Hlavní obsah

Tour de Ski vyrazí z Nového Města

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlatým hřebem blížící se zimní sezóny v Evropě bude pro všechny milovníky běžeckého lyžování bezpochyby nový závod nazvaný Tour de Ski, který se inspiroval slavnými cyklistickými závody a odehraje se na území České republiky, Německa a Itálie.

Článek

Seriál Tour de Ski v sobě spojí charakteristické prvky nejslavnějších cyklistických závodů Tour de France a Giro d' Italia s běžeckým lyžováním. Jeho náročnost i divácká atraktivita by měla být se slavnými vzory srovnatelná, takže hlavní rozdíl bude v odlišném sportovním náčiní.

Začátek závodu je stanoven na 29. prosince, kdy se nejlepší lyžaři planety sejdou v Novém Městě na Moravě. Z České republiky povede trasa přes Německo a následně se závod stočí do Asiaga, kde začne první italská etapa 5. ledna 2007.

Celá Tour vyvrcholí v kolébce italského běhu na lyžích - ve Val di Fiemme, kde proběhnou závěrečné dvě etapy. Dne 6. ledna bude na programu 15 a 30 kilometrů klasickou technikou, zatímco 7. ledna bude na diváky čekat atraktivní, ale velice náročná závěrečná etapa, ve které se sportovci utkají na svazích Monte Cermis.

Připraveno je 10 kilometrů pro ženy a 15 kilometrů pro muže volnou technikou a vzhledem k tomu, že se trať bude šplhat až na sjezdovku Olimpia 3, bude se jednat o jednu z nejnáročnějších a snad i nejsledovanějších fází celého závodu.

Fanouškům, zvědavým na celkové umístění jejich favoritů, tato etapa totiž nabídne jedinečnou podívanou na úsilí sportovců, kteří si po deseti dnech závodu sahají až na dno a hledají poslední zbytky energie, aby dosáhli na vítězství a s ním i na peněžní prémii jednoho miliónu švýcarských franků či na poslední a rozhodující body ve finále klasifikace Světového poháru.

Je zřejmé, že výběr oblasti pro finále Tour de Ski nebyl náhodný. Val di Fiemme totiž opakovaně hostí absolutní světovou špičku a začátkem ledna bude mít opět možnost ukázat svoji perfektní lyžařskou a technickou strukturu střediska v Lago di Tesero, která je známá a oceňovaná po celém světě. Ostatně pořadatelství mistrovství světa v letech 1991 a 2003 je dobrým důkazem kvality a kandidatura v roce 2013 zase spolehlivou zárukou, že oblast neusíná na vavřínech.

Samozřejmě ale nelze mluvit o této oblasti, aniž bychom zmínili legendární Marcialongu, královnu lyžařských maratonů, kterou v roce 2005 vyhrál český laufař Stanislav Řezáč. Ten tímto způsobem navíc i symbolizuje jakýsi most mezi Českou republikou, kde Tour de Ski začíná, a právě Val di Fiemme, kde se bude konat pompézní finále.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám