Hlavní obsah

Vila Tugendhat je klenotem moravské metropole

Novinky, Josef Veselý, Český rozhlas Brno

Jen málokteré lidské dílo, mladší než jedno století, mělo tu čest, aby bylo zapsáno na seznam světového dědictví UNESCO. Vile stojící na brněnské ulici Černopolní číslo 45 se to povedlo. V jejím životopise bychom výjimečností našli ještě více.

Článek

Od 14. prosince 2001 je Česká republika čtvrtou zemí na světě (po Brazílii, Nizozemsku a Belgii), která má v seznamu památek světového kulturního dědictví UNESCO zapsánu stavbu moderní architektury. Vila nese jméno těch, kdo si ji dali v roce 1930 postavit, Tugendhat.

Historik architektury Wolf Tegethoff ji zařadil společně s Robbie House od Franka Lloyda Wrighta, Steiner Haus od Adolfa Loose a vily Savoye od Le Corbussiera mezi klíčové stavby moderní architektury. U vily Tugendhat k tomu výjimečnému postavení vedlo především volné prolínání prostoru a formální čistota, kterou uplatnil její tvůrce Mies van der Rohe.

Během předminulého století se moravská metropole stala střediskem textilní výroby tehdejšího Rakouska-Uherska (Brnu se říkalo rakouský Manchester). To vyvolalo výstavbu nových předměstí, kromě jiných i Černých Polí. Jižní svahy nad městským parkem Lužánky s nádherným výhledem na centrum Brna brzy začal zdobit několikanásobný náhrdelník vil.

Ve stylu art nouveau

Na přelomu 19. a 20. století byla na úpatí jižního svahu postavena vila ve stylu art nouveau pro významnou brněnskou rodinu Löw-Beerů. Když se v roce 1928 Greta, dcera továrníka Löw-Beera, podruhé vdávala  za dalšího továrníka, Fritze Tugendhata, dostala věnem horní část pozemku právě nad vilou Löw-Beerů.

Interiér vily je impozantní. Foto:  PRÁVO/Milan Malíček

Za svého pobytu v Berlíně si novomanželé Tugendhatovi domluvili schůzku s architektem Ludwigem Miesem van der Rohe. Mladému páru z Brna padl do oka dům Eduarda Fuchse. Byl postaven v novoklasicistním slohu a navrhoval jej Mies van der Rohe.

Slavný architekt přijel na jih Moravy v září roku 1928. Když uviděl parcelu, bylo rozhodnuto. To místo si ho získalo. Okamžitě začal na projektu vily pracovat.

Vila Tugendhat je dodnes špičkovou ukázkou extrémně komfortního bydlení, která ohromuje i po třech čtvrtích století. Mies svým nadčasovým pojetím zamotal hlavy mnoha architektům a lze tvrdit, že vila Tugendhat je jeho stěžejním dílem, které mu zajistilo nesmrtelnost.

Klimatizaci tu mají už 75 let

Vstupní foyer zaujme travertinovou podlahou, ebenovými vestavěnými skříněmi a sádrovou omítkou. Architekt nám naznačuje, že je mistrem detailu (sám říkával: "Pánbůh je v detailu"). Ne že hýřil materiály, ale ty, které si vybral, užívá s velkorysostí sobě vlastní.

Vila se může chlubit nejen výtvarnou krásou, ale i technickými lahůdkami, jako kupříkladu výškou dveří (je třímetrová), všudypřítomnou klimatizací (už před 75 lety!), okny hledícími na jih velikosti obrovských výkladních skříní, které lze zmáčknutím knoflíku spustit do podzemí, až po detaily, kterými jsou madla zábradlí. Vše je nadčasové.

Vilu Tugendhat navrhl architekt dokonale technicky vzdělaný. Horní podlaží zabírají ložnice členů rodiny s hygienickým zázemím. Ze všech pokojů je přímý přístup na venkovní terasu. Z foyer je možné sestoupit do spodního patra, které z velké části vyplňuje obytný prostor, zahrnující zároveň obývací pokoj, jídelnu, pracovnu, knihovnu a příležitostně i domácí kino.

Právě tato část hraje nejdůležitější úlohu v přínosu vily Tugendhat dějinám světové architektury. Pozornost k sobě soustřeďuje onyxová dělící stěna a segment z dřeviny zvané makasar, který vymezuje jídelní prostor. Samostatnou kapitolou je zahrada, vlastně spíš anglický park.

Pro návštěvníky zatím zavřeno

Pro návštěvníky je vila zatím uzavřená. Jednak ji čeká rekonstrukce a kromě toho dosud nejsou definitivně vyřešeny otázky kolem nároků, které na vilu nečekaně vznesli potomci původních majitelů. Zatím Tugendhat podle rozhodnutí zastupitelů zůstane městu. Už si na sebe za ta léta zvykly, Brno i jeho nejkrásnější vila, jíž bude tuto neděli věnován další díl z rozhlasového cyklu Česko - země neznámá.

Reklama

Výběr článků

Načítám