Hlavní obsah

Lesní cestou na nejmenší hrad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se řekne Křivoklátsko, každému se automaticky vybaví známý hrad ze 13. století, dobudovaný za panování Přemysla Otakara II. V oblasti se nachází ale i jiné pozoruhodné objekty - například jeden z nejmenších českých královských hradů, který je podle některých pramenů úplně nejmenší.

Článek

Jmenuje se Jinčov, leží ve východní části CHKO Křivoklátsko a odborníci jsou názoru, že jej nechal vybudovat rovněž Přemysl Otakar II. S největší pravděpodobností prý měl sloužit k odpočinku panovníka a jeho družiny.

Hrad či hrádek sice patří do kategorie zřícenin, nicméně i díky péči Spolku na ochranu hradu Jenčova - je v natolik dobrém stavu, že velice přehledně ukazuje, jak to před více než sedmi stoletími v hradech vlastně vypadalo. Upozorňuji, že ve jménu hradu v názvu spolku není chyba. Hradu se totiž říká nejen Jinčov, ale i Jenčov - a v dobách dřívějších také Ginčov či Jenišov.

Nachází se na skalnatém ostrohu nad meandrem potoka Vůznice zhruba osm kilometrů východně od Křivoklátu a sedm severně od Nižboru. Pokud se k němu vydáte po červené turistické značce poblíž obce Běleč, čeká vás krásná, nenáročná dvoukilometrová procházka Národní přírodní rezervací Vůznice.

Po pravici vám bude bublat stejnojmenný potok a brzy na návrší spatříte obvodové zdi budovy a věže. A hned vám bude zřejmé, že to opravdu nebyla zrovna velká stavba. Obdélníkový patrový palác má rozměry 18 x 9 metrů, věž 10 x 7 metrů. Odborníci soudí, že hrad byl vystavěn ve druhé polovině 13. století a opuštěn na přelomu 15. a 16. století.

Na zpáteční cestě můžeme dojít až do Bělče. K vidění je tam velice hodnotný kostel sv. Mikuláše z první poloviny 14. století (na počátku 18. století byl barokně upraven). U kostela určitě nepřehlédnete půvabnou dřevěnou zvonici z 18. století krytou šindelem.

Reklama

Související témata:

Související články

Hrčava - příběh nejvýchodnější obce

Nevíte-li přesně, kde Hrčava leží, vezměte si kteroukoli mapu, kde jsou vyznačeny hranice států, a zabodněte prst do místa, kde se stýkají Česká, Polská...

Uštvaný génius Jakub Jan Ryba

Jeho "rybovka", nejslavnější vánoční mše, patří už neodmyslitelně k atributům českých Vánoc. Co ale víme o autorovi krásné hudby, který skončil svůj život...

Výběr článků

Načítám