Hlavní obsah

Živý plot pozvedne každou zahradu

Právo, Adéla Taitlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zakončete letošní zahradní sezónu výsadbou živého plotu, který dodá zahradě přitažlivý rámec a dovolí v ní založit přívětivá místa, aby bylo kde si v klidu posedět a odpočinout.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Dekorativní listy tavoly kalinolisté Diabolo na podzim září červenými odstíny. Necháte-li ji bez řezu, obsype se na jaře bělostnými kvítky.

Článek

Volbu rostlin i jejich následnou úpravu do jisté míry předurčuje velikost a styl zahrady, domu a okolí vůbec. Nenechte se tím příliš omezovat, zvlášť má-li zelená stěna plnit okrasnou či praktickou funkci uvnitř zahrady.

Plot pro každou příležitost

Vysoko zapěstované živé ploty se hodí nejlépe k vymezení vnějších hranic pozemku. Čím jsou hustší, tím lépe vás ochrání před větrem, prachem a hlukem z ulice.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Živý obrubník ze zimostrázu osvěží záhony všech stylů, tvarů a velikostí. Nevšední pohledová clona z vinné révy dává odpočívadlu nádech Středomoří.

Pocit bezpečí umocňují dřišťály (Berberis) či poloopadavé hlohyně (Pyracantha) s hustě otrněnými výhony. Středně vysoké zelené stěny najdou uplatnění při odclánění rušivých prvků, jako jsou popelnice, kompost či výběh pro slepice, ale stejně dobře zajistí soukromí u bazénu a zútulní koutek ke čtení.

Dokonale upraveně bude zahrada působit, když kolem cestiček, záhonů všeho druhu či předzahrádky vysázíte živý obrubník ze zimostrázu (Buxus sempervirens), levandule, zimolezu lesklého (Lonicera nitida) nebo jakékoli další dřeviny, která zůstává nízká, roste pomalu a snáší častější řez.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Barvy, květy, vůni i sladké plody nabízí bariéra ze zimostrázu, růží a levandule, korunovaná hrušňovým špalírem.

Stálezelený, nebo opadavý?

Stálezelená bariéra z tisu (Taxus baccata), zeravu západního (Thuja occidentalis), borovic a smrků, lesklé bobkovišně (Prunus laurocerasus), mahónie (Mahonia) či kaliny pražské (Viburnum x pragense) si svou klidnou tvář uchovává po celý rok takřka beze změn, je neprůhledná a v člověku probouzí zvědavost, protože zahradu díky ní nikdy nepřehlédnete jediným pohledem. Navíc nemusíte řešit, co se shrabaným listím.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Tis výborně regeneruje i po hlubokém řezu do starého dřeva. Snadno se tvaruje, snáší slunce i stín, ale jeho cena je poměrně vysoká.

Na opadavých živých plotech je vzrušující sezónní proměnlivost. Na jaře přinášejí radost z květů, na podzim oslňují barvami a v zimě je mnohdy zdobí krásné plody.

Druhů a odrůd vhodných k jejich založení najdete u zahradníka daleko víc než těch stálezelených. Spolehnout se můžete především na nenáročný habr (Carpinus betulus), dlouhověký buk lesní (Fagus sylvatica) i javor babyku (Acer campestre) a poměrně levný ptačí zob (Ligustrum vulgare) Atrovirens.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Habrový živý plot člení zahradu na útulné pokojíky a chrání záda při sezení na lavičce. Suché listy na něm drží až do jara. Ročně přirůstá 20 až 30 cm.

Udělejte dobrý skutek pro živočichy

Žijete-li ve městě, je výsadba živého plotu tím nejlepším, co můžete udělat pro ptactvo, kterému ke hnízdění chybí dostupnost lesa, remízků a sadů. Ještě užitečnější takový plot bude, když do něj zahrnete druhy, které opeřencům nabídnou potravu.

Koneckonců na plodech jeřábu (Sorbus), rakytníku (Hippophae rhamnoides), planých růží, bezu, trnky, hlohu (Crataegus monogyna), dřínu (Cornus mas) či muchovníku (Amelanchier lamarckii) si pochutnáte i vy, jelikož z nich můžete připravit lahodné marmelády a zdravé nápoje.

Včely zase potěší jejich květy bohaté na nektar. Ekologické volně rostoucí živé ploty působí přirozeně a nevyžadují mnoho péče. Stačí je přibližně každých pět let prosvětlit, aby zůstaly v dobré kondici a hojně kvetly.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Smaragdová linka ze smrků a borovic dokonale umocňuje pohádkovou atmosféru myslivecké hájenky.

Hrátky s tvary a barvami

Každý ví, jaká je to nádhera, když na jaře rozkvete zlatice (Forsythia). A co teprve, když se květy v zářivých barvách ověnčí celý živý plot! Tavolník van Houtteův (Spiraea x vanhouttei), pustoryl věncový (Philadelphus coronarius), meruzalka krvavá (Ribes sanguineum), šeříky (Syringa) či vajgélie (Weigela) patří k tomu nejhezčímu, co může jaro nabídnout.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Purpurová odrůda buku lesního Purpurea vytváří z plotu dominantní pohledový prvek, který dává vyniknout okolní zeleni.

V létě se v kvetoucích stěnách prosazují růže, komule (Buddleia), hortenzie (Hydrangea) a ibišky (Hibiscus syriacus).

Ale ani nekvetoucí živý plot nemusí nudit, když mu zajímavě vytvarujete vrchol a založíte před ním záhon oblíbených trvalek.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Precizně tvarované zeravy jsou vizitkou a chloubou pečlivého majitele zahrady. Celý rok přitahují obdivné pohledy kolemjdoucích.

K barevným hrátkám svádějí dřeviny s pestrými listy, jako jsou panašované brsleny (Euonymus fortunei), svídy (Cornus), vínové odrůdy buku lesního Purpurea a tavoly kalinolisté (Physocarpus opulifolius) Diabolo nebo zlatolistý cypřišek (Chamaecyparis lawsoniana) Ivonne s rují vlasatou (Cotinus coggygria) Golden Spirit a černým bezem(Sambucus nigra) Aurea.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Budky a krmítka patří do každé zahrady

Ptactva ubývá, protože mizí staré aleje a sady, které ptáci potřebují ke svému hnízdění na jaře a přežití v zimě. Naše zahrada bude pro ně rájem, když do ní...

V Olomouci začal podzimní veletrh Flora

Ve velký sklep a spíž zaplněné ovocem, zeleninou i dalšími potravinami se proměnil hlavní pavilón A olomouckého výstaviště, kde byl ve čtvrtek zahájen letošní...

Výběr článků

Načítám