Hlavní obsah

Prašivá - příběh beskydského poutního místa

Novinky, Romana Kubicová, Český rozhlas

Prašivá patří k nejmenším horám Moravskoslezských Beskyd. Rozhodně však mezi nimi není žádnou Popelkou. Nemine téměř den, kdy by se některý turista či poutník nevydal na její vrchol. O víkendu nebo o svátcích pak na ni míří doslova procesí. Prašivá za to vděčí nejen své snadné dostupnosti, ale hlavně tomu, že je vyhlášeným poutním místem.

Článek

Málokdo ví, že Prašivá má vrcholy dva. Většina turistů však míří na ten menší z nich, je běžně a bez speciálního povolení dostupný autem. Asfaltová silnice, která se táhne z Vyšních Lhot do nadmořské výšky 706 metrů tak může docela dobře sloužit jako testovací dráha pro chladič automobilu. Ale ať už se vydáte na Prašivou po svých či autem, vždy vás potěší krásný výhled do údolí Moravskoslezské pánve, dnes sice z vrcholu trochu zastíněný okolními vzrostlými stromy. Na Malé Prašivé stojí také turistická chata a hlavně pak dřevěný kostelík, největší lákadlo pro poutníky.

Sv. Antonín Paduánský

Kostel dal založit majitel frýdeckého panství, hrabě Jiří z Oppersdorfu, v roce 1640. Podle pověsti byl prý se svým doprovodem na lovu jelenů. V loveckém zápalu se vydal po stopě postřeleného zvířete a ocitl se sám na vrcholu Prašivé. Byl pěšky a opřen o mohutný strom se postavil proti raněnému jelenovi, vystřelil po něm, ale jelen se stejně na hraběte rozběhl a uvěznil jej mezi svým parožím.

Náraz byl tak silný, že se paroží zarazilo do kmene stromu a ani jeden z nich se nemohl osvobodit. Hrabě prožil krušné chvíle, než ho vyprostili. Z vděčnosti pak nechal postavit na Prašivé dřevěný kostelík. Ten byl zasvěcen nejprve sv. Ignáci z Loyoly a později, v roce 1673, sv. Antonínu Paduánskému, patronu zamilovaných.

Stavba se ocitla v době okupace v zakázaném pásmu a na konci války byla silně poškozena výbuchem granátu. Kostel byl však rychle opraven a slouží dosud. V loňském roce dostala stavba z jedlového dřeva nový háv. Ztrouchnivělé šindele byly vyměněny za nové, obnovena byla také věž kostelíku.

Poutě

Rok co rok, vždy v neděli po svátku svatého Antonína, míří na Prašivou stovky poutníků. Obvykle prý všichni zmoknou. To na upomínku strašlivé horské bouře, která se před sto lety v den prašivské pouti rozběsnila nad Beskydy. Zahynuly při ní děti manželů Šlepetových z Místku. Pět dní byly nezvěstné a našli je posléze mrtvé u velikého kamene.

Zarmoucení rodiče pak na místě neštěstí pověsili na strom svatý obrázek. Místu pod vrcholem Prašivé, nedaleko studánky, se pak říkalo Dětská kaplička.

Mše se v kostele sv. Antonína Paduánského neslouží pravidelně. Navštívit některou z nich máte možnost právě o pouti, pak průběžně podle rozpisu o prázdninách, krmášovou mši v neděli po výročí vysvěcení kostela (16. 10.) a konečně se také na Prašivé slouží na Silvestra půlnoční mše.

Turistická chata

Dřevěná horská chata na Prašivé byla postavena v roce 1921 Pobeskydskou jednotou slezskou za rekordních sedm měsíců. Dnes patří Klubu českých turistů a je vítaným místem návštěv a výchozím nebo konečným bodem hřebenových turistických tras. V minulém stolení ji navštívil i básník Petr Bezruč. Na jeho památku je v chatě dodnes vyznačeno místo, kde nejraději sedával.

Chata má svého hlídače, starého vycpaného medvěda, který už léta stojí s lucerničkou za vstupními dveřmi a který údajně byl zastřelen kdesi v Beskydech. Uši už má dávno olysalé, drápy upadané, na tlapách má rukavice, na hlavě kšiltovku a zubů poskrovnu, přesto je dodnes velkým miláčkem všech návštěvníků Prašivé a žádný z nich ho nezapomene při příchodu či odchodu z chaty pohladit. (Více na www.rozhlas.cz/regiony)

Reklama

Související články

Majestátní městská pevnost Terezín

Co se vybaví jako první, když se řekne Terezín? Určitě to bude židovské ghetto a vězení gestapa. Genocida Židů je skutečně tou nejpochmurnější částí historie...

Toulky zámeckým parkem v Lednici léčí

Zámecký park v Lednici zřejmě bude mít ještě nové poslání. Podle odborných studií má totiž nadmíru příznivé klimatické podmínky. Procházky v parku mají podle...

Po Santiniho stopách na Žďársku

Od roku 1994 patří mezi památky seznamu Světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře ve Žďáru...

Výběr článků

Načítám