Hlavní obsah

Marokem s batohem na zádech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejdříve je Afrika vidět ve španělské Tarifě, odkud je to na černý kontinent z Evropy nejblíže (a tedy nejlevněji), vystoupáte ke starodávné maurské pevnosti na vršku a z jejích hradeb se už jen díváte na jih. Tam, kam oko dohlédne, je Tanger. Brána do Maroka.

Článek

Maroko, arabsky al-Maghreb al-Aqsa, neboli "nejvzdálenější země zapadajícího slunce", ohraničené z jedné strany modrými vlnami Středozemního moře a Atlantského oceánu a z druhé žlutým pískem Západní Sahary, je země kontrastů.

Můžete si tam užívat v luxusních letoviscích na břehu oceánu v Agadiru či mezi palmami u Středozemního moře v okolí al-Husajmy. Také ale šplhat do čtyřtisícových výšek Atlasu nebo nocovat s potomky Arabů, Berberů, Féničanů, Židů a subsaharských Afričanů v hliněných vnitrozemských vesnicích nebo v pouštních dírách.

My jsme se rozhodli užít si Maroka s batohem na zádech a okusit z každého něco.

Tanger - brána do Afriky

Tanger je rušné město na samé výspě Maroka. Bývá sice označováno za nejnebezpečnější v zemi, na nás však vytáhli kudlu až v Casablance. Tanger nás naopak přijal vlídně.

Trajekty ze španělského břehu směřují do Tangeru z různých přístavů a jezdí prakticky po hodině. Pokud přiletíte do Malagy, můžete plout rovnou odtud. Levnější je ale ve Španělsku popojet autobusem do Tarify nebo města Algeciras (cca 11 eur z Malagy). Odtud zaplatíte na africký břeh zhruba 30-35 eur, tedy něco kolem tisícovky. Z Malagy by to byl dvojnásobek.

Ještě na trajektu absolvujete pohovor s marockými celníky: odkud jste, kam přesně jedete a kdy se vracíte. Výhodou je, že nemusíte na břehu stát hodinovou frontu před vstupem na loď, ale že se zabydlíte na palubě a v klidu vyčkáte, až se fronta zkrátí. Nevýhodou je, že loď vypluje s hodinovým nebo i větším zpožděním. Při cestě zpátky v Tangeru to bude obráceně, tam budete stát hodinu před celnicí, ale loď odjede včas. Takže vám většinou ujede.

Ptejte se lidí

Přestože se o Tangeru říká, že je městem, které nikdy nespí, platí při cestě dobrá rada. Načasujte si příjezd tak, abyste nocleh nesháněli pod tlakem a v nervozitě.

Nejlépe je vyrazit brzy ráno. Noční příjezdy do velkých afrických měst mohou člověku způsobit šok, kdy pak rychle podlehnete nabídkám všudypřítomných a vlezlých prodavačů a radilů, kteří se neustále objevují a lámanou angličtinou se vás snaží přesvědčit, že to jsou právě oni, kdo vám zaručí nejlepší služby ve městě. Nechá-li se člověk přemluvit, zaplatí většinou dvojnásobek toho, co by dal za taxi či nocleh v nějakém hotelu.

Na levné ubytování je nejlepší zeptat se lidí na ulici, a to v jakémkoli městě. Většinou se nejlevnější ubytování dá sehnat překvapivě v centru města, v okolí tržnice a přístavu. My jsme to pravé místo nalezli za dvě hodiny hned v přístavu. Deset minut cesty od trajektu v boční ulici od hlavní promenády. Byly zde dvě společné ložnice, odděleně pro muže a ženy, relativně čisté postele, ucházející toalety a sprchy s mírně tekoucí studenou vodou. Za to vše jsme zaplatili každý 50 dirhamů, tedy asi 140 Kč na osobu a noc.

Tanger založili kolonisté z Kartága již v 5. století př. n. l. Báje praví, že v nedaleké jeskyni kdysi přespával Herkules. Po pádu Říše římské se dostal do područí Vandalů. V 15. a 16. století jej drželi Portugalci, později Španělé a dokonce i Angličané.

Pro Evropu byl Tanger vždy klíčovým přístavem. Zajímavé je jádro města s mnoha trhy, které jsou otevřeny dlouho do noci, dále Sultánovy zahrady nedaleko pevnosti (kasbahu) nebo starý anglický kostel svatého Ondřeje nedaleko náměstí Grand Socco.

Z Tangeru si můžete vybrat, kam dál. Jsou asi tři možnosti. Na východ do pohoří Ríf, podél pobřeží do hlavního města Rabatu a Casablanky, nebo do vnitrozemí, do královského města Marrákéše, podle kterého země dostala jméno.

Do Marrákéše jeďte přes noc

My jsme zvolili Marrákéš. Vlakové nádraží je od centra Tangeru vzdáleno asi hodinu cesty pěšky, proto je lepší použít taxi. Cesta stojí 190 DH (asi 510 Kč). Nádraží je moderní a bezpečné. S místenkou však nepočítejte. Třicet minut před odjezdem vlaku se otevřou dveře ke kolejím a vás čeká závod se stovkami cestujících přes celé nástupiště. Ti nejrychlejší vyhrají nejlepší místa ve vlaku, nejpomalejší mohou cestu prostát v uličce.

Cesta vlakem z Tangeru do Marrákéše trvá asi dvanáct hodin. Je lepší jet přes noc, protože ušetříte za nocleh a neplatíte poplatky za klimatizaci, která se ve vlaku platí jen přes den.

