Hlavní obsah

České hory: investoři se činí, lyžování začíná být na úrovni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sjezdovky v Česku sice delší nebudou, ale ve službách letos slibují provozovatelé našich lyžařských středisek a investoři znatelný posun k lepšímu.

Článek

Olezlý salám, tvrdý chleba k snídani, dlouhé stání ve frontách na vlek, krátké sjezdovky, neupravené běžecké tratě, nedosněžované a přeplněné svahy. Tak popisovali mnozí čtenáři řadu našich lyžařských středisek v reakci na březnovou sondu Firmy "Hory: jak roztočit peníze". Zimní dovolená v Česku nakonec stojí stejně nebo i více, než v nesrovnatelně lepších Alpách, dodávali.

Jak ale zjistilo Právo, moderní služby by měly v řadě našich středisek rozhýbat milióny korun, které zvláště v nedávné době vkládali do Českých hor soukromí investoři. Díky jim se zastaralé areály postupně mění v komfortní lyžařské prostředí.

První vlaštovky v podobě zmodernizovaných vleků a zasněžených tratí už byly k dispozici loni, jak potvrdili i někteří čtenáři. "Sjezdovky fajn - bez front, dosněžované, osvětlené. Jen jsou krátké," popsala svou zkušenost z Bublavy čtenářka. Letos by se měly investice vložené do modernizace přepravních kapacit, kvalitní zasněžovací techniky a dalších služeb projevit ještě výrazněji.

Více vleků

Jak zjistili zpravodajové Práva, na mnoha místech přibývají vleky, investuje se do zasněžovacích systémů, osvětlují se sjezdovky. Díky tomu často odpadá zdlouhavé čekání ve frontách, prodlužuje se sezóna, na lyže se dá vyrazit třeba až večer po práci.

Zlepšuje se vybavení půjčoven, rozrůstá se nabídka občerstvení, včetně samoobslužného. V řadě středisek už není lyžař nucen spokojit se s balenou svačinou, nebo vzít za vděk párkem v rohlíku a zhltnout ho rovnou na svahu. Kromě klasického lyžování jsou k mání snowboardové či skicrossové parky, snowtubing, jízda na bobech a mnoho dalších adrenalinových aktivit, ale i aquapark, bowlingové dráhy nebo třeba posezení v barech plných zábavy. Několik krkonošských a jizerskohorských středisek se dokázalo spojit a nabízí lyžařům společný skipas.

Na jednotnou permanentku tak mohou už i v českých horách zdolat běžkaři a lyžaři po bílých pláních najednou i několik desítek kilometrů, podobně jako třeba ve Francii, i když tam jsou tratě samozřejmě delší.

Tip: Nová mapa

Svazek měst a obcí Krkonoše připravil reedici panoramatické mapy popularizující běžecké lyžování. Mapa přibližuje turistům běžecké trasy v hřebenových partiích hor a podhůří i krkonošské skiareály s možnostmi snowboardingu. Rub mapy znázorňuje jednotlivé skiareály, informace o lanovkách a vlecích, jejich přepravních kapacitách, charakteristiku sjezdovek a nabídku dalších služeb pro návštěvníky zimních Krkonoš.

Adrenalinová trať

Výzvou pro adrenalinové nadšence je nová skicrossová dráha v Kamenci u Jablonce nad Jizerou. Jedná se o sněhové koryto s překážkami nebo snowboardový park. Tratě jsou již kompletně zasněžené, k dispozici je občerstvení, servis, půjčovna. Jediné, co zde není a ani se s tím do budoucna nepočítá, je lyžařská škola.  

ZA KOLIK
Příklady cen celodenních permanentek pro dospělé a děti do 100 cm ve střediscích, které provozuje Karel Vacek, jeden z největších investorů do našich hor.
Ještěd 590/410 Kč Herlíkovice
Vrchlabí 550/380 Kč
Kašperské hory
Šachty
Kamenec 330/230 Kč
Jilemnice 230/160 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám