Hlavní obsah

Z průmyslové Mladé Boleslavi do přírody

Právo, Radek Plavecký

Cestou do Českého ráje projíždějí cyklisté desítky pozoruhodných míst. Příležitost zapomenout na průmyslový chaos a vypětí dává nejen lidem v Mladé Boleslavi blízkost Českého ráje. Tentokrát nechejte auta v garáži nebo na parkovišti před domem a vyražte s turistickou mapou na kole právě z tohoto města.

Článek

Cílem cesty jsou Trosky, ale i kdyby slabší jedinci nedojeli až k nim a už dříve se během cesty dlouhé skoro 40 kilometrů vydali zpět domů, určitě potkají na trase spoustu jiných zajímavých míst.

Východní okraj města Mladá Boleslav protíná cyklotrasa číslo 241, vedoucí například už z Benátek nad Jizerou na sever Čech. Hned prvním cílem na rozehřátí se může stát výšlap na Michalovickou putnu, zřícenina hradu založeného před rokem 1281 pány z Michalovic. Má nevelké předhradí, ale velké jádro s válcovou věží, takzvanou Putnou a palácem.

Cesta pokračuje kolem řeky Jizery, kde stojí za zmínku Podhradské tůně zhruba na půli cesty mezi Mladou Boleslaví a Bakovem nad Jizerou. Tento přírodní úkaz je slepým ramenem vzniklým meandrováním toku.

V Bakově se dá pokračovat dál po zmíněné cyklotrase například do Mnichova Hradiště na zámek nebo do pivovaru v Klášteře Hradišti nad Jizerou, kde v parném létě osvěží ve skále vykutané podzemní chodby i s občerstvením.

I s malou zajížďkou přes tato dvě místa se lze vrátit k původnímu záměru zdolat Trosky. Trochu kratší cesta z civilizace ale vede jinudy, a to směrem východním hned z Bakova po vedlejších silnicích přes Lhotice a Boseň.

Na dohled ráje

Také tady lze udělat malou odbočku z trasy na zříceninu skalního hradu Valečov z první poloviny 14. století. Už od těchto míst doprovází cyklisty pohled na pískovcové bloky Českého ráje.

Tady už se cesty budou klikatit mezi skalními sloupy, kolem rybníků v příjemném chládku lesů a opět malou zajížďkou dlouhou asi tři kilometry od Valečova může být zastavení u skalního masivu Mužský.

Od Valečova, u něhož jsme zhruba v polovině celkové trasy, zamíří cyklisté směrem na obec Branžeš, u níž se lze osvěžit a vykoupat v Komárovském rybníce, dále přes Srbsko až ke křižovatce kilometr od gotického hradu Kost, který byl založen před rokem 1349 a řadí se k nejlépe zachovalým hradům v Čechách.

Na křižovatce pod Kostí zamíří cesta k severovýchodu k obci Meziluží, kde v orientaci pomůže modrá turistická značka.

Z Hrubé Skály kousek na Trosky

Po ní se lze vydat do obce Vyskeř. Tady se nelze vyhnout návštěvě novorománského kostela Nanebevzetí panny Marie, v jehož stavbě jsou začleněny architektonické prvky ze starého gotického kostela, a také dřevěné zvonice, pravděpodobně z roku 1750. Dál dojedeme kroutícími se silnicemi na Hrubou Skálu. Hrad poznamenaly snad všechny zásadní styly.

Původně gotický hrad založený zřejmě Hynkem z Valdštejna před rokem 1353 byl renesančně přestavěn Smiřickými ze Smiřic ve 2. polovině 16. století. Upraven byl i do barokní podoby na počátku 18. století za Arnošta Josefa a Františka Josefa z Valdštejna a v roce 1859 jej Lexové z Aehrenthalu dali novogoticky přestavět. Z jeho věže se turistům naskytne úžasný výhled do kraje.

Rady a informace na cestu

KOST

Návštěvní doba: duben, říjen: svátky a denně mimo pondělí a úterý 9.00-16.00 květen, červen, září: denně kromě pondělí 9.00-17.00 červenec, srpen: denně 9.00-18.00 Vstupné: I. okruh nebo II. okruh Základní: 90 Kč Snížené: 60 Kč I. + II. okruh Základní: 150 Kč Snížené: 70 Kč III. okruh Základní: 50 Kč TROSKY Otevírací doba: duben a říjen: 8.30-16.00 (sobota, neděle); květen-srpen: 8.30-18.00 (úterý-neděle); září: 8.30-16.00 (úterý-neděle); Vstupné: Základní vstupné: 40 Kč Snížené vstupné: 25 Kč

ZÁMEK MNICHOVO HRADIŠTĚ

Návštěvní doba: Duben: víkendy, svátky: 8.45-15 Květen-září: denně mimo pondělí: 8.45-16; Říjen: víkendy, svátky: 8.45-15 Vstupné: I. okruh Základní: 80 Kč Snížené: 50 Kč II. nebo III. okruh Základní: 30 Kč Snížené: 15 Kč IV. okruh (dětská prohlídka) 40 Kč OBČERSTVENÍ NA TRASE Restaurace Na Vyhlídce na masívu Mužský Restaurace na Hrubé Skále Restaurace pod Troskami Cestou v obcích řada dalších hospůdek a občerstvení

DALŠÍ INFORMACE

Z Hrubé Skály je to už co by kamenem dohodil na Trosky, jejichž věže Panna a Baba jsou mimochodem vidět už i z Mladé Boleslavi. Hrad byl vybudován na dvojici čedičových skal Čeňkem z Vartenberka před rokem 1396. Za třicetileté války byl rozbořen. I tak je z pahýlů zpřístupněných věží ojedinělý výhled do okolí, který je odměnou za zdolání celé trasy a závěrečného výšlapu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám