Hlavní obsah

Zimostráz pro každého

Novinky, Ing. P. Chlouba, časopis Flóra na zahradě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Buxusová vášeň snadno vzplane a může zasáhnout každého zahradnického nadšence. Zahradu vybudovanou prakticky pouze z této dřeviny jsme vám ukázali minule. Dnes si představíme některé zajímavé odrůdy.

Článek

Buxusy jsou zejména v západní Evropě jedny z nejpopulárnějších zahradních dřevin vůbec. Jenom přes Holandskou květinovou burzu provozovanou společností Flora Holland se v roce 2007 prodalo více než 11 miliónů kusů těchto rostlin v celkové hodnotě blížící se skoro 17 miliónům €. A v tom ještě nejsou zahrnuty další milióny kusů prodaných jinými cestami. Část z tohoto obrovského množství skončila i v naší zemi a tudíž i ve vašich zahradách.

Jaký si vybrat?

Buxusy se prodávají zejména v zahradních centrech a zahradnictvích. Při nákupu mladých rostlin se rozhodně vyplatí mít jasno, k jakému účelu buxus budeme potřebovat. Platí to zejména v případech, kdy si budeme chtít z mladé rostliny „vychovat“ krásně pravidelnou kouli. Pro tento účel budeme potřebovat odrůdy, jejichž výhony rostou široce do stran. Jedním z nejlepších buxusů pro tento účel, který se u nás prodává, je kultivar ‘Faulkner‘. Naopak rostlinky, jejichž výhony směrují prudce nahoru jsou vhodné pro různé obruby, lemy, nebo pro stříhání tvarů jako krychle nebo válec. Pestrobarevné odrůdy jsou vizuálně lákavější, většinou ale rostou výrazně pomaleji, než jejich čistě zelení příbuzní.

Co jim svědčí

Říká se sice, že jsou to typické rostliny stínu, ale při dostatečné vlhkosti půdy mohou stejně dobře růst i na slunném stanovišti. Vyžadují hlubší půdy s vyšším obsahem humusu a vysokou zásobou živin. Milují půdy s vysokým obsahem vápníku. Proto zejména při pěstování buxusů v nádobách musíme tyto požadavky vzít v úvahu. Při nedostatku živin listy ztmavnou a mají nehezkou nahnědlou barvu. Při doplnění živin se ve vegetační době buxusy ale rády vrátí k osvědčené zelené barvě, která jim sluší nejlépe.

Tvarování podle školy

V případě tvarování buxusů do různých figur i plotů se jsou nejvhodnější tři termíny. První zásah je vhodný provést v předjaří – kdy již skončily větší mrazy, ale rostlina ještě nezačala pořádně růst. Druhý termín řezu připadá na konec června – když dětem končí škola, musíme se vydat tvarovat buxusy. Třetí termín se školou také souvisí – provádí se začátkem září, když škola začíná. Zářijový termín se pro naše klimatické podmínky uvádí jako poslední vhodný.

Reklama

Související články

Buxusová zahrada

Keřík zimostrázu, lidově buxusu neboli krušpánku, najdeme skoro v každé zahradě. Ale vybudovat zahradu prakticky pouze ze zimostrázu pro trvalý efekt a na celý...

I zahradník může být umělec

Také už jste při cestách do zahraničí obdivovali nádherně střižené živé ploty nebo vtipně vytvarované okrasné keře a rádi byste si něco podobného na zahradě...

Výběr článků

Načítám