Hlavní obsah

Mölltal - cesta za prvním sněhem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V čase, kdy v Česku jen zvolna opadává listí ze stromů a čeští řidiči teprve pomalu začínají přemýšlet o výměně letních pneumatik za zimní, se už v zemi našich jižních sousedů naplno rozbíhá lyžařská sezóna. Touhu milovníků sněhu po lyžařských zážitcích uspokojí jako jedno z prvních korutanské středisko Mölltal.

Článek

Ani tady nesvedou zázraky, a tak zimu vyhlíželi dost nedočkavě. "Touhle dobou už většinou jezdí všechny lanovky," kroutil hlavou koncem října místní vlekař.

Jeho kolegové byli dlouho bez práce, při teplotách vysoko nad nulou nešlo spustit sněhová děla, a tak dalo velkou práci zprovoznit alespoň jednu sjezdovku, byť ani její kvalita zejména v odpoledních hodinách nemohla lyžařské fajnšmekry nadchnout.

Po ochlazení z posledních týdnů už se ale výrazně ulevilo natěšeným turistům i místním zaměstnancům a ve výšce až 3122 metrů nad mořem už se lyžuje naplno.

K dispozici je 49 kilometrů upravených sjezdovek ideálních pro carvingové lyžování, zbrusu nový Snowboard - Fun Park s rampami a boardercrossem a zhruba 30 kilometrů běžeckých tratí.

Reprezentanti i začátečníci

Cesta na jih Rakouska téměř až k hranicím s Itálií sice zabere o něco více času, ale pokud vás už omrzela známější alpská střediska, je mölltalský ledovec alternativou. Letošní nezvyklé otálení zimy se svým nástupem učinilo z Mölltalu jednu z mála možností tréninku i pro špičkové lyžaře.

A tak si na ledovci v brzkých ranních hodinách stavěli branky reprezentanti nedalekého Slovinska, ale třeba i vzdáleného Ruska.

"Ještě nikdy jsem tam nebyla, tak jsem na to zvědavá," těšila se koncem října na soustředění v Korutanech i špičková česká slalomářka Lucie Hrstková.

Ale Mölltal není zdaleka střediskem jen pro vrcholové sportovce. Široká škála i množství tratí nabízí vyžití i rekreačním sportovcům a rodinám s dětmi. Většina tratí spíše odpovídá sjezdovkám označovaným jako červené, "černých" je minimum. Horní sjezdovka je široká téměř 500 metrů, ostatní jsou ale výrazně užší.

Zábava i mimo lyže

Pro rekreační lyžaře program zdaleka nemusí končit jen lyžováním, možnosti aprés-ski jsou široké. Pestrá nabídka je k dispozici už v těsné blízkosti sjezdovek. Samozřejmostí je půjčovna lyžařského i snowboardového vybavení s velkým výběrem špičkových značek. Pokud vás už "klasické" způsoby zdolávání svahu omrzí, můžete zkusit třeba snowtubing, big footy nebo snow-rafting.

Na sjezdovky je lepší vyrazit již brzy ráno, samozřejmě v závislosti na počasí. Tratě jsou přes noc upravovány, takže první dopolední obloučky si na sněhu vychutnáte nejlépe. Pod návalem lyžařů dostávají tratě zabrat, a tak večerní jízdy občas vyžadují i trochu lyžařské zručnosti při projíždění mezi nahrnutým sněhem.

Hlavní sedačková lanovka pojme šest lidí, dále jsou k dispozici jedna čtyřsedačková, dvě dvojsedačkové, jedna poma a jedna dvojkotva. Fronty hrozí jen v lyžařské špičce, ani v ní ale nehrozí prochladnutí při dlouhém čekání.

Krásný výhled

Restaurace Panorama-Eissee uprostřed areálu poskytuje možnost oddychu mezi jízdami, ale i třeba zábavného večera se živou hudbou. Na výběr je vždy několik teplých jídel, které si můžete podle vlastní chutě doplnit třeba saláty.

Na průměrný oběd s polévkou a nealko nápojem počítejte zhruba s patnácti eury.  Oběd si můžete vzít na terasu a kochat se tak výhledem na sjezdovky, zdarma si můžete zapůjčit i lehátka. Batohy a další věci lze schovat do skříněk, jejichž uzamčení vás vyjde na jedno euro.

Zatímco nahoře u sjezdovky vás od mrazu bude muset chránit několik vrstev teplého oblečení, po opuštění areálu si možná vystačíte se svetrem a lehkou bundou. Od středu areálu do údolí je to totiž pořádný kus cesty. Dolů vás odveze nejprve kabinová lanovka, a pokud zrovna na Mölltal nesedne mlha, můžete si vychutnávat nádherný výhled na alpské vrcholky, nejvyšší rakouskou horu Grossglockner totiž budete mít jako na dlani.

Nejdelší lanovka

Poté přesednete do podpovrchové lanovky podobné té, která vozí turisty v Praze na Petřín. Lanovka pojmenovaná Gletscher Expres jede podstatně vyšší rychlostí, a přesto jí cesta tunelem trvá téměř deset minut.

Však se také může honosit označením nejdelší podpovrchové lanové dráhy na světe - tunel měří celkem 4178 metrů a projede s vámi kilometrové převýšení. Až se nechce věřit, že tento tunel skrz horský masiv se stavěl jen necelých pět let!

Dlouhý vagón, který pojme 236 osob i s lyžařským vybavením, jezdí nahoru i dolů každou půlhodinu až do západu slunce. Pokud by vám lanovka zrovna ujela, v horní zastávce je umístěn obchod se sportovním vybavením a ceny na horské poměry v Rakousku nejsou nejvyšší.

Dole pak už přesednete do svého auta, k dispozici je rozsáhlé hlídané parkoviště. Parkovné i cesta lanovkami jsou součástí ceny skipasu. Pokud se vám nechce jezdit pod lanovku vozem, tam i zpět jezdí skibusy, které staví v nedalekých vesnicích a v blízkosti větších hotelů.

WWW STRÁNKY

Více informací o mölltalském ledovci naleznete na www.molltal.cz nebo na stránkách cetovní kanceláře www.ckpk.cz.

Rady a doporučení na cestu

CESTA K MÖLLTALU

Z Moravy

Od hranic směrem na Vídeň a odtud po A 2 směr Graz-Klagenfurt-Villach, odtud stále směr Salcburk, za Spittalem je odbočka na Salcburk a Gmünd a na Lienz-Mallnitz, pokračujte na Mallnitz. V Obervellachu, kam přijedete už ve směru na Mallnitz, neodbočujte vpravo, ale pokračujte stále rovně až do Flattachu, kde vás transparent odkáže doprava na Mölltaler Gletscher (Mölltalský ledovec). Po úzké cestě plné serpentin dorazíte k parkovišti u lanovky, kde vás zřízenec pošle na volné parkovací místo.

Z Prahy

Pojedete přes České Budějovice a Dolní Dvořiště na Linec, pak po dálnici A 1 na Salcburk, odtud po A 10, kde zaplatíte mýtné (asi 10 eur), směr Spittal, Villach. Před Spittalem je sjezd na Lendorf a Mallnitz, pokračujte na Mallnitz. Z Obervellachu už je pak cesta stejná.

UBYTOVÁNÍ

V řadě hotelů jsou ceny rozděleny podle období zimní sezóny, její dělení je ale individuální. Například ve čtyřhvězdičkovém hotelu Chalet Senger v Heiligenblutu za osobu na noc zaplatíte s polopenzí 62 až 92 eur, ale mezi 4. únorem a 4. březnem se cena vyšplhá na 82-105 eur. Tříhvězdičkový hotel Mölltalerhof má zas tzv. hlavní sezónu od 26. 12. do 6. 1., kdy je cena polopenze 56,50 eura, jindy vás jedna noc vyjde na 46 eur.

V penziónech jsou ceny výrazně levnější, noc se snídaní se dá sehnat i jen za 20 eur, většina hotelů i penziónů navíc nabízí slevy při celotýdenních pobytech.

CENA LYŽOVÁNÍ

Třídenní permanentka vyjde dospělého na 102 eur, děti (ročník 1988 a mladší) zaplatí polovinu. Týden lyžování stojí 197 respektive 99 eur. Levnější ceny než dospělí má i mládež (narozeni 1988-1991). Ceny se týkají hlavní sezóny (do 16. března), po ní jsou ceny o několik eur nižší. Mölltal má navíc dohodu i s ostatními středisky, takže skipas lze využít i v nedalekých areálech Ankogel a Heiligenblut.

Údaje jsou načteny na bezdotykovou kartu, takže ji nemusíte při každé cestě lanovkou vytahovat z kapsy, čtečka ji zaznamená i přes vrstvu oblečení. Pokud byste se chystali v okolí Mölltalu strávit větší část zimy, vyplatí se celosezónní permanentka, pro čtyřčlennou rodinu se dvěma dětmi by vyšla na 804,50 eur.

Reklama

Související témata:

Související články

RAKOUSKO: největší nabídka areálů

K jižním sousedům si lze zajet i na prodloužený víkend. Rakousko je zemí malebných horských vísek, které na pohled splňují představu alpské pohádky. Náš jižní...

FRANCIE: Lyžuje se téměř z postele

Francie je země bohy stvořená pro lyžaře. Zejména v Severních Alpách se nabízejí ideální geografické podmínky. Vrcholy dosahují kolem 3000 metrů n. m.,...

ITÁLIE: Vyžití na sjezdovkách

Země Apeninského poloostrova je obdařena skoro celým jižním obloukem Alp. Ten nabízí čtyřtisícové špice, oblá předhůří i rozsáhlé ledovce s nejroztodivnějším...

Výběr článků

Načítám