Hlavní obsah

Stubai je král mezi ledovci

Nezvykle krotký nástup letošní zimy jen zvýšil přitažlivost beztak proslulého rakouského Stubaiského údolí. Místní ledovec snese lyže, prkna i sáně od října. Takže zatímco v řadě jiných alpských středisek provokovaly ještě v prosinci zelené louky, tady se už týdny lyžovalo v klidu i jako o život.

Článek

Sníh, slunce, čerstvý vzduch, jedinečné výhledy na alpské velikány, popíjení drinků na sluneční terase třeba jen v tričku - i takové podoby na sebe bere relax v tomto obrovském údolí nad tyrolským Innsbruckem. Gigantické hory a blýskavé ledovce tvoří skvostné panoráma pro více než 140 kilometrů sjezdovek, upravené běžecké tratě či romantické zimní túry.

 Od letošní sezóny přibyly dvě pozoruhodné novinky: ti největší borci si mohou na vlastní kůži zkusit tréninkovou sjezdovku pro týmy ze Světového poháru a sněhový zábavní park o délce 400 metrů s vlnami, skoky, zatáčkami.

"Tratě jsou především středně těžké, hodně široké a ideální pro dlouhé oblouky. Můžete si zvolit třeba mezi vysokohorskými pláněmi a lesními sjezdovkami," upozorňuje Andrea Sartoriová z marketingové firmy GFB.

Boule u šlechtice

Jako perly v náhrdelníku se za sebe poskládaly rodinné středisko Hochserles u vesnice Mierdes, lyžařský areál Schlick 2000 nad městečkem Fulpmes a lanovky Elfer v Neustiftu, přičemž zlatý hřeb - prakticky celoroční radovánky na sněhu -si pro sebe zabral areál Stubaier Gletscher (Stubaiský ledovec).

Dvě kabinové lanovky včetně přestupu ve stanici Furnau vás vyvezou přímo do centra dění -Gamsgartenu (Kamzičí zahrady) ve výšce 2620 metrů. "Je to super. Jen co opustím lanovku, stojím na ledovci," chválí si Jaroslav Jícha z Prahy, který se do Stubaie vydává několikrát za rok.

Pokud se chcete seznámit s celou oblastí, pak bude nejvhodnější usadit se do šestisedačkové lanovky - mimochodem ukotvené jako první na světě částečně přímo na ledovci - na Eisjoch (Ledové sedlo), tam vystoupit a hurá na svah. Podél trasy se pak můžete spustit dolů širokým zasněženým kotlem, nejvyhledávanější částí Stubaie. "Sjezdovka je modrá, nejlehčí a bývá výborně upravena," vysvětluje Jaroslav Jícha.

Zhruba ve třetině sjezdu láká vyspělejší lyžaře obří slalom, kde si mohou nechat elektronicky změřit čas. Po levé straně navazuje několik obtížnějších sjezdovek a dole čekají dvě terénní trasy zvané skiroute. "Chcete-li si otestovat, jak jste na tom v boulích, stačí se nechat vyvézt nad skálu Rotadlkopf (Červený šlechtic) a pak se spustit mezi muldy," doporučuje Jaroslav Jícha.

Odpoledne, kdy se na kvalitě sněhu v pravé části sjezdovky podepisují davy lyžařů a snowboardistů, se vyplatí přesunout se doleva do restaurace.

Adrenalin na Divokých jámách

Kdo vyhledává něco výjimečného, neměl by opomenout téměř neupravovanou desetikilometrovou trasu Wilde Gruben (Divoké jámy) pro opravdu zdatné lyžaře, či kratší Fernau Mauer (Fernauská stěna) s kamennými morénami a ledovcovými trhlinami.

Ani ten, kdo dává přednost snowboardu, nepřijde zkrátka. V malém sněhovém kotli Eisjoch II (Ledové sedlo II) čeká snowpark s umělými překážkami.

Myslí i na rodiny

Umožnit příjemný pobyt nejen dospělým lyžařům, ale i dětem - tak zní jedno z přikázání stubaiského ledového království. To, že si Stubai nevede zle, dokládá zařazení časopisem SKI jednak Top Ten World Resorts, tedy mezi desítku nejlepších zimních středisek na světě, ale především mezi první pětku pro rodinnou dovolenou.

Caparti vyhledávají zejména pohádkový areál Ski Club Mickey Mouse ve výšce 2600 metrů nad mořem. Nelekejte se, není to žádný Disneyland uprostřed majestátních velehor. Tým zkušených lyžařských instruktorů si vezme na starost vaše děti, abyste si mohli jen ve dvou užít sjezdovek i další zábavy.

"Pamatujeme na všechny. Začátečníci vyrazí na zmenšeninu nejlehčí sjezdovky, zkušenější čeká dětská země se slalomem, miniboulemi a dalšími atrakcemi, kde zábavnou formou získají další jistotu. A konečně ti, kdo nelyžují, se zabaví na sněžném kolotoči, malováním nebo hrami na sněhu. Pět dní v dětské zemi vyjde rodiče na 189 eur," vysvětluje Elisabeth Fingerová, ředitelka prodeje Turistického svazu Stubai Tirol.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám