Hlavní obsah

Skanzen v Zubrnicích je v živé vesnici

Právo, Rudolf Prchal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Muzeum lidové architektury v Zubrnicích na Ústecku vznikalo jako poslední skanzen v republice od poloviny 70. let. "Základním impulzem byla záchrana zubrnického kostela sv. Maří Magdaleny," prozradil Právu duchovní otec tohoto projektu František Ledvinka.

Článek

Když se tedy hrstce nadšenců přece jen podařilo odvrátit plánovanou demolici a prosadit využití kostela pro muzeum, mohla být věnována pozornost i velké roubené zemědělské usedlosti ve středu obce. Také ji se podařilo získat do správy muzea a zachránit tak před likvidací. Ve finále se pak tento areál stal záchranným skanzenem pro celé České středohoří a některé jeho přilehlé oblasti. Vůbec první stavbou přenesenou do Zubrnic byla barokní studna z roku 1695 ze Střížovic.

Situování muzea lidové architektury do živé vesnice je svým způsobem nejen ojedinělé, ale také velmi atraktivní. Muzeum se stále rozšiřuje a doplňuje, důkazem může být třeba v části Týniště rekonstruovaný historický vodní mlýn a vodní pila.

V urbanisticky i krajinářsky jedinečně umístěné obci v kopcovité krajině Českého středohoří vedle sebe stojí stavby roubené, hrázděné i zděné. Interiérové i exteriérové expozice jsou prezentovány v několika objektech. Návsi vévodí nejen barokní studna, ale také zemědělská usedlost č. p. 61 - roubená patrová budova je částí komplexu staveb připomínajících život a práci lidí na hospodářské usedlosti.

Obchod z 19. století

Zajímavý je také vesnický obchod, zděný patrový dům vystavěný v polovině 19. století nabízející expozici starého vesnického obchodu s mnoha cennými detaily. Neméně atraktivní je i malý vodní mlýn na horní pohon napájený z Lučního potoka. Vlastní obytný dům je patrová roubená stavba s roubeným přístavkem - mlýnicí. V roce 1997 pak byla na zubrnické návsi otevřena expozice staré vesnické školy. V sousedním kostele sv. Maří Magdaleny jsou příležitostné výstavy.

Veřejnosti je také zpřístupněn komplex roubené zemědělské usedlosti s interiérovými a exteriérovými expozicemi včetně unikátní teplovzdušné sušárny na ovoce.

Kontakt: tel.: 475 228 267, www.mla@zubrnice.cz Otevírací doba: duben až říjen Vstupné: dospělí 20 Kč, děti 15 Kč Ubytování: Ubytovna OÚ Zubrnice, Eko farma Babiny II, Zámecký hotel Třebušín, Penzion Zelená zahrada

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám