Hlavní obsah

Jižní Morava: víno, lyže a fašank

Právo, Martina Žáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V nížinatém kraji jižní Moravy naleznete sice jen malé kopce, z nichž se lze také sklouznout na prkénkách, ale zato vás čeká příležitost ke koštování letošní úrody nebo zážitek bujarého masopustu, někde zvaného fašank.

Článek

Přijeďte na druhý svátek vánoční a zažijete jednu ze stále živých tradic - do ulic v ten den vyjdou koledníci na štěpánskou koledu. Na Tři krále, 6. ledna, zase potkáte děti, vyrážející na koledu v přestrojení za Kašpara, Melichara a Baltazara a čmárající iniciály K+M+B na rámy dveří. Ve Zlíně se v ten den pravidelně koná Zámecké tříkrálové koštování slivovice, jehož součástí bývá recesní minikonference.

Nejvíc veselo ovšem je v období masopustu (fašanku), který trvá od Tří králů do Popeleční středy. Je třeba se řádně poveselit a dobře najíst a napít, protože pak následuje střídmé postní období. Masopust dodnes je dobou zabijaček. Ačkoliv už lidé prasata doma příliš nechovají, kvůli atmosféře hromadného vaření polévky a výroby klobásek a jitrnic si často koupí vykrmené zvíře u chovatele. Nechají si ho na svém dvorku zabít řezníkem a při tom hostí přátele a známé. Kdo si na podzim "založil" kvas z trnek nebo jablek, míří v tomto období do pálenice. Pálení bývá mnohde obřadem, při němž se sejde větší společnost a opět se hoduje a popíjí.

Fašank se slaví i ve větších městech

Na konci února nastává hlavní bod masopustu. V obcích se koná slavnost spojená s voděním medvěda, kterého provází družina masek. Dnes už nemá dřívější povahu koledy a připomíná spíše karneval. Vrcholí pochováváním basy parodujícím církevní pohřební obřad, při němž se při truchlozpěvech veřejně propere kdejaký drb z vesnice. Pokud chcete masopust zažít ve vší parádě, zajeďte si v závěru února do Strání na Uherskohradišťsku. Oblíbený je i fašank v centru Zlína nebo ve Velké nad Veličkou na Hodonínsku. Zaručeným tipem je také některý z řady krojovaných lidových plesů, které pořádají folklorní soubory či spolky. Vyhlášená je i ochutnávka méně obvyklé pálenky z oskoruší, plodů stejnojmenného druhu jeřábu, který v posledních letech na Moravě vymírá a ekologové se jej snaží zachránit řízenou výsadbou nových stromků. Ochutnávky se konají například ve Strážnici nebo Tvarožné Lhotě na Hodonínsku.

Pojeďte lyžovat na Moravu

Na jižní Moravě se nadmořská výška až na výjimky šplhá ke třem až čtyřem stovkám metrů nad mořem. Zdejší svahy sice nemají žádné velké převýšení, ale nahrávají začátečníkům nebo rodičům, kteří teprve učí své potomky lyžovat.

Jedním z nejnovějších areálů je Ski park v Osvětimanech, obci vzdálené 24 kilometrů od Uherského Hradiště. Kdo se chce po sportovním výkonu zahřát, určitě ocení posezení u jídla ve srubu s pravou pecí.

Na druhou stranu od Uherského Hradišti, u Buchlovic, se nachází Ski park Stupava. Pro tři sjezdovky nabízí dva vleky pro dospělé a jeden pro děti. Ve velmi podobné nadmořské výšce leží i lyžařský svah ve Zlíně ( www.svahzlin.cz), na kopci nedaleko centra. Provozuje ho slavná olympionička Olga Charvátová-Křížová.

Mezi známé níže položené areály patří například i Ski park Filipov u Javorníku nad Veličkou nedaleko Veselí nad Moravou, lyžařský svah v Radějově na Hodonínsku nebo Ski areál Břestek (www.brestek.cz) u Buchlovic na Uherskohradišťsku.

Rájem snowboardistů je lyžařský svah v Nezdenicích na Uherskohradišťsku, k dispozici tady mají jediný větší snowpark v širokém okolí. Raritou mezi "nížinnými" skiparky je areál v Němčičkách na Břeclavsku, který leží ve výšce pouhých 180 metrů nad mořem, uprostřed vinohradů a meruňkových sadů.

SKIAREÁLY
Filipov Přepravní kapacita: 1 500 osob za hodinu. Převýšení svahu: 85 metrů. Délka svahu: 550 metrů. Provozní doba: 9-20.30 hodin. Ceny jízdenek: loni 16 jízd vyšlo na 100 Kč, letos avízováno mírné zdražení, v době uzávěrky ale nebylo známo, dětský vlek zdarma. Aktuální info: 602 590 138 www.skifilipov.info
Osvětimany
Přepravní kapacita: 1 880 lyžařů za hodinu. Převýšení svahu: 98 metrů. Délka svahu 400 metrů. Provozní doba: 9-20 hodin. Ceny jízdenek: bodový systém, 10 jízd stojí 100 Kč, s větším počtem jízd se cena snižuje, od letoška se připravují i půldenní a celodenní zvýhodněné permamentky. Aktuální info: 608 784 800.
Radějov:
Přepravní kapacita: 1 200 lyžařů za hodinu. Převýšení svahu: 75 metrů. Délka svahu: 480 metrů. Provozní doba: 9-20 hodin. Ceny jízdenek: 1 jízda stojí 11 korun, 10 jízd 90 Kč. Informace: 608 717 692 www.sjezdovkaradejov.cz
Stupava
Přepravní kapacita: 2 500 lyžařů za hodinu. Převýšení svahu: 90 metrů. Délka svahu: 500 metrů. Provozní doba: 9-20 hodin (v pátek do 21.00). Ceny jízdenek: bodový systém, 10 jízd vyjde na 80 Kč, s větším počtem jízd se cena snižuje. Aktuální info: 777 177 884, www.stupava.cz.

TIPY NA VÝLETY

* Zajeďte do Buchlovic s přilehlou rekreační oblast Smraďavka, která je známá svou dávnou lázeňskou tradicí. Navštivte Lovecký zámeček či Centrum regenerace, kde si můžete dopřát vanové koupele, saunu, masáže a zábaly z mořských řas či bahna z Mrtvého moře. Areál nabízí i možnost ubytování.

* Nejzajímavější památkou v okolí je unikátní větrný mlýn v Kuželově. V zimě sice není interiér přístupný, obdivovat jeho krásu ale můžete i zvenčí. Lopatkový mlýn holandského typu byl postaven roku 1842. Na celé jižní Moravě se dochovaly jen tři tyto stavby.

* V oblasti kvete vinařská turistika. V hospůdkách v okolí ochutnejte místní úrodu a zajeďte se podívat do Bořetic. U Kraví Hory leží rozsáhlý komplex více než tří set vinných sklípků - můžete obdivovat zvenčí jejich architekturu, nebo si v nich objednat degustaci či posezení u cimbálu. www.kravihora.cz

* Vezměte si s sebou na výlet plavky a vyrazte do aquacentra Delfín v Uherském Brodě. Mají tam 25metrový bazén pro plavce a areál s vodními atrakcemi - divokou řekou, whirlpoolem, vodopádem, dětským brouzdalištěm se skluzavkami a 91 metrů dlouhým tobogánem.

* Navštivte rozhlednu Travičná mezi Radějovem a Tvarožnou Lhotou, vede k ní Oskorušová stezka. Za prohlídku stojí i samotný Radějov s řadou malebných domků lidové architektury.

* Mezi obcemi Osvětimany a Koryčany najdete známé poutní místo s cyrilometodějskou tradicí Hora Svatého Klimenta. Stávalo zde hradiště s kostelem, klášterem a dalšími církevními stavbami. Návštěvníci si dnes mohou prohlédnout zbytky základů. Nachází se zde také dřevěná kaplička a zvonice.

www.ado.cz/poutni/osveti many/osvetimany.htm

* Ze Stupavy je to pár kilometrů do Archeoskanzenu v obci Modrá. Jde o repliku velkomoravského opevněného sídliště z 9. století. Jeho stavba byla inspirována místními archeologickými nálezy. Představuje návštěvníkům, v jakých podmínkách žili a pracovali Slované. Od listopadu do dubna je otevřeno dle zájmu veřejnosti, návštěvu je nutno předem domluvit telefonicky.

* Zajeďte si do Slavkova u Brna, který vstoupil do dějin slavnou napoleonskou bitvou. Místní zámek se stal na několik dnů místem Napoleonova pobytu, zde také bylo podepsáno příměří mezi Francií a Rakouskem. Bitvu připomíná nedaleká Mohyla míru.

* Slavnou éru obuvnické výroby ve Zlíně připomíná unikátní Obuvnické muzeum, které najdete u vchodu do bývalého areálu baťovské továrny. Při prohlídce tisícovky exponátů - replik i originálů - se seznámíte se světovou historií obouvání i ševcovského řemesla. Nechybí nejrůznější kuriozity, které z cest po celém světě přivezli nákupčí firmy Baťa.

www.muzeum-zlin.cz Nížinná krajina jižní Moravy sice není typicky regionem zimy. Nabízí menší kopečky, kde se můžete také sklouznout na prkýnkách dokonce i mezi vinohrady, ale je vyhlášena především zimním koštováním letošní úrody vína a dávnými lidovými zvyky a tradicemi.

Reklama

Související témata:

Související články

Masopusty zachvátily Moravu

Medvědář s medvědem, policajt s uzeným špekem nabodnutým na šavli, čert, gorila, elegán v buřince s dvojicí cikánek s notně odrostlým miminem v kočárku,...

Výběr článků

Načítám