Hlavní obsah

Letošním hitem v dovolených jsou zájezdy za komunismem

Adrenalinová dovolená či návštěva exotických zemí rozhodně nepatří mezi největší a nejzajímavější lákadla letošní roku. Teď se jezdí za poznáním komunistické minulosti, která je v některých místech světa stále ještě současností. Zájezdům vévodí návštěva obří sochy Kim Ir Sena v Severní Koreji. Zpestřením volných dnů může být i dovolená jako odborářská rekreace ve stylu filmu Anděl na horách.

Článek

Zatímco do Číny a především na Kubu jezdí Češi již delší dobu, novinkou na trhu cestovního ruchu je zájezd do Severní Koreje. Jeho součástí je například položení květin u obrovské sochy Velkého vůdce Kim Ir Sena nebo návštěva spartakiády na stadionu Prvního máje. O zájezdy do země s nejtvrdším režimem světa je velký zájem.

Liduprázdné náměstí Kim Ir Sena s portréty Lenina a Marxe, široké bulváry bez aut, vyhlídku z věže Čučche či megalomanské metro s budovatelskými motivy však spatří pouze pár vyvolených. Severokorejci totiž do země pouštějí zhruba 2000 západních turistů ročně, například Eso Travel tam vozí asi 50 českých výletníků, další českou CK, která do KLDR jezdí, je Adventura.

Za Andělem na hory

Komu se nechce utratit za zájezd do země za elektrickým drátem 50 000 korun a přesto by rád znovu nasál atmosféru doby před listopadem 1989, může si za desetinu ceny dopřát odborářskou rekreaci ve stylu filmu Anděl na horách. Z dobových vagonů s nápisem "Zotavovna ROH Tatranská Lomnica" může v Ostravě vyhlížet, zda nepřistoupí Vyhlídka v podání Josefa Kemra.

Dovolenkáře v sedm hodin ráno probudí řízné tóny budíčku a krev jim rozproudí rozcvička pod vedením sportovního referenta. Na odpoledne soudruh referent připraví turistickou vycházku na "Medvědí loučku" a den končí přednáškou zkušeného člena horské služby a povinným seznamovacím večírkem. "Nezapomínáme ani na takové detaily jako mejdlíčka nebo ručníky s nápisy ROH, které jsme objevili v hotelovém skladu," řekl ředitel CK Atis Petr Krč.

Do paneláku jeďte trabantem

Z padesátých let v Tatrách je to už jen skok do Krakova osmdesátých let. Jistý polský podnikatel zde koupil byt na nejšedivějším panelovém sídlišti a vozy značky trabant do něj vozí turisty. Dokonce najal lidi, kteří oblečeni ve stylu osmdesátých let představují rodinu z dob socialismu. Pro autentický zážitek života za železnou oponou tak není nutné cestovat do vzdálených světových bašt komunismu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám