Hlavní obsah

La Rioja Alavesa na vinařském výsluní

Právo, Miluše Válková

Při vyslovení La Rioja se mnohým z vás vybaví některé z vynikajících vín, která se v tomto nejmenším španělském regionu v západní části údolí řeky Ebro produkují. Přidáte-li k názvu La Rioja ještě Alavesa, ocitnete se už v nejjižnější baskické provincii Álavě, kam proslulá vinařská oblast zasahuje.

Článek

Vinice chráněné před studenými severními větry pohořím Sierra de Cantabria se tu rozkládají na ploše 12 000 ha a hlavní odrůdou je tu Tempranillo.  Přestože víno, zvláště červené, bylo vždy protagonistou tohoto kraje, dveře zdejších vinných sklepů byly ještě před pár lety zvídavým turistům uzavřeny.

Dnes tu jsou prohlídky s ochutnávkou běžnou záležitostí. Vinaři dokonce přemýšlejí a vymýšlejí, jak přitáhnout do kraje bez velkých měst a monumentálních památek více turistů. Začínají spolupracovat se světoznámými architekty, kteří podobu jejich vinných sklepů mění.

Tradice i současnost

Laguardia je z těch vinařských městeček, která se pevně vryjí do paměti. Vstoupíte do něj jednou z hradebních bran a pak už se jen tak bez cíle procházíte labyrintem středověkých uliček vyhrazených jen pěším, můžete obdivovat starobylé paláce a domy, aniž byste se museli bát, že vás ve chvilce nepozornosti srazí auto.

Kolem renesanční budovy staré radnice si to zamíříte na Plaza Mayor, hlavní náměstí, odtud pak ke kostelu Santa María de los Reyes pyšnícímu se majestátním gotickým portálem s polychromovou, téměř neporušenou výzdobou. Objevíte i nejstarší dům ve městě Casa de la Primicia z 15. století, a protože jste přijeli za vínem, velmi brzy zjistíte, že tenhle dům je jen jeden z mnoha, které skrývají uvnitř další ze zvláštností městečka- vinný sklep, v němž se víno nejen ochutnává, ale přímo vyrábí.

Oblast La Rioja ve Španělsku. Foto: Profimedia

Když totiž v 16. století, po sjednocení Španělska, ztratila Laguardia svůj vojenský význam a nastalo období míru, město díky obchodu s vínem začalo prosperovat. Právě z této doby pochází většina zdejších paláců a domů, z nichž každý má svůj vlastní vinný sklep. Celé městečko je propojeno podzemními chodbami, které jednotlivé sklepy spojují. V nich má víno ke svému zrání a uchovávání ideální podmínky.

Mnohé z těchto městských rodinných sklepů lze navštívit. Stačí si vyzvednout plánek ve zdejší turistické kanceláři a vyrazit na ochutnávku. Prostředí je opravdu stylové a ceny jsou ve srovnání s běžnými lokály více než příznivé.

Sklepy Ysios podle Santiaga Calatravy

Díváte-li se z hradeb Laguardii k nádherné kulise pohoří Sierra de Cantabria, spatříte přímo pod kopcem siluetu zajímavé stavby. Z dálky připomíná řadu ohromných sudů uprostřed vinic. Ysios, nejmladší z podniků skupiny Domecq Bodegas, největšího výrobce a vývozce kvalitních španělských vín, navrhl světově uznávaný valencijský architekt Santiago Calatrava (navrhl např. olympijský komplex v Aténách či Město umění a věd ve Valencii, které mnozí čeští turisté jistě navštívili).

Projekt vinařského centra Ysios je jeho první tvůrčí setkání se světem vína. Vlnící se střecha z přírodního hliníku v kontrastu s teplými tóny dřeva harmonicky zapadá do okolní krajiny.

Když pak procházíte prostornými, příjemně působícími halami a seznamujete se s jednotlivými fázemi výrobního procesu, od lisování až po lahvování, musíte dát za pravdu Susaně Erdozain, která vás tímto královstvím provází, že tu Calatrava vytvořil na 8000 metrů čtverečních perfektně a promyšleně fungující organismus, který potěší i smysl návštěvníka pro estetiku.

