Hlavní obsah

Ještěd v novém: co zde vyčaroval bývalý cyklistický závodník

Novinky, Právo (příloha Firma)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ještěd

Lyžaři se mají na co těšit. Zejména pražští, kteří až dosud museli za zimními sporty poměrně dlouho cestovat. Měla by jim stačit slabá hodinka jízdy na to, aby stanuli na svazích zmodernizovaného Ještědu.

Článek

Podle Karla Vacka, bývalého cyklistického závodníka, který stojí se svou společností Snowhill za rozmachem hned několika našich středisek, zde z hlediska přepravní kapacity vyrůstá druhý největší lyžařský areál v Čechách.

Tři nové lanovky za 160 miliónů

"Na sezónu zde budou připraveny tři nové sedačkové lanovky, z toho dvě čtyřsedačky, s celkovou kapacitou šest tisíc lidí za hodinu za 160 miliónů korun. Dále čtyři nové vleky, které propojují lanovky, s kapacitou pět tisíc lidí za hodinu za šest miliónů korun a rozšířený zasněžovací systém na pláních v hodnotě 34 milionů korun," uvedl Vacek.

K dispozici budou tři nová bistra, jedno s terasou. Společností Snowhill zmodernizovaný hotel Berlín nabídne vedle asi 40 lůžek také posezení v renovované historicky známé hospůdce, nacházející se přímo nad centrálním parkovištěm. Zde také bude zřízena moderní bufetová samoobslužná jídelna, tak, jak ji známe z alpských středisek, s kapacitou 80 míst na sezení. Bolestí Ještědu byla vždy také sociální zařízení. Nyní by jich tu mělo být dostatek, nalézají se u každého parkoviště. Mobilizovaní návštěvníci budou mít lepší podmínky, kde zaparkovat auta. K dispozici jim budou celkem čtyři parkoviště. To centrální navýší kapacitu na letošní sezónu o zhruba sto aut, na celkem 600.

Příští rok by mělo být podle Vacka dvouúrovňové, čímž se kapacita zvedne o dalších 400 aut na celkových tisíc parkovacích stání.

"Doporučujeme, aby lidé parkovali také v rámci Liberce. Ski areál je spojen s městskou hromadnou dopravou, přímo ke stanici lanovky lze dojet za zhruba deset minut tramvají," dodává ředitel ještědského ski areálu Michal Petr. Vně i v rámci Liberce bude zároveň fungovat nový informační systém. Ten by měl návštěvníky bez bloudění bezpečně navést na Ještěd.

Ubytovat se mohou lyžaři přímo na Ještědu, ve zmíněném hotelu Berlín, na ještědské věži, nebo u soukromníků nabízejících zhruba 400 lůžek.

Dalších tisíc míst je k dispozici v Aquaparku Babylon. Zde mají návštěvníci navíc výhodnou možnost relaxovat: k celodenní permanentce lze za pár desítek korun dokoupit vstup do aquaparku.

O tuto relaxaci nemusejí přijít ani lyžaři, kteří se na Ještěd dopraví skibusy. Ty firma Snowhill vypravuje z různých měst do různých areálů. Z Prahy se na Ještěd vyjíždí z Černého Mostu a nově také z Jižního Města.

Lyžaři zde mají možnost zakoupit si speciální jízdenku, ve které je také dvouhodinový pobyt v aquaparku. "V praxi to znamená, že až si zalyžují, mohou si jít ještě zaplavat do bazénu, odpočinou do vířivek, nebo si dopřát masáž. Zpáteční autobus, který jinak rovnou odjíždí po ukončení provozu vleků a sedaček z lyžařského střediska zpět do Prahy, na ně počká," vysvětluje Klára Mervardová, která má organizaci skibusů na starosti.

Speciální skipas

Speciální skipas na Ještědu za 650 Kč umožňuje celý den lyžovat a relaxovat v libereckém aquaparku Babylon.

Spojit lyžování s plaváním mohou i ti, co přijedou na Ještěd skibusy. Ti do 16 hodin lyžují a do 20 hodin si mohou odpočinout v aquaparku. Poté se s nimi autobus vrací domů.

Například pražské lyžaře tak vyjde cesta na Ještěd spojená s lyžováním a návštěvou aquaparku na 800 Kč, děti o dvě stě méně. Bez aquaparku přijde permanentka na 750/550 korun.

Roztáčí milióny

* Už dnes dopravní kapacita činí z Ještědu druhý největší areál v zemi a příští rok má konkurovat Špindlerovu Mlýnu.

* Snowhill již letos celkem do Ještědu investoval 300 miliónů korun. Příští rok by měly investice spolknout dalších sto miliónů korun. Připravuje se zprovoznění nové lanové dráhy.

* U doskoku pod skokanskými můstky se začala připravovat stavba čtyřpatrového Domu služeb s restaurací s dvěma sty místy a terasou, barem, půjčovnou s obchodem a servisem.

* Plánuje se také výměna kabinové lanovky za novou v hodnotě dvě stě miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám