Hlavní obsah

Vinotéka a minizoo lákají do buchlovického zámku

Právo, Martina Žáčková

Vinotéka ve sklepení, relaxační procházky v přilehlém parku, minizoo s domácími zvířaty či místní záchranná stanice zvířat, provozovaná ochránci přírody nabízí zámek Buchlovice a jeho přilehlé prostory. Pokud k tomu přičteme ještě stálou expozici fuchsií, má návštěvník co dělat, aby vše stihl za jediný den.

Článek

Zámek Buchlovice, ležící ve stejnojmenné obci v podhůří Chřibů na Uherskohradišťsku, to není jen lákadlo pro milovníky historie. Areál nabízí celodenní zábavu pro všechny generace.

V zámku tajně rokovali ministři

Jestli je historka se stavbou zámku pro nešťastnou Eleonoru pravdivá, či nikoliv, není dodnes zcela jasné. Její pravdivosti sice nasvědčuje fakt, že je budova postavena ve stylu italského baroka, odborníci však zároveň nevylučují, že se stavitelé inspirovali ve Francii a mělo jít "pouze" o reprezentační součást buchlovského hradu.

Ať už to bylo jakkoliv, je zámek považován za ojediněle řešený architektonický komplex, jehož romantický ráz umocňuje přilehlý anglický park se vzácnými dřevinami. Areál leží u hlavního buchlovického náměstí, kde je také možné zaparkovat auto.

Zámek uvnitř ohromí úchvatnou štukovou a freskovou výzdobou či ukázkami barokního, rokokového, empírového a klasicistního nábytku. Může se také ve svém "rodokmenu" pochlubit i jednou významnou událostí, která zásadně ovlivnila dějiny Evropy.

Právě ve zdejším barokním kabinetu (jak připomíná i pamětní deska) se v září 1908 uskutečnila tajná diplomatická schůzka mezi rakousko-uherským ministrem zahraničních věcí a jeho ruským protějškem. Zprostředkoval ji tehdejší zámecký pán Leopold II. Berchtold. Výsledkem bylo téhož roku obsazení Bosny a Hercegoviny Rakousko-Uherskem. Tato událost je označována za předzvěst evropské politické krize, která pak vyvrcholila první světovou válkou.

Když si v roce 1692 přivedl Jan Dětřich z Petřvaldu na hrad Buchlov manželku Eleonoru, byla prý nebohá žena - původem z teplé a slunné Itálie - tak rozčarována chladnými zdmi nového příbytku, že pro ni nakonec postavili nedaleko v údolí zcela nový, prosluněný zámeček. Jmenuje se Buchlovice a patří k nejkrásnějším památkám ve Zlínském kraji.

Park: romantická zákoutí i malá zoo

Ze zámku se určitě vypravte do přilehlého parku. Je považován za jednu z nejvýznamnějších sbírek takzvané historické zeleně v České republice. Vznikal souběžně s výstavbou zámku od začátku 18. století.

Zejména Berchtoldové tu nechali vysázet řadu exotických dřevin, jejichž semena i sazenice sami vozili z cest po světě. Park také dozdobili množstvím soch. Po roce 1945 byly stromy postupně doplněny i o dekorační rostliny či rododendrony.

Na konci parku stojí pavilón, u nějž můžete obdivovat minizoo s domácími zvířaty. Najdete tu i občerstvení a posezení ve venkovní kavárně ve stínu vzrostlých fuchsií. Jejich pěstování se věnuje zámecké zahradnictví od roku 1981.

Sortiment dnes čítá na 1200 odrůd a druhů. Vybrané druhy lze koupit v zahradnictví poblíž hlavního vchodu. Prodejní výstava zde probíhá během celého letního období.

Domov pro zachráněná zvířata

Hned vedle zahradnictví je od roku 2003 otevřena Záchranná stanice volně žijících živočichů, jejíž prohlídka jistě potěší děti. Lidé sem nosí zvířata, která se zranila v přírodě - třeba o dráty vysokého napětí nebo po nárazech do skleněných výloh. Končí zde i opuštěná mláďata. Ve stanici se jim dostává odborné péče a pokud neutrpí trvalý handicap, vracejí se do volné přírody.

V pečlivě upraveném zákoutí si můžete prohlédnout dravce ve voliérách, nebo z dřevěné lávky sledovat, jak se krmí labutě, kachny a čápi u malého jezírka. Právě ptáci jsou nejčastějšími "klienty" stanice. V minulosti už tady ale pečovali i o srnčata, lišky, netopýry, ježky či bobry.

Zážitek z výletu můžete završit návštěvou Galerie vín ve starém zámeckém sklepě. Od května do září je otevřeno denně mimo pondělí od 10.30 do 18 hodin, v ostatních měsících do 16 hodin. Pro větší skupiny zde organizují řízené degustace s odborným výkladem.

Tipy a rady na cestu

OTEVÍRACÍ DOBA

Zámecký park: listopad až únor 8-16 hodin, duben, září a říjen 8-17 hodin, květen až srpen 8-20 hodin. Výstava fuchsií, záchranná stanice: červen a září 9-17 hodin mimo pondělí, červenec a srpen denně 9-18 hodin. Záchranná stanice je v květnu otevřena v sobotu, neděli a o svátcích 13-17 hodin. Prohlídka zámku: duben a říjen 9-16 hodin (soboty, neděle, svátky), květen, červen a září 9-17 hodin mimo pondělí, červenec a srpen 9-18 hodin denně. V pracovní den následující po státním svátku je zavřeno.

VSTUPNÉ

Za vstup do areálu zámku se platí dle sezóny základní poplatek 10 až 20 korun. Prohlídka zámku trvá 50 minut, dospělý zaplatí 50 korun, důchodci 40 korun a děti, studenti či invalidé 25 korun. Do parku je zakázán vstup se psy a jízdními koly.

UŽITEČNÉ INFORMACE

V areálu zámku se také pravidelně konají různé folklórní či hudební akce. Mezi nejznámější patří festival česneku nebo Den vína. Ve venkovním amfiteátru na konci parku se konají pravidelné koncerty v rámci festivalu Buchlovské hudební léto.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám