Hlavní obsah

Ischgl je pětihvězdičkové lyžování

Právo, Dana Braunová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve věhlasném tyrolském lyžařském středisku na rakousko-švýcarských hranicích platí anglické přísloví, že máte, co si zaplatíte. Tedy hodně zaplatíte a taky hodně dostanete. Ischgl je skutečný lyžařský a snowboardový ráj. Pro ty, co na to mají.

Článek

Na začátku je horské městečko Ischgl s elegantními hotely a penzióny, restauracemi, kavárnami, bary, butiky a obchody se sportovním zbožím. V jednom z nich je k vidění i nejspíš nejdražší pár lyží na světě značky Lacroix. Jsou vykládané diamanty a dalšími drahokamy a stojí 42 tisíc eur. "Normální" lyže Lacroix jsou k mání za pouhých 15 tisíc. No nekupte to...

Největší rakouská lyžařská oblast

Co si ovšem koupit musíte, je skipas. V centru Ischglu nasednete do zbrusu nové kabinové lanovky (při hodinové kapacitě přes 78 tisíc lyžařů se front nemusíte bát) a za pár minut se ocitnete ve 2300 metrech nad mořem, uprostřed největší souvislé lyžařské oblasti Silvretta Arena. A můžete vybírat, na kterou z osmi desítek sjezdovek se vypravíte.

Připraveno tu je přes 200 kilometrů vzorně upravených sjezdovek, umně propojených 40 lanovkami a vleky. Jsou tu snadné široké sjezdovky i náročné černé, myslí i tu i na milovníky divoké jízdy mimo sjezdovky. Na své si tu přijdou i snowboardisté, pro které tu mají připravenou U-rampu i Boarders Paradise s více než 30 překážkami.

Asi třetina oblasti leží na švýcarské straně, v bezcelní zóně Samnaun. Kdo se pozorně rozhlédne, uvidí několik nepoužívaných budek s nápisem Zoll.

Vysokohorské koncerty hvězd

O sníh se ani v letošní ziměnezimě bát nemusíte. Nejvyšší vrcholky lyžařského střediska se tyčí až do 2800 metrů a hostitelé slibují, že se bude lyžovat až do května. Ostatně na 29. dubna je plánováno vyvrcholení ischgelské zimní sezóny - tradiční Koncert na vrcholku hory, který se v prostoru kolem horní stanice kabinové lanovky, ve 2300 metrech, koná už od roku roku 1995.

Tehdy zde pod širým nebem vystoupil Elton John, v dalších letech následovali Bon Jovi, Diana Ross, Sting, Tina Turner, Lionel Ritchie, Peter Gabriel, Alanis Morisette, vloni to byla Pink a letos tu čekají čokoládovou krasavici Beyoncé Knowles, hvězdu oskarového filmu Dreamgirls. Vstupenka není třeba, koncert je pro každého, kdo si koupí lístek na lanovku. V krásném jarním počasí se tu na koncertech schází až 20 tisíc lidí.

Učení na svahu

Perfektní podmínky pro lyžování se považují za samozřejmost. Stará se o ně 580 sněhových děl, které napraví každý "přírodní nedodělek" až po systém stacionárních i mobilních lavinových rozbušek, které včas zneškodní nebezpečné sněhové útvary nad sjezdovkami.

Na ty, kdo se teprve učí lyžovat, čeká oddíl urostlých tyrolských fešáků, kteří si s úsměvem poradí i s tím největším nemehlem. Učí se tu všichni, od maličkých dětí, až po jejich prarodiče, kteří se třeba rozhodli proniknout do tajů carvingového lyžování. Dodejme, že mezi adepty lyžařského umění je v tomto luxusním středisku stále častěji slyšet ruština.

A protože stále více lidí přichází na to, že je výhodnější si lyžařské vybavení půjčovat než kupovat, nabídka je široká jak v samotném Ischglu, tak přímo na horní stanici lanovky Idalp. Nedávno tu otevřeli nové zkušební středisko, kde firmy Atomic, Dynamik, Salomon, Fischer, Head a Völkl půjčují své nejnovější modely. I tady radí zkušení lyžařští instruktoři.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám