Hlavní obsah

FRANCIE: Lyžuje se téměř z postele

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francie je země bohy stvořená pro lyžaře. Zejména v Severních Alpách se nabízejí ideální geografické podmínky. Vrcholy dosahují kolem 3000 metrů n. m., sjezdovky mají slušné převýšení a uprostřed svahů stojí ubytovací komplexy, tzv. lyžařské stanice.

Článek

Hned několik středisek nabízí prostor s více než 200 km sjezdovek, nepočítaje v to volné terény, které jsou nejcennějším francouzským pokladem. Za to vše jsou návštěvníci ochotni snést i trochu nepohodlí v panelákových apartmánech, které jsou navzdory výstavbě luxusnějších chaletů ve střediscích stále nejčastějším druhem ubytování.

Z lyžárny do lyžárny

Říká se, že se "lyžuje z postele". V praxi to znamená, že se na lyžích vyjíždí z lyžárny a večer se do ní zase z druhé strany přijíždí. Níže položená střediska vzniknuvší z původních vesnic (Megeve, Chamonix, Serre Che) samozřejmě znají i pár kroků pěšky k lanovce, nebo dokonce skibusy.

Výhodou ale zůstává, že ani nejrozsáhlejší areály nemívají skipas výrazně dražší než jiná alpská střediska, které naopak dosahují třeba cena/výkon vychází lyžařská dovolená ve Francii značně rentabilně, a to přinejmenším pro toho, kdo vyhledává lány sjezdovek. Naopak na francouzské poměry malá střediska (50 až 100 km sjezdovek, např. v údolí Maurienne) dokážou nabídnout i překvapivě nízkou cenu.

Přírodní sníh

Francouzské sjezdovky jsou jinak dosud z velké části odkázány na přírodní sníh - jednak je ho dostatek, zároveň nejvyšší skalnaté partie tratí jsou hůře přístupné pro zasněžování. I to se však mění, a tak hlavní tratě ve všech střediscích bývají pojištěny sněžnými děly (v některých areálech jako Tři údolí, Tignes nebo Alpe d'Huez je to i třetina plochy).

Typickými specialitami zdejšího regionu jsou pak gastronomické pochutiny, večer po lyžování můžete zkusit palačinky (crepes) nebo bohaté saláty. Ale pozor, obvyklá francouzská snídaně je dost nevydatná stejně jako oběd. Ale to vše se vynahradí rušnými společenskými večeřemi s pěti chody, po nichž sotva vstáváte od stolu.

Čím může zklamat:
masovost velkých středisek
ležérnost služeb. Francouzi jsou tu a tam příslovečně laxní
Čím zaujme:
rozsah volných terénů (nekonečné možnosti prašanových sjezdů)
ubytování na sjezdovce
lyžařské houpačky (stovky kilometrů propojených tratí umožňují nejet téměř žádnou trať dvakrát)

Puy St. Vincent

Stále více a více se i na našem trhu prosazují střediska komornější, v nichž sice lze lyžovat s jistými omezeními, ale vynikají přívětivější atmosférou, a zejména cenou. Jedním z nich je i Puy St. Vincent, které se včetně standardních služeb (doprava, skipas, ubytování za týden) prodává hluboko pod magickými deseti tisíci korun.

Všechno lyžování je sdruženo pod vrcholem jediné hory, 2750 metrů vysoké Le Pendine. Z ní se rozjíždějí jednotlivá barevná vlákna sjezdovek, aby se pak zase spojila v ubytovacím centru Station 1600 nebo 1400 (pojmenované podle nadmořské výšky, kde střediska leží). Maximální převýšení je zhruba i 1300 metrů. Nedaleko se nacházejí i urostlejší střediska Alpe d'Huez, Les 2 Alpes, La Grave, Serre Chevallier nebo Montgenevre, kam lze zajet na jednodenní návštěvu v rámci skipasu Galaxie.

Puy St. Vincent zvolí ti, kteří se nechtějí na sjezdovce tlačit s celým lyžařským národem a vystačí si se skromnějším příjemným lyžováním.

Puy St. Vincent zvolí ti, kteří se nechtějí na sjezdovce tlačit s celým lyžařským národem a vystačí si se skromnějším příjemným lyžováním.

Puy St. Vincent zvolí ti, kteří se nechtějí na sjezdovce tlačit s celým lyžařským národem a vystačí si se skromnějším příjemným lyžováním.* sjezdovky: 60 km

Puy St. Vincent zvolí ti, kteří se nechtějí na sjezdovce tlačit s celým lyžařským národem a vystačí si se skromnějším příjemným lyžováním.* sjezdovky: 60 km* 16 lanovek a vleků

Puy St. Vincent zvolí ti, kteří se nechtějí na sjezdovce tlačit s celým lyžařským národem a vystačí si se skromnějším příjemným lyžováním.* sjezdovky: 60 km* 16 lanovek a vleků* skipas 1 den dospělí/děti: 25/20 eur

Puy St. Vincent zvolí ti, kteří se nechtějí na sjezdovce tlačit s celým lyžařským národem a vystačí si se skromnějším příjemným lyžováním.* sjezdovky: 60 km* 16 lanovek a vleků* skipas 1 den dospělí/děti: 25/20 eur* zajímavost: skipas Galaxie Avantages, platný v 6 dalších střediscích

Puy St. Vincent zvolí ti, kteří se nechtějí na sjezdovce tlačit s celým lyžařským národem a vystačí si se skromnějším příjemným lyžováním.* sjezdovky: 60 km* 16 lanovek a vleků* skipas 1 den dospělí/děti: 25/20 eur* zajímavost: skipas Galaxie Avantages, platný v 6 dalších střediscíchwww.paysdesecrins.com

Reklama

Související témata:

Související články

RAKOUSKO: největší nabídka areálů

K jižním sousedům si lze zajet i na prodloužený víkend. Rakousko je zemí malebných horských vísek, které na pohled splňují představu alpské pohádky. Náš jižní...

Výběr článků

Načítám