Hlavní obsah

Čeští vědci dorazili do Antarktidy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTROV JAMESE ROSSE

Po dvou týdnech putování dorazil ve čtvrtek tým vědců na českou polární stanici Johanna Gregora Mendela na ostrově Jamese Rosse v Antarktidě. Stanice byla dostavěna loni v únoru.

Článek

Celý komplex přečkal (antarktickou) zimu bez problémů a je plně funkční, informoval vedoucí skupiny Pavel Prošek z přírodovědecké fakulty brněnské Masarykovy univerzity. Zařízení budou vědci využívat vždy od prosince do března, kdy je v Antarktidě léto.

Kvůli nepřízni počasí musel čekat tým 15 odborníků několik dní na odlet v jihoargentinském městě Rio Gallegos. Až ve středu ustalo sněžení a vítr nad Antarktickým poloostrovem a vědci se tak mohli vydat letecky na argentinskou základnu Marambio. Druhého dne je pak vrtulník dopravil na Mendelovu stanici.

"Den po příletu se začal oživovat elektrický systém základny, k provozu se připravovala kuchyně, začaly práce na zajištění přívodu vody a provedly se i nezbytné terénní úpravy," uvedl Prošek.

Doplnil, že členové skupiny se záhy pustili do vědecké práce: botanici vybrali na ostrově oblasti pro experimenty, geologové začali s obhlídkou terénu a klimatologové se pustili do zjišťování dat o počasí naměřených technikou v uplynulých měsících, kdy byla polární stanice opuštěná.

Stavba stanice stála 60 miliónů korun. Komplex má sloužit 20 až 30 let. Čeští geologové, biologové a geografové zkoumají v tomto místě změnu klimatu a takzvané antarktické oázy. Jsou to místa, z nichž ustoupil ledovec, a na kterých se uchycuje první život v podobě jednoduchých rostlin - řas, mechů, lišejníků.

PODROBNOSTI O ANTARKTIDĚ

Zaujímá páté místo mezi světovými kontinenty. Rozlohou má více než 13 miliónů km. Antarktida je bezesporu jedinečná, protože téměř 90 % veškerého ledu na zeměkouli je právě tady.

Tloušťka ledu je kolem tří kilometrů.

Teploty se v zimě ve vnitrozemí pohybují kolem mínus šedesáti stupňů, v létě pak kolísají mezi deseti až čtyřiceti stupni pod nulou.

Objevena, tedy poprvé spatřen, byl v roce 1820 nezávisle na sobě Bellingshausenem, Bransfieldem a Palmerem.

Jižní pól poprvé dobyl 14. prosince 1911 Nor Roald Amundsen, jež o měsíc předstihl Roberta Falcona Scotta. Ten se na místo dostal 16. ledna 1912. Při zpáteční cestě umrzl. Zemřeli i všichni členové jehotýmu.

Antarktida smí být na základě mezinárodních dohod používána pouze na mírové účely a velká pozornost se věnuje ochraně zdejšího životního prostředí.

Český výzkum může odpovědět na mnohé otázky spojené s globálním oteplováním. Mendelova polární stanice zahájí oficiálně činnost 26. ledna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám