Hlavní obsah

Zimní zahrada

Novinky, Petr Petříček , časopis Chatař a Chalupář

Zimní zahrada je částečně nebo úplně prosklený prostor navazující na obytnou budovu. Rozšiřuje bydlení a umožňuje větší kontakt s přírodou v okolí domu.

Článek

Jako prosklená přístavba nabízí celou řadu řešení. Základní verze je přirozeně jednopodlažní, situovaná před vybranou místností – nejčastěji obývacím pokojem. Můžete ji přistavět širší stranou k domu, anebo naopak zřetelně vysunout do okolní přírody jako relativně samostatné křídlo budovy.

Tím ovšem možnosti uspořádání nejsou ani zdaleka vyčerpány. Větší přístavbu je možné například postavit podél celé šíře fasády nebo dokonce jako jakýsi třpytivý prstenec obepínající i několik stran budovy. Někomu se zase může líbit výhled do krajiny ze zimní zahrady postavené v patře nad přízemím domu. Podle způsobu využívání může být zimní zahrada buď vytápěná, nebo nevytápěná.

Proti slunci chrání speciální zastínění.

Zásadní je, aby zimní zahrada tvořila s původním domem logický optický celek. Do tohoto vztahu je třeba začlenit také pevně stojící objekty mimo dům (bazén, architektonické prvky v zahradě, ale i stromy apod.).

Prostorová dispozice

Důležité je správně rozvrhnout vnitřní prostor zimní zahrady. Z ryze funkčního hlediska rozlišujeme tři prostorové zóny: odpočinkovou, vegetační a průchozí. Z těchto požadavků vyplynou nároky na velikost zimní zahrady a její napojení na ostatní prostory. Minimální plocha prosklené přístavby by měla být 15 m² a hloubka alespoň 2,5 m.

Dobře zvažte světovou stranu, na kterou bude zimní zahrada situována. Má totiž zásadní vliv na její další využití i na potřebu vytápění. