Hlavní obsah

TIPY NA LÉTO: Pohoda není náhoda

Jak strávit letní sezónu, jak se bavit na karlovarském festivalu a na jaký hudební fest zajet? Odpověď na tuto otázku vám dá příloha deníku Právo Tipy na léto. Vychází v pátek 15. června.

Článek

Příloha Práva vám přinese kalendář doporučených hudebních i divadelních letních akcí. Najdete tam i seznam podniků a barů, kde můžete oddychovat od filmového maratonu na karlovarském festivalu. Získáte přehled hudebních festů na léto a také se dočtete, jak nejlépe cestovat do Skandinávie na dovolenou a co lze vidět ve Švédsku a v Norsku. Přinášíme vám pět doporučených tras na výlet do přírody po krásách české a moravské krajiny.

Nadcházející koncerty

Je až neuvěřitelné, kolik hudebních lahůdek je na letošní koncertní léto připraveno. Britští Genesis k nám zavítají v rámci turné Turn It On Again, při němž se sešli poprvé po patnácti letech ve staré sestavě. Chybí jen Peter Gabriel, který má svůj sólový program, ovšem Phil Collins, Tony Banks a Mike Rutheford se předvedou v celé své zralosti... Přesný kalendář koncertů najdete v Tipech na léto dnešního Práva.

Na ryby do Norska

Norské království se může pochlubit romantickou přírodou, netknutými horami, ledovci a fjordy, které poslední roky lákají české turisty. Především je evropským rájem rybaření, ať už ve svých sladkovodních tocích či slaných pobřežích.

Cestovní kanceláře potvrzují, že od nás se více jezdí do bližšího jižního Norska, kde se nachází pohoří Jotunheimen (v překladu Domov obrů) a nejznámější fjordy, ledovce a vodopády. Domov obrů je nejvyšším horským masívem celé Skandinávie a s více jak dvěmi sty vrcholy patří mezi oblíbené destinace turistů a horolezců. Tamní řeky Otta a Sjoa jsou nejvyhledávanějším místem pro rafting, v některých částech Jotunheimenu můžete dodnes zahlédnout stáda divokých sobů... Více čtěte v dnešním Právu.

Na vinařské stezce

Spojit příjemné s užitečným nabízejí vinařské cyklostezky na Jižní Moravě. A protože síť jejich tras je čím dál tím hustší, příznivci cyklojízdy a ušlechtilého nápoje vyrážejí na cestu, kde nejde o sportovní výkony,ale o to jak se poveselit.

Jižní Morava má deset vinařských oblastí a každá z nich svůj vlastní okruh vinařských stezek pro příznivce jednostopého sportování. Jejich páteřní trasou je pak 300 kilometrová Moravská vinná stezka, která spojuje starobylé Znojmo se slováckou metropolí Uherským Hradištěm a provede nás 70 vinařskými obcemi. Na ní se napojuje deset lokálních tras a pokud bychom sečetli všechny cyklostezky napojené na Moravskou vinnou dohromady, získali bychom cestu dlouhou 1200 kilometrů s nespočtem památek, nacházejících se po jejích stranách... Kde se zastavit na Moravě na víno si můžete přečíst v dnešním Právu. 

Reklama

Výběr článků

Načítám