Hlavní obsah

Smělé plány horolezce Jaroše: tři osmitisícovky

Novinky, Pavel Novotný, Sport.cz
PRAHA

Na šesti nejvyšších vrcholcích naší planety už zanechal své stopy horolezec Radek Jaroš. Naposledy se dvaačtyřicetiletý dobrodruh díval na svět z Nanga Parbatu v roce 2005, další dva pokusy o osmitisícové vrcholy byly kvůli nepříznivým podmínkám neúspěšné. V polovině května se Jaroš vydá do hor znovu. S cílem zdolat během dvou měsíců hned trojici himálajských obrů: K2 (8611 metrů), Gašerbrum I. (8068 m) a Gašerbrum II. (8035 m).

Článek

Hlavním cílem v Jarošově hledáčku je druhá nejvyšší hora světa K2 v pohoří Karákoram. Nejtěžší osmitisícovka, o níž rodák z Nového Města na Moravě říká, že je jeho osudová. Už třikrát se ji pokoušel dobýt, příroda ale byla v letech 2001, 2003 i 2005 proti a dosud jediným z Čechů, který se dostal na vrchol hned dvakrát zůstává Josef Rakoncaj.

Jaroš se pokusí zdolat Velkou horu (z baltského Čhogori) tzv. Španělským pilířem se svým tradičním parťákem Zdeňkem Hrubým, s nímž stejnou cestu prostoupil před šesti lety a k vrcholu mu zbývalo jen šest set metrů. Náhlá změna počasí ale oba Čechy donutila k ústupu.

Sibiř, Thajsko, Pákistán 

Po snažení pod K2 se cesta miniexpedice nazvané poeticky Koruna Himálaje rozdělí. Hrubý plánuje pokořit Broad Peak (který Jaroš zdolal v roce 2003) a Jaroš se vydá na oba Gašerbrumy (jež pro změnu zdolal v roce 1997 v rámci jedné expedice Hrubý). Oba horolezci chtějí všechny vrcholy zdolat alpským stylem, bez využití výškových nosičů a použití umělého kyslíku.

"Uvidíme, jak to celé dopadne, K2 bude stát jistě hodně sil. Podle plánu bych se potom měl připojit k expedici Josefa Nežerky, která bude působit v oblasti Gašerbrumů. Měl bych využít jejich zázemí, ale jestli polezu s nimi nebo sólo, to ještě nevím. Malinko se nám rozcházejí termíny," líčil v pátek Jaroš při telefonickém rozhovoru pro Sport.cz.

Na dlouhé vyprávění ale neměl příliš mnoho času. Seděl totiž v letadle chystajícím se na start, směr thajský Bangkok. "Ještě stihnu krátkou dovolenou a pak už naplno propukne expediční dění. Do Pákistánu odlétáme 19. května," vysvětlil. Teprve ve čtvrtek se přitom vrátil ze Sibiře, kde sondoval terén pro srpnovou expedici Altaj - Cimrman, jejímž cílem je dobytí bezejmenné hory v centrálním Altaji a pojmenování vrcholu po českém géniovi.

Tím ale Jarošova rušná sezóna neskončí. V září a říjnu chce opět do Himálaje, tentokrát do indického Gharválu. Spolu s předním českým lezcem Pavlem Jonákem a s podporou Petra Maška s Tomášem Rinnem se pokusí v oblasti Nandá Déví (7816 m) o prvovýstupy na Čangabang a Kalanku (6864 m a 6931 m).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám