Hlavní obsah

Barokní zámek Valeč je zavřený, přesto láká

Právo, František Kšajt

Nedá se nic dělat. Zámek Valeč na Karlovarsku měl smůlu. První písemné zmínky o Valči jsou sice z roku 1358, ale novodobá historie barokního zámku už tak vznešená určitě není. Po druhé světové válce v něm byl i domov pro korejské děti, sídlo lesníků, dětský domov a v dubnu 1976 zámek kompletně vyhořel. Od té doby je uzavřen a nákladně státem opravován.

Článek

Přesto stále láká. A to nejen památkáře, historiky, nebo třeba přírodovědce, kteří v jeho sklepeních počítají vzácné netopýry, ale hlavně stále milovníky památek. Spolu s přilehlými objekty městské památkové zóny tvoří areál zámku ojedinělou ukázku vrcholně barokního stavitelství a krajinného urbanismu.

Návštěvníci budou moci po skončení oprav, a to nyní už zvláště zámeckých interiérů, obdivovat původní velkou zámeckou zahradu s letohrádkem, iluzivními branami, obeliskem, zbytky vodní kaskády i zahradnictví s palmovým skleníkem, který tvoří zajímavou dominantu pohledu na zámek. Celý areál je v podmínkách českých zemí opravdu jedinečný především množstvím a rozsahem dochované zahradní architektury.

Zloději zámek nešetřili

Zámek Valeč není v centru pozornosti jen památkářů. Zlákal i zloděje. V parku, kde býval početný soubor kopií soch M. B. Brauna, bylo sedm z nich v roce 2003 ukradeno, přičemž originály jsou naštěstí v Kladrubech. Zámek Valeč proto rovněž připravuje instalaci kopií soch z dílny Matyáše Bernarda Brauna. Proběhla záchrana malířské výzdoby Braunova sálu, kterou financoval Karlovarský kraj.

V rozsáhlém obnovovaném zámeckém parku je také teatron.  Foto: PRÁVO/František Kšajt

Krajinnou dominantou Valečska je zámecký kostel Nejsvětější Trojice s Trojičním sloupem, jehož oprava začala střechou a kopulemi, které byly kvůli rekonstrukci sneseny na zem a znovu jeřábem vyzdviženy. Pokračuje obnova fasád a statické zajištění. Také kostel byl částečně vykraden a je dnes proti vandalům už mnohem náročněji zabezpečen.

Turisté uvidí část parku

V zámeckém parku ve Valči lze najít řadu dalších zajímavostí, a to nejen opravený skleník s vysokou kopulí a podélnou lodí, nebo budovy kovárny, ale především teatron. Původně se tímto názvem označuje hlediště antického divadla, přeneseně seskupení soch v určitém výjevu. Teatron byl častou součástí barokních francouzských a italských zahrad. Tahle zvláštnost je také ve Valči.

Kopie soch M. B. Brauna jsou zatím, než budou opět vystaveny, bezpečně uskladněny. Foto: PRÁVO/František Kšajt

Teatron ve Valči byl postaven na konci 19. století při celkové přestavbě zámeckého parku z barokního stavu na přírodně krajinářský park. Stupně teatronu byly osazeny částmi z původní parkové výzdoby. Uprostřed spodního stupně je k vidění erb Štampachů, vytesaný z červeného pískovce, který původně zdobil, spolu s dalšími prvky ze stejného materiálu, fasádu průčelí zámku.

Oprava vzácného zámeckého barokního kostela si vyžádala snesení jeho kopulí. Foto: PRÁVO/František Kšajt

A když je tedy tento barokní skvost západních Čech opravován, chtěli by se turisté alespoň projít rozsáhlým parkem a zámek obdivovat zvenčí. Škoda, že také park je kvůli stavbě po většinu roku zatím pro veřejnost uzavřený. Památkáři nechtějí riskovat bezpečnost návštěvníků. Jedinečnou příležitost prohlédnout si alespoň část parku má ale nabídnout 19. až 20. května tradiční lidová májová akce ve Valči - Slavnost květů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám