Hlavní obsah

Pořádná jízda na saních

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K zasněženým svahům a ladovské nebo kruté zimě patří sáňkující a bobující děti, kterým stačí vytáhnout sáňky na kopeček za sídlištěm nebo někde u lesa. Na českých horách - jako je tomu už tradičně v Alpách - ovšem naleznete i speciálně postavené sáňkářské dráhy.

Článek

Namísto několika metrů, které nabízí kopeček za zahradou, můžete drandit až několik kilometrů navíc po upravovaném terénu. A dole na vás čeká lanovka, která vás za úplatu vyveze opět nahoru. Jízdě na saních přijde na chuť rodina s dětmi, ale také lyžaři a snowboarďáci, kteří si chtějí udělat jednodenní odpolední odpočinek mezi dranděním na sjezdovkách.

Janské Lázně

Sáňkařská cesta z Černé hory v Krkonoších vede po takzvané Zvonkové cestě do Janských Lázní místy, kudy se jezdilo na rohačkách již před 100 lety. Samotný název Zvonková cesta pochází nejspíše z dob, kdy byly rohačky vybaveny zvonečky, jejichž cinkot oznamoval pocestným jízdu na saních a byl zároveň varováním před střetem. Trať je dlouhá 3,5 kilometru a nabízí převýšení 560 metrů, stejně jako vyhlídku na Klausovo údolí.

Vstup na sáňkařskou dráhu, která je v sezóně otevřena od 8 do 17 hodin, je zdarma, saně si můžete vypůjčit v půjčovně na dolní stanici lanovky. Nahoru vás vytáhne opět lanovka skiareálu Janské Lázně.

Špindlerův Mlýn

Sáňkařskou dráhu má od roku 2000 i areál Špindlerův Mlýn, každodenně upravovaná trať dlouhá necelých 4000 m začíná na Špindlerově Boudě - Malý Šišák a vede až na Dívčí Lávky u Bílého Labe. Provoz dráhy od 10 do 16 hodin, od 18 do 20 se konají noční jízdy. Dráha je po celé délce plně osvětlena. Sáňky dostanete na startu, zpět na start dráhy dopraví sáňkaře zájezdový autobus a dva minibusy, které mají trvalé stání na náměstí ve Špindlerově Mlýně.

Ceny jsou zde trochu vyšší, jak se na nejluxusnější středisko u nás sluší. Jízda dolů na vlastních saních stojí 60 Kč, Jízda dolů + zapůjčení saní vyjde na 130 Kč a jízda dolů + zapůjčení saní + jízda nahoru vyjde už na 190 Kč a noční jízda 230 Kč.

Toho, který teprve uvažuje o pořízení si saní,možná překvapí, z kolika modelů může v současné době vybírat. Základní rozdělení je na klasické sáňky a opěrátka, která jsou vybavena vzadu opěradly, aby z nich hlavně malé děti nespadly.

Klasické sáňky Davos či rohačky s kouzelně zakroucenými laťkami vepředu mohou vyjít až na dvanáct třináct stovek. Rodinné sáňky model Lavina stojí dokonce patnáct set korun. Více na ceske-tradice.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám