Hlavní obsah

Ruští turisté se valí do Česka, začínají majskije prazdniky

Nápor více než 40 tisíc ruských turistů pocítí začátkem května Česká republika, ale zejména Praha. V Rusku totiž začínají květnové dny volna, tedy majskije prazdniky. Během těchto dní Rusové hromadně cestují. Potvrdila to Natallia Makoviková z agentury Olivier, která se ruským trhem zabývá. Majskije prazdniky začínají Dnem práce 1. května a končí Dnem vítězství 9. května. Rusové dnů užívají stejně jako Vánoc.

Foto: Milan Malíček, Právo

Na Karlově mostě, ale i na jiných turisticky frekventovaných místech zavládne počátkem května ruština.

Článek

Rusové patří k nejrychleji rostoucím skupinám turistů v ČR. Loni jich přijelo do České republiky 232 000, letos to bude podle odhadů až 280 tisíc. V průměru utratí přes 2100 korun za den, což je řadí mezi nejvíce rozhazovačné zahraniční hosty. U hoteliérů a cestovních kanceláří jsou oblíbení, neboť s průměrnou délkou pobytu 5,7 noci nemají v ČR konkurenci. Ráda je vidí také obsluha v restauracích, protože dávají velké spropitné.

Nejrušnější budou podle Makovikové první květnové dny. "Jenom během prvních tří dnů by jenom do Pardubic mělo přiletět asi 5000 Rusů, celkem 36 charterových letů," upozornila Makoviková na východočeské letiště, které se těší velkému zájmu nepravidelných linek z Ruska. Koncem dubna přistanou první letadla z východu také v Brně, největší část ruských turistů však poletí přímo do Prahy, další přijedou autobusy.

Cestování během květnových svátků je v Rusku záležitostí především bohatších lidí. Ceny zájezdů do zahraničí se během tohoto období zvyšují až o 30 procent, přesto se cestovatelé nenechávají odradit. "Turisté rezervují nejprve ty nejdražší hotely, stejně jako v době Silvestra a Vánoc," řekla Makoviková. Podle ní je v Rusku už nyní vyprodána většina zájezdů do Prahy a do Karlových Varů.

Do Brna se Rusové nechystají

Díky tomu se mohou na Rusy těšit i v jiných regionech. "Rusové, kteří si nestihli koupit ty nejvyhledávanější výlety do Prahy nebo do Varů, spí na jižní Moravě nebo v jižních Čechách," řekla Makoviková. Na Moravě dávají přednost menším penzionům a hotýlkům. Lákají je například Valtice nebo Luhačovice. "Nejsou v Brně, které považují za provinční město s pražskými cenami," zdůvodnila Makoviková.

Česká republika jako cíl zájezdů je v Rusku v módě. Ačkoli je až na 11. místě co se týče počtu ruských turistů, je to dlouhodobě nejoblíbenější země, která nemá moře. Nejvíce Rusů jezdí do Turecka, Číny a Egypta.

V roce 2006 strávilo alespoň jednu noc v České republice na 6,4 miliónů turistů. Jde meziročně o nárůst 1,6 procenta. Velkému zájmu se těšily především Jihomoravský a Královéhradecký kraj. Poprvé byl nárůst počtu turistů v regionech větší než v Praze.

Reklama

Výběr článků

Načítám