Hlavní obsah

Lázně Teplice lákají svými skvosty

Právo, Monika Doulíková

Lázně Teplice v Čechách jsou vyhledávaným místem nejen k odpočinku a lázeňské péči, ale také k turistice. Nedaleké Krušné hory lákají návštěvníky v zimě i v létě. Ale i přímo v Teplicích je toho hodně co k vidění. Jelikož nejsou rozlehlé, dá se na všechna místa dojít procházkou.

Článek

Lázeňské budovy se nacházejí uprostřed městských parků. Město je známo dvěma desítkami kašen a fontán a množstvím zeleně. Stovky restaurací a kaváren ožívají hlavně v jarních a letních měsících, ale lahůdky řecké, arabské, mexické nebo čínské kuchyně můžete vychutnávat i nyní.

Malá Paříž

Počátky historie Teplic jsou spojeny s lázeňskými prameny. Léčivé prameny v teplickém údolí byly známy již před přibližně 2000 lety. Historické zmínky z raného středověku hovoří o osídlení oblasti slovanským obyvatelstvem a založení benediktinského kláštera sv. Jana Křtitele z podnětu královny Judity. K velkému rozvoji lázeňství došlo v 16. století. V 18. století získaly lázně celosvětovou známost a evropskou proslulost. Do města zavítaly významné osobnosti. Na podzim roku 1712 například car Petr I., sasští kurfiřti či význační vědci a filozofové jako G. W. Leibnitz.

Zlatým věkem pro Teplice bylo období klasicismu. Teplicím se přezdívalo Malá Paříž. Byly místem návštěv panovníků, např. švédského krále Gustava IV., císařovny Marie Louisy, pruského krále Bedřicha Viléma III. nebo holandského krále Ludvíka, bratra Napoleona. V roce 1812 se zde poprvé sešli Goethe a Beethoven.

Beethoven tu napsal legendární dopisy "Nesmrtelné milence". Roku 1860 se zde sešel císař František Josef I. s pruským králem Vilémem, roku 1878 se v Teplicích léčil německý císař Vilém I. Po Teplicích najdete sochy a busty věnované slavným osobnostem jako byl například Mozart, Goethe, Beethoven, Seume, Masaryk nebo svatý Jan Nepomucký.

Zámecké náměstí

Procházku je třeba začít v lázeňském parku, odkud se dostanete do Lázeňské uličky. V té si můžete ochutnat či zakoupit pravé lázeňské oplatky. Cesta vede dál na historické Zámecké náměstí. Kromě pravoslavného kostela je zde klasicistní zámek, ve kterém dnes sídlí regionální muzeum, které pořádá každý měsíc řadu výstav, přednášek a dalších zajímavých akcí.

Dominantou náměstí je morový sloup Nejsvětější trojice - vynikající dílo českého barokního sochaře M. B. Brauna, zrekonstruovaný hotel Prince se Ligne s královským apartmá.

Zámecká zahrada

Ze Zámeckého náměstí se kolem obřadní síně dostanete do Zámecké zahrady, která je součástí zámeckého areálu již od dob renesance. Pamětní deska upozorňuje na legendární setkání Ludwiga v. Beethovena s Johannem Wolfgangem Goethem, při kterém se v r. 1812 oba umělci setkali se suitou rakouské císařovny Marie Louisy na procházce Zámeckou zahradou.

Zahrada má dva rybníky. Na velkém si můžete v létě vypůjčit lodičky. Zahrada je lemována řadou drobných staveb Apollonovým chrámkem, Labutím domkem a Zahradním a plesovým domem.

Svěcení pramenů

Poslední týden v květnu probíhá slavnostní zahájení lázeňské sezóny v Teplicích spojené se svěcením pramenů. Loni to bylo u Kolostujovy kašny, která se nachází v lázeňském parku v centru města mezi divadlem a Císařskými lázněmi. Bohatý program se spoustou atrakcí pro děti, několika hudebními pódii a historickým tržištěm na Zámeckém náměstí přiláká každoročně desetitisíce návštěvníků. Letos čeká Tepličany již 853. zahájení lázeňské sezóny.

Kolostujova kašna

Kolostujova kašna byla postavena v roce 1862 u příležitosti 1100. výročí objevení pramenů. Původně byla na kašně socha nymfy, ochránkyně pramenů. Prasečí hlavy a název kašny mají svůj základ v pověsti o objevení léčivých pramenů.

Podle pověsti se prasátko na tomto místě opařilo a tak byly objeveny léčivé prameny. Proto jsou na kašně vytvořené podle projektu ing. Adolfa Siegmunda, pozdějšího starosty města, chrliče v podobě prasátek.

Kultura

V průběhu celého roku se ve městě Teplice koná řada zajímavých kulturních akcí. Vyhledávané jsou koncerty Severočeské filharmonie Teplice, Festival Mitte Europa nebo Festival Ludwiga van Beethovena, který se uskuteční v červnu. V létě se v parku v šanovské mušli konají promenádní koncerty.

Aquacentrum

Když počasí příliš nepřeje, nabízí se teplické Aquacentrum. První hodina stojí nyní 55 korun, každá další započatá 20 Kč. Aquacentrum nabízí kromě plaveckého bazénu s tobogánem a sauny i fitness, solárium a squash. Zlevněné vstupné mají tělesně postižení, matky s dětmi a senioři.

Kdo chce využít teplé termální vody, může zavítat do Lázeňského domu Beethoven. Termální bazén je pro veřejnost otevřen v pondělí, čtvrtek a pátek od 14 do 21 hodin, v úterý od 14 do 19 a od 20 do 21 hodin, ve středu od 14 do 17 a od 19 do 21 hodin, v sobotu od 14 do 20 hodin a v neděli od 8 do 20. Za hodinu pobytu v bazénu zaplatíte 100 Kč. Pokud předložíte na recepci kartičku VZP, přijde vás hodina jen na 80 Kč.

Hvězdárna a planetárium

Hezkou procházkou kolem Botanické zahrady se kolem Písečného vrchu dostanete do sídla teplické hvězdárny. Severočeská hvězdárna a planetárium v Teplicích pořádá pro veřejnost zcela nepravidelně mimořádné akce jako pozorování zatmění Slunce, či Měsíce, jasných komet, nebo jiných zajímavých nebeských úkazů.

V roce 2007 čeká návštěvníky pouze jedno mimořádné pozorování. Bude se jednat o pozorování úplného zatmění Měsíce. Hvězdárna bude mimořádně otevřena v noci ze soboty 3. 3. 2007 na neděli 4. 3. 2007 v době od 21.30 do 03.30 hodin ráno. Teplická hvězdárna je přístupná veřejnosti pravidelně po celý rok bez ohledu na počasí každou sobotu od 13 hodin.

V březnu probíhají pozorování od 13 do 16 hodin a večerní od 20 do 21 hodin. Pro skupiny deseti a více osob je možné dohodnout termín i mimo návštěvní dobu. Za vstupné zaplatí dospělí 10 Kč, děti, mládež a důchodci 5 korun. Stejné vstupné je i do Planetária, které se nachází nedaleko v sídlišti Šanov II.

Teplické planetárium je přístupné veřejnosti pravidelně po celý rok každou středu a neděli. Představení začíná vždy v 19 hodin. Kromě toho jsou každou neděli od 14 hodin promítány pohádky s astronomickou tématikou.

Botanická zahrada

Mezi turisticky lákavá místa Teplic nejen mezi lázeňskými hosty patří bezesporu Botanická zahrada v Teplicích, která má dvacetitisícovou roční návštěvnost. Ale po rekonstrukci to bude jistě ještě více. Nové skleníky s tisíci druhy rostlin za víc než 70 miliónů korun budou veřejnosti opět otevřeny v květnu letošního roku.

"Zatím se nám podařilo vysadit přes 4000 druhů rostlin a věřím, že během let se dostaneme až na 2,5 násobek, tedy nějakých 10 tisíc. Zahrada je živý organismus, který se neustále formuje," říká ředitel teplické botanické zahrady Jiří R. Haager. Fungovat by tu měla i cukrárna.

Hrad Doubravka

Zajímavá procházka od Písečného vrchu může vést na Hrad Doubravka nad městem, který ovšem není v těchto měsících pro veřejnost otevřen. Hrad byl vystavěn v letech 1478-1486 Janem Ilburkem z Vřesovic. Na počátku 17. století byl přebudován v pevnost s vynikajícím a v našich zemích téměř ojedinělým systémem bastionového opevnění.

Pevnost sehrála významnou úlohu za třicetileté války, kdy byla střídavě dobývána a několikráte držena švédskými vojsky, která plenila okolí. Po skončení války byla z nařízení císaře Ferdinanda III. pevnost zničena. Její ruiny se v dalších staletích staly oblíbeným romantickým výletním místem teplických lázeňských hostů.

V letech 1884-85 zde nechal teplický kníže Clary-Aldringen vystavět pseudogotickou imitaci hradních budov, která sloužila jako výletní restaurace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám