Hlavní obsah

Do Německa na běžky, sjezd i snowboard

Na rozdíl od poměrně známé oblasti kolem sousedního Fichtelbergu navíc i o něco nižší ceny dělají z této oblasti zajímavý tip pro milovníky zimních sportů. Absolutně nejvíc si zde pak užijí ti, kteří dávají přednost běžkám. V okolí státní hranice je totiž přes šedesát kilometrů běžeckých tratí, které se vyznačují špičkovou údržbou a širokou sítí kvalitních služeb.

Článek

Mezi jednu z hlavních výhod celé oblasti patří právě běžecké tratě. Ty začínají u města Schöneck a přes Klingenthal se napojují na páteřní magistrálu vedoucí napříč státní hranicí po vrcholech Krušných hor. Navíc na ně navazuje řada vedlejších tras v různé obtížnosti. Od těch nejméně náročných až po výstupy z údolí na horské vrcholy mnohametrovým převýšením.

To vše do oblasti láká nejen amatérské milovníky bílé stopy, ale také profesionály. Není proto nic neobvyklého potkat na zdejších tratích špičkové české i německé závodníky. A to jak v rámci přípravy, tak při závodech, které se většinou odehrávají v okolí obce Mühlleithen.

Jak potvrzuje Uwe Staab, starosta města Eibenstock, radnice obcí regionu do údržby těchto tratí a jejich rozšiřování každoročně investují desítky tisíc euro. "A rozhodně se to vyplatí. Ročně na běžecké tratě v našem okolí přijíždí kolem sto tisíc lidí, dalších čtyřicet pak na sjezdovky. A tendence je stále stoupající."

Jedním z problémů, na který však zdejší obce dlouhodobě narážejí, jsou neshody s lesníky kvůli možnému většímu propojení těchto tras také na českou stranu. "Nicméně rozhodně o to budeme usilovat nadále," tvrdí Staab.

Kompletní popis jednotlivých běžeckých tratí pak lze najít na internetu, včetně informací o výškových rozdílech. Téměř v každém hotelu a restauraci podél běžeckých tratí pak lze zakoupit řadu tištěných materiálů od map až k podrobnějším brožurám v cenách kolem deseti eur.

Za skokany na lyžích

Oblast v okolí Kligenthalu ale není jen zemí zaslíbenou pro běžkaře. Daří se zde také skokanům na lyžích a milovníkům severské kombinace. Ti se zde loni dočkali otevření nejmodernějšího skokanského můstku v Evropě. Areál se jmenuje Vogtlandarena, leží v těsné blízkosti města, a vedle německých ho využívají také čeští skokané.

Zatímco běžný smrtelník si ze 120 metrů vysoké věže zcela určitě nezaskáče, může se těšit na řadu zajímavých sportovních podniků, které areál nabízí. Například již od 5. do 7. ledna zde proběhne Světový pohár B v severské kombinaci, nebo 1. až 5. března Vogtlanské hry v zimních sportech.

Těm, kteří ale před díváním dávají přednost aktivnímu sportu, určitě přijde vhod pět sjezdovek, které se nacházejí v okolí města. Ten, kdo před sjezdem dává přednost spíše snowboardingu pak může vyrazit do sousedního Schönecku, kde si může své umění vyzkoušet hned na dvou velkých sjezdovkách s různou obtížností.

Výlet pro celou rodinu

Klingenthal a jeho okolí navíc nenabízí jen lyžování. Jak ve městě, tak v jeho okolí je poměrně velké množství zajímavostí, které stojí za to vidět. Samotné město se, kromě Vogtlandareny, pyšní hned několika dalšími. První je zdejší kruhový kostel Zum Friedefürsten, který je zároveň jakýmsi symbolem města. A nejde přitom rozhodně o žádný drobný svatostánek. Do jeho lavic se vejde přes sedm stovek lidí a jeho typická cibulovitá věž sahá do výšky 45 metrů. Další zajímavostí je pak nedaleké muzeum zimních sportů.

Komu by ale z té přemíry lyžařských zajímavostí přešla chuť na cokoliv, co souvisí se zimou, nemusí zoufat. Jen několik kilometrů od běžkařské Mekky Mühlleithen se nachází přístupný areál bývalého rudného dolu Grube Tannenberg.

Stabilní teplota čtyři stupně nad nulou bez ohledu na to, co se děje na povrchu. K tomu řada věcí k vidění a vstupné příznivých 3,5 eura za dospělého, nebo dvě eura za děti do třinácti let.

Naopak pár týdnů si musí počkat ti, kteří by chtěli spatřit muzeum kosmických letů v nedaleké obci Morgenröthe-Rautenkranz. Staví se zde totiž nová velká muzejní budova, která bude otevřena až na přelomu února a března. Poté zde ale budou ke spatření skutečné unikáty. Počínaje částmi nacistické rakety V2 přes originální trenažér orbitální stanice Mir až po nefalšované boty, které šlapaly po povrchu měsíce.

Reklama

Výběr článků

Načítám