Hlavní obsah

Zapomenutý dělostřelecký hrad Hartnštejn vydává svá tajemství

Právo, František Kšajt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velkou kruhovou chlebovou pec s cihlovou klenbou z konce 15. století se podařilo odkrýt při archeologickém průzkumu trosek hradu Hartnštejn na Karlovarsku. Vědci z České akademie věd, kteří průzkum provádějí, tvrdí, že jde o velmi dochovaný a vzácný nález, který přispívá k poznání historie tohoto málo známého a turisticky opomíjeného a zapomenutého hradu.

Článek

Zřícenina Hartnštejnu je se svými třemi polookrouhlými bateriovými věžemi a polygonální baštou stále nedoceněnou památkou velkého evropského významu.

Hartnštejn se může pochlubit dokonalým dělostřeleckým opevňovacím systémem ze 70. let 15. století pro střelbu z hákovnic. Ve své době byl vrcholem českého válečnictví. Nikdy však dobýván nebyl. Leží jihovýchodě od Karlových Varů na kopci u Bochova. První zmínka o něm je z roku 1473.

Podkovy pro štěstí z 15. století. Foto: PRÁVO/František Kšajt

Archeologický průzkum - to je jako hledat jednotlivá písmena a pak je skládat do slov, vět, odstavců a kapitol. Říká to náš přední odborník na hrady, doktor věd "hradolog" docent Tomáš Durdík z Archeologického ústavu Akademie věd ČR, který se v těchto dnech se svými spolupracovníky pustil do luštění záhad trosek hradu Hartnštejn na Karlovarsku.

Hrad Hartnštejn stál tak trochu vždycky stranou zájmu a je málo znám. Tomáš Durdík vysvětluje: "Ve třicátých letech minulého století byl sice zdevastovaný hrad částečně opraven, ale zničil se přitom velký objem archeologických situací. Hrad se pak znovu postupně změnil ve zříceninu. Vítáme proto nynější starostlivost města Bochov, který z něj chce učinit navštěvované turistické místo."

Archeolog Tomáš Durdík je nálezem kruhové chlebové pece nadšen. Foto: PRÁVO/František Kšajt

"V okolí pece jsme nalezli mnoho kvalitních archeologických nálezů, a to zejména zlomků kuchyňské a stolení keramiky. Jejich skladba ukázala, že hradní posádka užívala i luxusní importované nádoby," vysvětluje badatel Tomáš Durdík.

Archeologové se radují z každého keramického střepu - z nádobí nebo reliéfně zdobených kachlových kamen - a z železných předmětů, jako jsou třeba obyčejné podkovy, hřebíky, které ale v rukou odborníků vydají mnohá cenná svědectví o době, v níž byly používány.

"Průzkumné sondy tento týden zase zasypeme, ale již nyní můžeme prohlásit, že maximálně splnily svůj účel. Asi ty nalezené podkovy z 15. stol. nám opravdu přinesly štěstí," uzavřel s nadsázkou hradolog Tomáš Durdík, který chce Hartnštejnu vrátit jeho významné postavení v českém národním kulturním dědictví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám