Hlavní obsah

Po stopách zkamenělce a moru do Družce

DRUŽEC

Malá obec dvacet kilometrů od Prahy láká na morovou vyhlídku a na bustu T. G. Masaryka, kterou v roce 1990 odhalil herec Josef Kemr. Navíc malebná vesnice je opředena tajemstvím. Stojí zde Zkamenělec, pravděpodobně keltský menhir.

Článek

Do obce u Kladna jezdíval Josef Kemr a byl u toho, když se na své místo vracela Masarykova busta.

"Proč zrovna on? Měl k Družci vztah, v mládí tu s rodiči několikrát pobýval na letním bytě," vysvětlila starostka Marie Palková.

Busta tak znovu spočinula na místě, kam ji v květnu 1938 nechala vsadit místní obec baráčníků Veselov. Pak ovšem přišla německá okupace a dílo bylo třeba dobře ukrýt. Podobně tomu bylo i v dalších čtyřech desetiletích po válce. Podařilo se, busta byla zachráněna před zničením.

Člověk, nebo menhir?

Družec, odkud jsou to jen tři kilometry k východní hranici CHKO Křivoklátsko, má toho ovšem pro turisty v zásobě mnohem víc. Když se člověk porozhlédne po návsi, okamžitě pohledem zavadí o kostel. V tomto případě o původně gotický kostel Nanebevzetí Panny Marie z první poloviny 14. století, v roce 1690 dovedený do současné barokní podoby.

Už slyším hlasy: Co je na tom jedinečného, když ve vsi je ze všeho nejviditelnější kostel? Jistě, máte pravdu, ale vykročme blíže ke svatostánku, který se v době svého vzniku stal poutním místem pro široké okolí. Ve výklenku hlavního oltáře ze 17. století sídlí nejcennější památka kostela -gotická soška Panny Marie s Ježíškem z doby kolem roku 1400. Každý rok k ní v dávné minulosti mířila procesí, tak co by si ji nemohli prohlédnout i lidé z 21. století.

Jdeme dál. U kostela zůstala část zrušeného hřbitova - je tu mimo jiné k vidění barokní kamenný náhrobek z roku 1721 ve tvaru srdce. A řada dalších, zhruba o století mladších náhrobků.

Komu se to zdá přece jen příliš ponuré, ať se zastaví u hřbitovní zdi jižně od kostelní věže. V koutku tam stojí objekt přímo vyzývající k přemýšlení. Má výšku lidské postavy, materiálem je to pískovcový kámen - a co je to ve skutečnosti? Útvaru se říká Zkamenělec a podle pověsti jde o rouhače a křivopřísežníka proti Panně Marii. Jiné zdroje soudí, že jde o keltský menhir. Pohleďte sami a možná přijdete na jiné vysvětlení.

Morová vyhlídka

"Návštěvníkům bych zcela určitě doporučila lokalitu U tří křížů. Je to krásná vyhlídka a nachází se blízko, vlastně přímo uprostřed obce," upozornila starostka Palková na místní nabídku přírodních krás.

Na skalnatý výběžek nad potokem Loděnice (též Kačákem) vede cesta zprvu asfaltová, v závěru travnatá a z návsi je to sem půl kilometru. V nejvyšším místě zvaném také Družecká kalvárie stojí vedle sebe tři kříže. Jsou připomínkou nejen Kristova ukřižování, ale i obětí, které počátkem 19. století podlehly morové ráně.

Od křížů je krásný pohled na kotlinu, v níž se v nadmořské výšce 370 metrů rozkládají tři stovky družeckých stavení (žije v nich 800 lidí). A také na krajinu, která v tomto koutě středních Čech nabízí další vhodné turistické cíle. Například cestu na nejmenší český královský hrad Jinčov (z Družce je to sem po silnici a červeně značené turistické stezce 10 km), k půvabné dřevěné zvonici v Bělči (5 km od Družce na západ) či na rekonstruovaný zámek v Nižboru (15 km jihozápadním a jižním směrem z Družce).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám