Hlavní obsah

OBRAZEM: Káhira - velkoměsto plné překvapení

Novinky, DaS

Toužíte-li po velkoměstě s bohatou historií, s neuvěřitelným dopravním chaosem či rušným nočním životem, pak byste si neměli nechat ujít návštěvu hlavního města Egypta - Káhiry. Připravili jsme pro vás souhrn toho nejzajímavějšího, co můžete v této africké metropoli nalézt a prožít.

Článek

Gíza

Foto: Dana Sokolová - Jediný dochovaný div starověkého světa. Velké pyramidy v Gíze byly postaveny ve čtvrté dynastii faraónů a údajně jsou tvořeny více než dvěma milióny kamenných kvádrů. Až do devatenáctého století byly nejvyšší stavbou světa.

Sfinga

Foto: Dana Sokolová - Nejstarší egyptská monumentální socha, která stojí na stráži u pyramid v Gíze již čtyři a půl tisíce let.

Nejstarší tržiště světa

Foto:  Dana Sokolová - Khan al-Khalili - bazar plný atraktivních suvenýrů patří mezi nejmagičtější kouty Káhiry s úzkými uličkami plnými obchodů a stánků, v nichž se prodává to nejrozmanitější zboží.

Egyptské národní muzeum

Foto: Dana Sokolová - Muzeum s největší světovou sbírku starověkých předmětů. Najdete tu 120 000 exemplářů nevyčíslitelné hodnoty z nejrůznějších období egyptských starověkých dějin.

Proslulé kavárny

Foto: http://mambo.ucsc.edu - Kavárna Fishawi's v káhirské čtvrti zvané Khan al-Khalili je prý již 200 let otevřena ve dne v noci.

Město mrtvých

Foto: http://www.mooseridge.net/Egypt -  Šest kilometrů dlouhý hřbitov, který sice není turistickou lokalitou, přesto je to velmi zajímavé místo na břehu Nilu. Jedná se o hřbitov a sídliště zároveň. Mezi náhrobky a mauzolei tady žijí a bydlí nemajetní lidé.

Slavné brány středověké opevněné Káhiry

Foto: www.oberlin.edu - Bab Zuwayla - jedna ze tří brán - Bab' znamená arabsky dveře a další dvě brány se nazývají Bab Al Nasr a Bab Al Futuh.

Mešity

Foto: Dana Sokolová - Jedna z nejstarších a největších egyptských mešit, Ibn Tulun. Tato mešita se nachází v islámské Káhiře a byla postavena kolem roku 876 n.l. z nepálených cihel. Její nádvoří při modlitbách pojme veškeré mužské osazenstvo místní náboženské obce. Na jedinečnosti této mešitě dodává i točitý minaret.

Káhirská citadela

Foto: Dana Sokolová - Citadela se nachází v islámské čtvrti a kdysi bývala sídlem egyptských vládců. Z této pevnosti, kde se nalézá několik muzeí a mešit, včetně impozantní mešity Muhamada Alího a okouzlující mešity Sulajmána paši z roku 1528, je nádherný výhled na celé město.

Káhirská opera

Foto: www.dailystaregypt.com - Sídlí zde Káhirský symfonický orchestr, tři divadla, muzeum a galerie.

Káhirský park

Foto: Dana Sokolová - Park Al Azhar v samém srdci islámské Káhiry. Tento park je už více než sto let pokládán za největší zelenou plochu v Káhiře. Najdete tu dětské hřiště, muzeum a restauraci nahoře na kopci.

Koptská Káhira

Foto: http://www.richard-seaman.com/Travel/Egypt - Nejstarší část města. Tato oáza klidu, úzkých uliček a starověkých svatých míst je obklopena opevněním pevnosti Babylon ze třetího století. Najdete tu i překrásný "Visutý kostel", postavený na bráně staré římské pevnosti. Některé jeho části údajně pocházejí ze čtvrtého století a dodnes se v kostele konají pravidelné bohoslužby.

Restaurace, kavárny a Cluby

Foto: www.dailystaregypt.com - Místní smetánka se velmi často setkává v klubech ve čtvrti Zamalek. Mezi velmi oblíbené patří funky a hiphopové kluby La Bodega, Moon Deck či Blue Nile.

Foto: www.egyptmyway.com - Kavárna u Groppiho - slavná kavárna, kterou v Káhiře otevřel v roce 1909 jeden švýcarský výrobce čokolády. Už od dvacátých let, nesoucích se ve znamení art deco, je tento podnik oblíbeným místem, kde si člověk může v klidu posedět a vychutnat kávu se zákuskem.

Parfumérie v Káhiře

Foto: Dana Sokolová - Nechte si připravit svůj vlastní parfém na trhu v Khan al-Khalili. Egyptské vonné oleje jsou mezi místními ženami oblíbené od pradávna a dokonce se i vyvážejí a používají jako přísady do francouzských parfémů.

Papyrus

Foto: Dana Sokolová - Tento materiál, na který se kdysi psalo, se prodává po celém Egyptě. Papyrus nejvyšší kvality seženete v Káhiře v pobočkách Dr Ragab Papyrus Institute.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám