Hlavní obsah

Zoo Dvůr Králové dýchá Afrikou

Právo, Ludmila Žlábková

Zdejší safari je největší a nejvýznamnější v Evropě. Když byl v roce 1946 přebudován původně soukromý park zdejšího textilního magnáta, obklopující jeho novorenesanční vilu, v zoologickou zahradu, nikdo netušil, co se tu v následujícím půlstoletí podaří vybudovat. Že sem bude přenesen kousek autentické africké přírody.

Článek

Specializaci na africkou faunu prosadil tehdejší ředitel Josef Vágner v 70. letech minulého století, kdy z celkem osmi expedic přivezl na dva tisíce zvířat, převážně kopytníky, ale i šelmy, opice a plazy.

Základ unikátních chovů a genobanky

Byl to základ unikátních chovů, které dnes ze zahrady činí jedinečnou genobanku četných afrických zvířat. O to cennější, že současné veterinární předpisy prakticky neumožňují dovoz nových zvířat z volné přírody.

Mezi rarity se řadí například chov nosorožců dvourohých, psů hyenových, řady antilop, pralesní žirafy okapi, prasete bradavičnatého, gueréz angolských či plazů a ptačích druhů.

"Naše zoo je v rámci africké specializace jedinou zahradou na světě, kde se podařilo rozmnožit kriticky ohroženou severní formu nosorožce tuponosého," připomíná v úvodu procházky areálem ředitelka Dana Holečková.

Celkem žije v zoo na dva a půl tisíce jedinců v téměř čtyř stech druzích a poddruzích, z nichž tvoří značnou část obratlovci, zejména velcí savci.

Lze říci, že dvorská zoo patří k nejatraktivnějším turistickým cílům v Královéhradeckém kraji. Lidé se sem rádi vracejí i díky příjemnému prostředí, v němž zvířata žijí. Rozvoj nastal zejména v 90. letech 20. století, kdy se původní pavilóny a výběhy začaly rekonstruovat tak, aby co nejvíc kopírovaly původní prostředí.

Podařilo se to zejména v tropických pavilónech Vodní světy s tropickou řekou a korálovým útesem a Ptačí svět s volně létajícími ptáky.

Výlet do Dvora Králové je lepší si naplánovat na celý den. Foto: PRÁVO/Ludmila Žlábková

Staví se pavilón tropických bažin

"Pokračujeme se stavbou Pavilónu tropických bažin, který zejména v zimě poslouží jako sídlo řady ptačích druhů, žijících v létě ve velké průchozí voliéře," upozornila Holečková a dodala, že ona sama se těší na nadcházející období květů.

"V zahradě je několik nových záhonů, které ještě umocňuje přeměna asfaltových silnic na dlážděné cesty. Ještě více se ale těším na nové přírůstky. Netrpělivě očekáváme například narození dalších dvourohých nosorožců, mnoha antilop, žiraf a zeber, dokonce geparďat.

Přitom samici Karen je již téměř 14 let. Podle literatury by už rodit neměla, takže doufáme, že se stane světovou rekordmankou," pochlubila se ředitelka. Po roční odmlce snesli vejce i vzácní krokodýli tomistomy úzkohlavé. Ošetřovatelé nyní musí pravidelně kontrolovat, jak se snůška v umělé líhni vyvíjí.

Chovatelské úspěchy zdejší zoo jsou světově ceněny. "Kupříkladu naše stádo žiraf, čítající třicet kusů, je největším stádem chovaným v zajetí na světě. Zájem je jak o mláďata, kterých je deset až dvanáct do roka, tak o konzultace. Například nyní jsme vypracovali posudek pavilónu pro žirafy, který se má stavět v Rize," doplnil zoolog Pavel Moucha.

Zahrada ve Dvoře Králové nabízí spoutu zajímavých expozic. Foto: PRÁVO/Ludmila Žlábková

Autobusem po safari

Jednou z nejlákavějších atrakcí je projížďka poschoďovými autobusy po Africkém safari, v němž je letos vypuštěno asi 160 kopytníků a na 60 ptáků. Zhruba dvacetiminutová projížďka je již zahrnuta ve vstupném. První autobus čeká na nástupišti v 9 hodin ráno, poslední vyjíždí přesně v 18 hodin. Od června zpestří nabídku i večerní safari - každý pátek a sobotu od 19.30 do 21.30 hodin a o prázdninách denně.

"Nepřehlédnutelné, zejména pro návštěvníky, kteří u nás v posledních dvou letech nebyli, je prostorný travnatý výběh surikat, ležící za nástupištěm vláčků. Od loňského května jsou v provozu dva nové výběhy šelem - jeden s bazénem pro tygry a druhý pro šakaly čabrakové," připomněla ředitelka.

Výchovný prvek zabezpečují nejen četné informační tabule, na nichž se zvídaví návštěvníci dočtou, jak rozeznají gepardy od levhartů nebo proč není hrošík malý hroch. Navíc se o prázdninách budou denně konat tematická povídání o zvířátkách.

"Hned u vchodu zveřejňujeme, kdy a kde se představení koná. Jde zejména o povídání nebo drezuru slonů, vyprávění o šelmách, primátech, žirafách, nosorožcích nebo u ostrova lemurů kata pořady věnované těmto poloopicím a dalším zvířatům zejména z plazí a ptačí říše," vyjmenovala ředitelka.

Dětská zoo a nové prolézačky

Prohlídku zoologické zahrady ve Dvoře Králové je nejlépe plánovat jako celodenní rodinný výlet.

"Návštěvníci si s sebou mohou vzít i psa, ale musí být ovladatelný a po celou dobu na vodítku. Košík mít nemusí. Podobně mohou přijít i s ochočenou fretkou nebo dalším domácím mazlíčkem na vodítku," upozornila ředitelka Holečková.

Děti ocení možnost kontaktu se zvířátky v dětské zoo, kde se na ně těší kozy, ovce a další zvířata. "Mohou se povozit i na ponících. Přichystali jsme hned několik nových nebo vylepšených hřišť - zejména cestou do safari budou děti potěšeny prolézačkami. Dovedou je až k pavilónu lvů," sdělila Holečková.

Rady a informace na cestu

JAK SE TAM DOSTAT

Zoo leží na západním okraji města Dvora Králové nad Labem (okres Trutnov), zhruba 30 kilometrů od Hradce Králové. Do Dvora Králové se dostaneme autem, autobusem nebo vlakem. Autobusové nádraží je v centru města a je zastávkou mnoha spojů. Cesta pěšky do zoo trvá asi 25 minut (přes náměstí, sestoupit k Labi a pokračovat vpravo směr Bílá Třemešná). Od května do září lze využít městskou autobusovou dopravu. Dvůr leží na železniční trati 030 ze směru Pardubice nebo Liberec. Z nádraží se do zoo dostanete buď pěšky, když sestoupíte směrem k Labi a budete pokračovat podle směrovek až do zoo, což ale trvá skoro hodinu, nebo městskou autobusovou dopravou přímo z nádraží. Od května do září jezdí některé spoje přímo k zoo.

web: wiky.mapy.cz

INFORMACE

Otevírací doba: denně 9-18 hod. Vstupné: 135 Kč, zlevněné 85 Kč (děti 3-5 let 30 Kč), pes 25 Kč, rodina (2+2) 270 Kč. Parkovné: 100 Kč (celodenní), první čtyři hodiny 50.

Další atrakce v zoo: Vyhlídkový vláček vás proveze kolem letních výběhů k nástupišti safaribusů, jízdné není zahrnuto v ceně vstupu do zoo. Africké safari je komentovaná projížďka patrovými safaribusy přímo mezi zvířata. Jízda je zdarma, safaribusy jezdí celý den.

Více informací: www.zoodvurkralove.cz

Novinkou jsou i plastové siluety zvířat. "Jedna například ukazuje, jak vysoká je čerstvě narozená žirafa. Žirafátka mívají od 180 do 200 cm, proto je zde také měřítko, aby se každý mohl hned poměřit. Oblíbené jsou i siluety šelem, které můžete srovnat například s velikostí svého psa," poznamenal zoolog Moucha.

Reklama

Výběr článků

Načítám