Pak už jen ochutnáváte Ysios Reserva, elegantní červené víno, sametové, s příjemnou ovocnou chutí, první z dílny tohoto vinařství, a pozorujete ohromným proskleným prostorem okolní vinice s odrůdou Tempranillo. Z dosavadních ročníků se nejvíce povedl ročník 2001 a vysoce oceňovaná limitovaná série 5000 lahví vína s označením Club Ysios Reserva 2001 to jasně dokazuje. Pro Ysios je tento ročník symbolický. Právě v roce 2001 byl totiž ve zdejších sklepích provoz zahájen.

Město vína ve vesnici Elciego

Vína s označením Marqués de Riscal jsou ve vinařských odborných kruzích i mezi milovníky kvalitního vína dostatečně známá. Malou baskickou vesničku, kde diplomat a novinář Camilo Hurtado de Amézaga, markýz z Riscalu, svůj vinařský podnik v roce 1858 založil, však navštívil málokdo. To se ale začíná rychle měnit.

Novou budovu pro vinařství Marqués de Riscal, která tu byla za přítomnosti španělského královského páru Juana Carlose I. a Sofíe slavnostně otevřena v říjnu 2006, totiž navrhl Frank Gehry, americký architekt, jehož stavby jsou stále vyhledávanějším cílem turistů. Je mj. spoluautorem pražského Tančícího domu.

Pohled na celý objekt vinařství Marquées de Riscal i s přilehlou zahradou.

Přesvědčit velmi zaměstnaného architekta, aby zakázku přijal, nebylo vůbec snadné. Údajně ho "zlomila" láhev vína Marqués de Riscal 1929, které mu nabídli při jednom z četných jednání, a které bylo tak výjimečné, že souhlasil. Byl to navíc jeho první projekt spojený s vínem, a tedy i nová výzva.

Vinné sklepy u 19. století

Součástí Města vína, jak je nové centrum vinařství Marqués de Riscal nazýváno, jsou nejen vinné sklepy, včetně těch původních z poloviny 19. století, ale i návštěvnické centrum, restaurace, luxusní hotel se 43 pokoji (pokud byste tu chtěli strávit noc, musíte si připravit minimálně 600 eur), 10 konferenčních sálů i centrum vinoterapie. Futuristické tvary komplexu o úctyhodné rozloze 100 000 metrů čtverečních připomínají Guggenheimovo muzeum v Bilbau, první Gehryho stavbu na území Baskicka.

Ať přijíždíte k Elciegu z kterékoliv strany, nemůžete ho přehlédnout. Také zde jsou hlavními stavebními materiály kámen a především pak titan použitý ve třech tradičních barvách slavného vinařství: růžová má představovat červené víno, zlatá je barva síťky, jíž jsou omotány láhve vína Marqués de Riscal, a stříbrná označuje korunku chránící korkový uzávěr. Samotná "rozlétaná" stavba může nadchnout i šokovat.

Už dnes je však zřejmé, že se stane magnetem pro turisty, kteří tu najdou na jednom místě neotřelou architekturu i kvalitní víno. Tím spíše, že vinných sklepů, které projektovali renomovaní architekti a je možné je navštívit, je tu hned několik. Prohlídku si musíte domluvit předem.

Rady a informace

NA VLASTNÍ PĚST I S CK

Nejbližší letiště je v Bilbau. Z Prahy zatím přímé letecké spojení není. S Alitalií vás letenka s přestupem v Miláně vyjde na 3000 Kč bez poplatků, Iberia nabízí letenky z Vídně s přestupem v Barceloně už od 2000 Kč, rovněž bez poplatků. Na jaře mívají Bilbao ve své nabídce prodloužených víkendů i některé cestovní kanceláře (přímé charterové lety). V Bilbau si pak půjčte na letišti auto, protože do oblasti La Rioja Alavesa je to odtud asi 115 km.

CO STOJÍ CESTOU ZA VIDĚNÍ

Guggenheimovo muzeum v Bilbau. Hlavní město Baskicka Vitoria-Gasteiz. Monumentální dolmeny. Interaktivní centrum - muzeum vína Villa Lucía (Laguardia - silnice na Logrono). Vinobraní v La Rioja Alavesa v polovině září.

WWW STRÁNKY

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám