Hlavní obsah

RAKOUSKO: největší nabídka areálů

K jižním sousedům si lze zajet i na prodloužený víkend. Rakousko je zemí malebných horských vísek, které na pohled splňují představu alpské pohádky. Náš jižní soused dále boduje u českých lyžařů snadnou dostupností a velkým výběrem areálů.

Článek

Co do celkového počtu sjezdovek je evropskou jedničkou. Najdete tu střediska prakticky jakýchkoli parametrů - od lyžařské arény se stovkami kilometrů propletených tratí až po vesničku s pár kravíny a vleky. Typické jsou hlavně areály středního rozsahu s tradiční ubytovací vesničkou na svém úpatí. Když už nemohou nabídnout propojení sjezdovek "bez sundání lyží", servírují střediska alespoň společné regionální skipasy a síť skibusů

Lyžařské arény

Nejznámějším příkladem je Ski Amadé s pěti velkými regiony a 860 km tratí, které se podobně jako Saalbach-Hinterglemm blíží se svým rozměrem francouzským destinacím.

Při cestě do Alp se už kolem Salcburku zdvihají Alpy do dvoutisícových výšek. Hustě koncentrovaná jsou střediska také na pomezí s Tyrolskem, kde leží světoznámý Kitzbühel nebo údolí s 250 km sjezdovek - Brixental.

Za vyššími hřebeny je ovšem nutno putovat dále. Dvouapůltisícovou hranici sněhové jistoty prolamují vrcholy teprve až u tyrolské metropole Innsbrucku v ledovcových údolích - a to od Zillertalu na východě až po Kaunertal na západě. Této výškové mety dosahuje ještě rakouská lyžařská Mekka Arlberg a také tyrolský "tygr" Ischgl, nejexpanzivnější areál v Rakousku. V Arlbergu nalezneme i nejluxusnější středisko Lech-Zürs, které je vybaveno výhradně vyhřívanými sedačkovými lanovkami a čtyř- až pětihvězdičkovými hotely.

Ledovcová pětka

Rostoucí oblibě se těší jižnější spolkové země Štýrsko a Korutany, kde vládne již jihoalpské stabilnější a slunečnější klima. Lyžařsky nezaostává například rodiště Franze Klammera Bad Kleinkirchheim, které láká kromě sjezdového vyžití na 100 km tratí i termálními lázněmi. Stejně velká Skiarena Nassfeld nabízí zase nejmodernější síť lanovek. Špičkou co do nabídky i cen je nejzápadnější cípek Rakouska - Vorarlberg.

Zdejší ledovce - především Kaprun a velká tyrolská "pětka" (Tux, Stubai, Ötztal, Pitztal a Kaunertal) - jsou pro českého lyžaře snadno dostupné a disponují solidní terénní nabídkou od pozdního podzimu až do léta. Zejména v listopadové předsezóně praskají i díky českým víkendovým nájezdníkům ve švech. Výhodou je, že Rakousko v zimě počasím příliš netrpí, jeho vlhké klima zabezpečuje pravidelný přísun sněhu, nejistou může být v tomto ohledu jen nízká nadmořská výška některých areálů ve východní polovině Rakouska.

Čím může zklamat:
* ubytování přímo na sjezdovce je výjimečné;
* jeho klima nepatří k nejslunečnějším.
Čím zaujme:
* velký výběr středisek pro požitkáře i sportovního nadšence;
* pro nás nejdostupnější Alpy;
* v osmi ledovcových střediscích si lze kvalitně zajezdit od října do května;
* rodinná atmosféra - penzióny jsou v rodinných rukou.

Reklama

Výběr článků

Načítám