců.

Článek

Kurz koruny vůči euru minulý týden oslabil nad psychologicky důležitou úroveň 28,50 k euru. Za euro nyní v pouliční směnárně zaplatí zájemce okolo 28,80 koruny, ještě v březnu to bylo o šedesát haléřů méně.

Čekání na lepší kurz se asi nevyplatí, podle analytiků bude koruna v nejbližších týdnech zřejmě dále oslabovat. Návrat k posilujícímu trendu očekávají až po prázdninách.

"Čeští spotřebitelé byli v posledních letech zvyklí, že kurz koruny během druhého čtvrtletí posiloval a zlevňoval tak dovolené v zahraničí. Letos se situace vyvíjí odlišně," řekl Právu analytik Komerční banky Jan Vejmělek.

V meziročním srovnání ale není rozdíl v kurzu zatím výrazný. Průměrný kurz koruny k euru činil v loňském červnu asi 28,40 CZK/EUR.

Mimo Evropu levněji

Lépe je na tom ten, kdo se chystá vydat do dolarových oblastí, kam kromě Spojených států patří i Latinská Amerika či většina asijských zemí. Od letošního dubna koruna vůči dolaru sice oslabuje, ale aktuální úroveň kurzu centrální banky je kolem 21,40 koruny za dolar a je tak ve srovnání s loňskou červnovou průměrnou hodnotou 22,40 CZK/USD příznivější.

Ve směnárně se nyní dá dolar koupit za 22 korun, zatímco před rokem zhruba o padesát haléřů dráž.

Dlouhodobý posilující trend koruny vůči euru se zastavil především kvůli tomu, že hráči na trhu tak při investování do korun obdrží výrazně nižší úrok, než by obdrželi při držbě eura, vysvětlil Vejmělek. České měně nepomáhá ani nejasná situace kolem reformy veřejných financí a nervozita kolem budoucího vývoje úrokových sazeb ve Spojených státech.

Oslabující korunu vůči euru vítají čeští vývozci, kteří za zboží dostanou více peněz.

Reklama

Výběr článků

Načítám