Marrákéš založil v roce 1062 sultán Jusef bin Tachfin a město se stalo jedním z nejvýznamnějších kulturních center islámského světa.

Prohlídku města je nejlepší začít na hlavním náměstí nedaleko Koutoubijské mešity, postavené v roce 1199 s minaretem vysokým sedmdesát sedm metrů. Je to centrum zábavy a tržiště v jednom.

V jeho okolí je také spousta restaurací, za mešitou jsou rozlehlé a volně přístupné zahrady, vítaný únik z rozpáleného města. Do mešity však mohou jen lidé vyznávající islám.

Další atrakcí je marrákéšská tržnice - súky, labyrint uliček, ve kterých je snadné zabloudit. Marrákéšská tržnice je největší v království.

Agadir se přestěhoval

Do Agadiru jsme jeli z Marrákéše autobusem. Malé nedorozumění vzniklo hned při koupi lístku. Byl asi o třetinu dražší, než udával ceník. Vyšší cenu zdůvodnil místní šéf veškerého obchodování s lístky velkým počtem lidí. Prostě čím víc lidí chce jet, tím jsou lístky v Maroku dražší.

Nakonec jsme jeli asi šest hodin vcelku pohodlným autobusem za přibližně 220 Kč. Nejednejte o lístcích s dohazovači, lépe je jít rovnou k okénku. Soukromé společnosti, kterých je na nádraží bezpočet, bývají levnější než státní CTM, často však na úkor pohodlí.

Dnešní Agadir, ležící na pobřeží Atlantiku, je odlišný od ostatních marockých měst. Byl znovu vystaven po velkém zemětřesení v roce 1961, při kterém zemřelo na patnáct tisíc lidí.

Po zemětřesení bylo centrum města přesunuto několik kilometrů jižněji, pryč z nebezpečného epicentra. Na místě bývalého zničeného města je dnes park a malá mešita jako památka tragédie.

Rady a doporučení na cestu

JAK DO MAROKA

Letadla létají do všech velkých marockých měst, letenka se pohybuje kolem čtrnácti tisíc korun. Nejpřirozenější cestou je trajekt ze španělských pobřežních měst, jako jsou Algeciras, Tarifa, Almeria nebo Malaga, kam se lze z Prahy dostat letadlem. Cena letenky je asi sedm tisíc korun. Možné je také do Malagy letět nízkonákladovými společnostmi z Berlína nebo Vídně. Pak stojí zpáteční letenka do Malagy, rezervovaná dva až tři měsíce dopředu, kolem čtyř tisíc korun.

CESTOVÁNÍ V MAROKU

Marocké spoje jsou celkem spolehlivé, i když zpoždění od jedné do tří hodin při větších vzdálenostech je běžné. Na dlouhé vzdálenosti je nejlepší jet vlakem nebo autobusem. Ceny můžete odhadnout podle zkušeností z Česka, jsou zhruba stejné, spíše o něco nižší, v létě jsou ovšem vyšší, než je psáno na ceníku. Vzdálenost autobusem asi 600 km lze pořídit za 150 DH (cca 400 Kč), za cestu vlakem něco připlatíte. Na autobusových nádražích se turisté musejí obrnit trpělivostí, panuje tam velký zmatek, nakonec však za pomoci místních svůj autobus každý najde.Na menší vzdálenosti může člověk využít několika druhů taxi. Petit taxi jezdí pouze po městě a předměstí. Grand taxi vás zaveze i sto kilometrů za město -asi za 120 DH. Mikrobusy -dodávky jezdí podobné trasy jako grand taxi, ale jsou o polovinu levnější.

SLUŽBY

V Maroku si pomalu začínají zvykat, že turisté mají peníze. Proto ve velkých městech jsou ceny služeb celkem vysoké. Noc v hotelu se dá pořídit od padesáti DH výš. Jídlo v restauracích kolem třiceti DH. akupovat je nejlepší hlavně na tržištích nebo v malých obchodech, kterých je všude kolem dost. Supermarkety tu jsou zřídka. Ať nakupujete kdekoliv a cokoliv, vždy se okolo podívejte a poptejte, co kde stojí. Nejhorší je koupit hned první nabídku, tehdy si buďte jistí, že budete ošizeni. Všude se také smlouvá. První nabídka se dá většinou snížit na polovinu ceny, při dobrém hereckém výkonu a výdrži až na třetinu. Hlavně se nebojte říct Maročanům na tržišti ne. Záchody bývají v Maroku zejména tzv. turecké, v lepších restauracích však najdete běžné evropské. Při bydlení v levných hotelích se rozlučte s teplou vodou, často je k mání pouze "čůrek" studené vody.

MĚNA

1 Dirham (DH) je roven zhruba 2,70 Kč

KONTAKTNÍ ADRESY

Policie 19 Francouzsky mluvící policie 172 Velvyslanectví ČR: tel: 037 755 421 (z Maroka), 0021 237 755 421 (z Česka) Ambasade de la République Tcheque au Maroc, Villa Merzaa, 4,5 km Avenue Imam Malik (Route des Zares), Zankat Ait Melloul, Souiss, B. P. 410, 102 00 Rabat 1, Morocco WWW STRÁNKY www.mzv.cz www.sopka.cz

Asi dvacet kilometrů městskou dopravou za Agadirem je malá rybářská vesnice Taghazoute. Tam je večer možné navštívit mnoho příjemných restaurací nebo se najíst v pouličních stáncích. Za jídlo, které se v nich přímo vaří, u nich dáte od deseti do sta korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám