Hlavní obsah

Edinburgh chutná jako nejlepší whisky

Právo, Karel Felt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se po dešti prodere mraky nad Edinburghem slunce a ozáří mokré střechy Královského hradu nad městem, připadáte si jako v pohádce. Při pohledu z Princes Street, nejrušnější tepny města, máte pocit, že tam nahoře září onen slavný, pověstmi opředený a mnoha britskými hrdiny tolik hledaný Svatý grál.

Článek

Na edinburském Castlu sídlili skotští králové, z nichž někteří usedli i na anglický trůn. Marie Stuartovna nebo její syn Jakub I., který se narodil v královnině ložnici právě na tomto hradě. Vstup do něj střeží bronzová socha Roberta Bruceho, jednoho z nejvýznamnějších národních hrdinů, který Skotsko osamostatnil od anglické nadvlády. V současnosti je zejména mimo Skotsko známější jiný skotský hrdina - William Wallace, který se vzepřel tyranii krále Edwarda I. V oscarovém snímku Statečné srdce ho ztvárnil Mel Gibson a jeho pohlednice i obrazy koupíte v každém stánku se suvenýry.

Hrdí a veselí

Skotové jsou velmi hrdý národ. Ale také veselý. Nesmíte jim však sáhnout na tradice, kilt a whisky. Vtipům na svoji šetrnost se sami smějí a berou je jako "něžnou pomluvu". Naopak jsou velmi pohostinní a dokážou se rozdat.

Při "odborné" debatě, jestli lépe znějí jejich pipes nebo strakonické dudy, vám nabídnou CD s mnoha nádhernými národními i uměleckými skladbami, v doprovodu tradičních bubnů, a pozvou vás na některý z dudáckých festivalů, na nichž si to rozdávají i s českými dudáky. K oblíbeným patří i festivaly siláků, na nichž bývají jejich velkými soupeři rovněž Češi.

Na Královské míli

Edinburgh je považován, a nejen Skoty, za jedno z nejkrásnějších měst Evropy. Na Prahu sice nemá, ale hezký je. Jen ta nestálost počasí dokáže pořádně znepříjemnit procházku, takže je dobré mít deštník stále s sebou. Podle "zákona schválnosti" máte naději, že pršet nebude, a pokud ano, nezmoknete a v klidu si vyberete hospůdku, kde přečkáte největší spršku. Čekání, až přestane pršet, by se mohlo protáhnout na několik dní a tím pádem i prodražit.

Edinburgh se dá projít pěšky, myšlena jeho historická část, a to včetně hradu a Starého i pod ním ležícího Nového Města. Když zvládnete prohlídku hradu, vydejte se určitě ulicí nesoucí honosný název Královská míle. Nazývá se tak právem, protože na ní je vše, co dělá Skotsko Skotskem.

Například The Scotch Whisky Heritage Centre nebo Geoffrey Tailor Kiltmaker či Bagpipes Galore. To první je tak říkajíc hlavní dům skotské whisky, kde poznáte, že to, co je ke koupi u nás, je pouhý zlomeček produkce tohoto nápoje i jeho rozmanitých chutí. To druhé pak nabídne přehlídku skotských pánských kostkovaných sukní. Co jinak barevná kostka, to slavný rod či cech a kus historie. A do třetice se jedná o Národní dům dud a dudáků, ve Skotsku pištců.

Katedrála a muzea

Na Royal Mile je samozřejmě spousta hospůdek a restaurací, nespočet obchodů se suvenýry a tradičními skotskými výrobky, k nimiž patří také vlněné svetry a kostkované šály. Stojí tu také nejslavnější katedrála v zemi St. Giles a několik muzeí, z nichž k nejhezčím patří Muzeum dětství, tedy hraček, Skotské válečné muzeum nebo Edinburské muzeum.

Procházka touto ulicí vám zabere několik hodin, pokud si chcete prohlédnout všechny krásné stavby alespoň zvenčí, sem tam nakouknete do obchodů a opravdu v rychlosti projdete některá z muzeí nebo dům reformátora Johna Knoxe.

Jak do Edinburghu a pár rad k tomu

Nejjednodušší cesta do Edinburghu je letecky s ČSA, které do skotské metropole létají dvakrát denně a nejlevnější letenky stojí od 2495 korun bez poplatků. Let trvá 90 minut. Nízkonákladová letecká společnost Flyglobespan (www.flyglobespan.com) nabízí letenky za méně než polovinu.

Do Edinburghu lze dojet i vlakem přes Londýn. Autobusy z Česka přímo do Edinburghu nejezdí.

Vzhledem k velice frekventovanému leteckému spojení mezi Prahou a Londýnem a k možnosti získat velmi levnou letenku lze uvažovat i o letu do Londýna a o další cestě vlakem nebo autobusem.

Ubytování v Edinburghu nepatří k nejlevnějším. V okrajových částech města ale seženete tříhvězdičkový hotel od 50 liber. Ceny se však hodně mění i podle sezóny. Na podzim jdou dolů, kolem Vánoc se opět trochu zvednou.

Slušný oběd v solidní restauraci pořídíte i s pivem do deseti liber. Samozřejmě se můžete najíst levněji v různých bistrech nebo tradičních britských Fish and Chips. Cena piva se pohybuje od 2,5 do 3 liber, podle značky, za pintu -0,568 l. V tradičních restauracích jsou rozdíly minimální. Edinburgh se dá projít pěšky. Pokud použijete taxi, z jednoho konce historické části na druhý stojí necelé 4 libry.

Jestliže platíte hotově, můžete použít anglické libry, ale pokud vám budou v obchodech vracet papírové bankovky, budou to libry skotské, což poznáte podle nápisu Bank of Scotland. Těmito bankovkami však jinde ve Velké Británii nezaplatíte, musíte je vyměnit v poměru 1:1 v bance. Mince platí všude.

Výlety do blízkého i vzdáleného okolí, třeba až k jezeru Loch Ness, zprostředkuje několik cestovních kanceláří přímo ve městě. Největší, nejznámější a nejlevnější je James Cook.

Nejvíce informací najdete na www.visitbritain.com.

Svůj dům tu má i dobrácká příšera z jezera Loch Ness, kterou si též můžete koupit v bezpočtu provedení a velikostí. Po 1,61 km (tolik měří jedna míle) dojdete na konec ulice k budově skotského parlamentu. A to můžete ještě zabrousit na Chambers Street do Skotského muzea nebo vedle do Královského muzea a do třetice i o pár desítek metrů dál, kde stojí rodný dům spisovatele sira Waltera Scotta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám