Hlavní obsah

Vodáci mají smůlu, vody je málo

Teplé a suché počasí posledních dní snižuje stav vody na českých a moravských řekách. Začátek vodácké sezóny proto mnoho milovníků kánoí a kajaků příliš nepotěší. Zejména v horských úsecích si vodáci nezajezdí. Horské úseky řek nejsou sjízdné a střední a dolní toky většiny tuzemských toků sice zatím pro kanoe a kajaky splavné jsou, ale vody ubývá.

Článek

"Do budoucna může situaci zachránit jen déšť, a to nikoli přívalový," řekl Vojtěch Jančar z Českého kanoistického svazu.

Větší toky jsou zatím splavné, ale například na Otavě již vodáci nemohou využít horní úsek a plout je možné až ze Sušice. Sázava je splavná již jen z Ledče. Stav Lužnice pod Táborem se už nyní blíží vyloženě letnímu průtoku, který slabě přesahuje deset metrů krychlových za sekundu. Vltava je splavná od Vyššího Brodu. Úsek od Lenory se bude moci splouvat až od 1. května, pokud ovšem bude dostatek vody. Lepší situace je zatím jen na Berounce a Ohři, i když ani zde není situace ideální.

Z menších toků jsou nejlepší podmínky na dolním toku Úhlavy, Radbuzy nebo Bíliny. Na Malši pod Římovem v sobotu přibude voda pro vodácký sraz, naopak na Ostravici se voda vypouštět nebude.

Vody není málo jen u nás, ale i v sousedních a alpských zemích.

Reklama

Výběr článků

Načítám