Hlavní obsah

Paříž je nejkrásnější na jaře

Právo, em

Francouzská metropole Paříž bývá nejkrásnější na jaře, kdy rozkvétají stromy, ještě nejsou taková vedra a ulice neblokují davy turistů. Domácí cestovky tam pořádají řadu jarních zájezdů, ovšem nakonec do francouzské metropole se můžete vydat i sami.

Článek

Skutečnou romantiku Paříže zažijete například na 1. máje, na který spadá nejen svátek práce, ale i jeden tradiční francouzský zvyk. Odnepaměti chodili na ten den Francouzi do lesa na konvalinky, které se potom měly podle tradice darovat někomu blízkému nebo pověsit na dveře snoubenky.

Ačkoliv pocházejí z Japonska, staly se symbolem jara i lásky a měly by se i na znamení svátku práce vázat červenou stuhou. Dnes už se konvalinky v tento den spíše prodávají po celém městě, takže se místní trhy a některé ulice promění ve výstavu květin.

Začněte kávou

Pokud se už jednou ocitnete v Paříži na jaře, vaší pozornosti by neměla uniknout návštěva rozkvétajících parků. Například v Lucemburské zahradě (Jardin de Luxembourg) můžete za krásného počasí potkat davy posedávajících čtenářů novin, ale i pařížské studenty. Romantické kouzlo má náměstí Place de Vendôme a hlavně zahrady před Louvrem.

Paříž je plná nejrůznějších kaváren.

Po procházkách hledejte odpočinek v pařížských kavárnách. Pražená zrnka kávy byla do Francie dovezena z Istanbulu už v roce 1646 a první kavárnu si zde otevřel jistý Peršan Gregor hned vedle divadla Comédie Francaise. Už o padesát let, později se Paříž mohla pochlubit nespočetnými kavárnami, prý jich v té době bylo více než dvě stě padesát a mnohé z těchto zahradních nebo pouličních podniků se zachovaly dodnes.

Pravá kavárna má jak interiérovou část, tak i venkovní stolečky, u nichž můžete sedět, obráceni směrem do ulice a v poklidu pozorovat hemžení pořádného "boulevardu". Na rozdíl od České republiky vás obsluha nebude netrpělivě obtěžovat tím, co si ještě dáte, aby takzvaně běžel kšeft a nezabírali jste místo.

Vyhlášené jsou podniky poblíž náměstí St. Germain des Pres. ` U Dvou Magotů (Deux Magots) se scházela francouzská předválečná bohéma, ve Flóře si dávali dostaveníčko Simone de Beauvoirová a Sartre. Kavárny najdete na hlavních bulvárech a také poblíž Odeonu a pařížské Opery.

Pařížská tržiště

Ve francouzské metropoli najdete na 65 otevřených a 13 krytých tržišť. Prodávají všechno, co si jen můžete představit, je dobré jen vědět, že ty pod střechou jsou otevřené každý den, zatímco pouliční jen dvě, tři dopoledne v týdnu. Odpolední trhy se konají na bulváru Saint-Honoré anebo u nábřeží Bercy ve středu, v Anvers každý pátek. Určitě navštivte trh na ulici Raspail anebo květinové trhy na náměstí Place de la Madeleine. Tržiště francouzských oděvů najdete na Carreau du Temple: úterý-sobota.

Sacré-Coeur

Francouzi mají ve srovnání s námi mnohem chudší zvyky, co se týče oslav Velikonoc. U nich je tento svátek spojen samozřejmě s křesťanskou pietou, ale mnohem více s programem pro děti a rodinnou sešlostí. Většinou probíhá tak, že rodiče svým ratolestem schovají čokoládová vajíčka, zajíčky a laskominy po zahradě, aby je děti potom hledaly. Na žádnou pomlázku ani šlehání děvčat se tu nechodí.

Nicméně můžete využít prodlouženého víkendu k turistické návštěvě Paříže a navštívit například aktuální výstavu největšího naivního malíře Henri "Celníka" Rousseaua.

Nezapomeňte také, že prvního dubna je Apríl. Francouzi berou tento den možná o něco "vážněji" než u nás. Mají jej za skutečný den vtípků, dokonce v televizi, v rádiu můžete zaslechnout zcela falešné, aprílové zpravodajství. Děti si vystřihávají z papíru ryby a věší je dospělým na záda. Od toho se francouzský Apríl jmenuje Le poisson d'avril (ryba dubna).

Zájezdová nabídka

Jarní víkendové letecké zájezdy z České republiky nabízejí naše cestovky na tři až čtyři dny, stojí ve formě last minute na duben přibližně 7-8 tisíc. V této ceně je zahrnuta už doprava charterovými leteckými spoji.

Do metropole umění, kultury, světové módy i kuchyně se jezdí za pařížskými památkami, ale i jedinečnou atmosférou, v některých zájezdech je naplánována i projížďka lodí po Seině. Letošní novinkou jsou takzvané zájezdy po stopách Da Vinciho kódu a zápletky populární knihy a poté filmu, v němž jde o hledání sv. grálu. Budete mít možnost si ověřit, kam až sahají fakta románu Dana Browna Šifra mistra Leonarda a kde začíná fikce. Třídenní dubnový zájezd vyjde jen na 7700 Kč.

Zajímavou alternativou je také pobytový týdenní výukový zájezd Jazykové školy École de Langue Francaise pour Étrangers , (E. L. F. E.). Vyjde na dvanáct a půl tisíce. Čedok vedle několika typů zájezdů do Paříže nabízí zájezd autokarem do Disneylandu, který letos v dubnu slaví patnáctileté výročí a slibuje velkolepé narozeninové oslavy.

Cena zájezdu je už od čtyř a půl tisíce korun.

CK Alpin tour má jeden zájezd pojmenovaný slibně Paříž - čas lásky. CK Máj má zase autokarový zájezd Rozkvetlá Paříž už od 5 tisíc.

Podrobnosti o turistických informacích o Přaží na www.paris.fr, www.parisinfo.com.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám