Hlavní obsah

Cestovní kanceláře nabízejí výlety za mříže ruských věznic

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Ruská vězení jsou smutně pověstná svými špatnými podmínkami, přeplněností a nevyhovujícím technickým stavem. Přesto se najdou lidé ochotní zaplatit, aby se za mříže dostali.

Článek

Některé ruské turistické kanceláře proto tento podzim zařadily do své nabídky prohlídku petrohradského vězení Kresty a Centrální věznice ve Vladimiru. Ruská vězeňská služba ale konání podobných návštěv popírá.

"Všechny cely ve vladimirském vězení jsou skutečné, panuje tam strašlivý smrad a zdi jsou počmárané sprostými nápisy," libuje si v deníku Vedomosti Anton Tarasov, ředitel marketingového oddělení menší cestovní kanceláře Farma-96. Vězeňský výlet přijde jeho zákazníky na 3000 rublů (2400 Kč) a začíná snídaní a prohlídkou historického města.

Pak ovšem turisté přijedou do vězení, dostanou pruhovaný mundůr, prohledají je, sejmou jim otisky prstů a uvrhnou do cel. Následuje procházka po vězeňském dvorku pod dohledem stráží a za trest temnice bez oken i osvětlení. "Celou tu exkurzi ve vězení jsem myslel jen na jedno - být co nejrychleji pryč," přiznal se novinářům Anton Podčiščalov, který návštěvu absolvoval. "Hrůzná podívaná," vyprávěl při pohledu do jedné z cel, kterou skutečně obývají odsouzení.

Ruská vězeňská služba ale konání podobných návštěv popírá. Ve vězení, kam Tarasov zavírá své turisty, je oficiálně možné si prohlédnout jen malé muzeum vězeňského umění.

Zábavné výlety by měly vynést 1,6 milónu dolarů

Tarasovova cestovní kancelář chtěla původně pořádat turistické výlety do trestanecké "kolonie" v sibiřské Čitě, kde si svůj trest odpykává někdejší ropný magnát a šéf společnosti Jukos Michail Chodorkovskij. Povolení ale nebylo možné získat, a tak se nakonec Farma-96 dohodla s věznicí ve Vladimiru. Jak přesně se to ale povedlo, nechtěl Tarasov říci. V letošním roce dosáhne obrat jeho firmy asi 1,6 miliónu dolarů, "zábavné" výlety tvoří asi sedm procent obratu.

Právě jméno nynějšího nejslavnějšího ruského vězně Chodorkovského možná zájem o návštěvy věznic v poslední době vyprovokovalo. "Vžij se do pocitu Chodorkovského!", inzeruje petrohradská cestovní kancelář A-Tours návštěvu vazebního vězení Kresty.

Prohlídka samotná obsahuje návštěvu administrativní i vězeňské části komplexu, chrámu Alexandra Něvského a prohlídku jedné z cel. Cena 500 dolarů však zahrnuje i ubytování v hotelu, jídlo a exkurzi po Petrohradu. Nabídky však zatím využili jen tři zákazníci a všichni z Ruska. "Více spoléháme na cizince, především na Brity," řekla médiím ředitelka kanceláře Nina Mirgorodskaja. Nyní prý vyjednává s muzeem Krestů o možnosti nechat turisty přespávat v historické cele, která je součástí muzejní expozice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám