Hlavní obsah

Příběh Pradědu, vládce moravských hor

Právo, Miroslav Kobza

Vládce moravských hor. I toto pojmenování nese Praděd, nejvyšší hora Hrubého Jeseníku vypínající se do výše 1492 metrů přibližně v polovině hlavního hřebene hor mezi Červenohorským sedlem a sedlem Skřítek. Dnes je oblast Pradědu vyhledávaným lyžařským centrem, kterému pro jeho skvělé sněhové podmínky milovníci "zahnutých prkýnek" přezdívají moravský ledovec.

Článek

Odpradávna však bylo toto místo spíše tajemnou lokalitou, které lidová slovesnost připisovala legendární, tajemnou moc.

Právě v mlhách kolem nejvyšší moravské hory má svůj domov dobrý a spravedlivý duch zdejších vrcholů - Praděd. V mnohém je podobný krkonošskému Krakonošovi. I on odměňuje dobro a trestá zlé skutky všech, kteří se do Jeseníků vydají. Podle nejstarších vyobrazení býval Praděd obrem v hornické haleně s kahancem, který chránil nejen rostliny a zvěř horských hřebenů, ale také spravoval bohatství, které skrývaly útroby jesenického podzemí.

Měl rozhodně proč, vždyť již od dob dávných Keltů se zde těžily a zpracovávaly drahé kovy - zejména zlato a stříbro, ale také železná ruda. Bájný duch Praděd měl moc i nad lidmi, kteří ubližovali živým tvorům jeho říše, a často tyto rušitele posvátného míru zaklel právě do podoby týraného zvířete. Od té doby se říká, že mnohá zvířata v Jeseníkách mají lidskou duši.

Pastevci a turisté

První lidé se ve vrcholových partiích hor usadili na přelomu 18. a 19. století. Byli to většinou pastevci a jejich obydlí dala základ vzniku pozdějších horských chat. Na konci 19. století je využívali i první jeseničtí turisté, které sem lákala krása hor.

Iniciátorem rozvoje turistiky kolem Pradědu byl zejména Moravskoslezský sudetský horský spolek ustavený v roce 1881 v dnešním Jeseníku. Jeho členové nechali na vrcholu Pradědu vybudovat v letech 1904-1912 kamennou rozhlednu vysokou 32,5 metru. Stavba měla podobu hradní bašty, ale nevhodný stavební materiál a tak drsné podmínky na vrcholu způsobily, že měla neustálé problémy se statikou. V roce 1959 se věž zřítila.

Romantiku hradu nahradila startující raketa

Nyní najde unavený poutník na vrcholu Pradědu moderní, 162 m vysokou věž rozhlasového a televizního vysílače, na které nechybí ani vyhlídka umístěná ve výšce 80 metrů. Tato poněkud rozporuplná stavba, která měla představovat raketu startující do kosmických výšin, začala na vrcholu růst v roce 1970 a dokončena byla o sedm let později.

Z vyhlídky lze za příhodného počasí spatřit Krkonoše, Orlické hory, Kralický Sněžník, Beskydy, Malou a Velkou Fatru, ale i západní vrcholy Vysokých a Nízkých Tater.

Díky výhledu, půvabné krajině i výtečným sněhovým podmínkám patří dnes Praděd a jeho okolí k nejnavštěvovanějším lokalitám Moravy.

(Více na internetové adrese www.rozhlas.cz/regiony)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám