Hlavní obsah

Po stopách knížete svatého Václava

Novinky, Soňa Jindrová, Český rozhlas

Stochov, Budeč a Stará Boleslav. Tři středočeská města, která spolu zdánlivě nemají vůbec nic společného. Tedy kromě toho, že leží na území největšího kraje a jejich historie sahá velmi daleko do minulosti. A právě v dlouhé a bohaté historii lze nalézt červenou nit, která tato města spojuje. Nebudeme vás už déle napínat. Řešením je osoba významného českého knížete - svatého Václava.

Článek

Tento světec, jeden z patronů českých zemí, přemyslovský kníže, syn knížete Vratislava I. a kněžny Drahomíry, se narodil ve Stochově na Kladensku. Svatý Václav má prsty už v názvu tohoto pětitisícového městečka. Podle pověsti ho totiž na místním hradě vychovávalo sto chův a právě od toho je, alespoň podle Kroniky české od Václava Hájka z Libočan, odvozen název Stochov. To ale není všechno, co má v této oblasti český světec na svědomí.

Tisíciletý dub

Určitě už jste slyšeli o slavném dubu svatého Václava. Podle jedné z pověstí byla malinká dubová ratolest zasazena babičkou Ludmilou na počest Václavova narození v roce 903. Tento dub je i dnes stále zelený a odborníci předpokládají, že jeho stáří odpovídá zhruba 1100 letům.

Nejstarší stavba v Česku

Václav byl jedním z prvních učených vladařů, což bylo na tu dobu velmi neobvyklé. Jeho babička Ludmila ze Pšova ho totiž nejprve nechala na hradě Tetín vyučovat slovanským knězem Pavlem. Poté, co se Václavův otec stává pražským knížetem, je Václav poslán do Budče, kde se v tamní rotundě sv. Petra a Pavla učí u kněze jménem Ucenus latině.

Co je na rotundě zvláštního? Je to vůbec nejstarší stojící stavba v České republice. Díky sv. Václavu se dá Budeč považovat za jeden ze symbolů české státnosti. Raně středověké hradiště patřilo v 9. století k centrálním hradům středočeské domény Přemyslovců. Osídlení tohoto místa je ale mnohem starší. Archeologové ho prokázali už v době bronzové. Každý rok se tam konají na svatého Václava, tedy 28. září, Svatováclavské slavnosti a dvakrát ročně poutě se mší svatou.

Konec špatný

Brandýs nad Labem-Stará Boleslav. To je souměstí nedaleko Prahy, které se může pyšnit tím, že má nejdelší název v České republice. Samotná Stará Boleslav má ještě jeden primát. Odehrála se tam totiž nejslavnější a nejvýznamnější bratrovražda v dějinách českých zemí. Neví se ale s jistotou, jestli Václav zemřel 28. září 935 přímo rukou svého bratra Boleslava nebo ho zavraždili Boleslavovi kumpáni.

Pokud rádi navštěvujete poutní místa, je Stará Boleslav a zvláště místní Palladium výborný tip pro váš výlet. A jak se bratrovražda odehrála? Na to mají historici různé názory, existují nejméně dvě varianty.

(Více na internetové adrese www.rozhlas.cz/regiony)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám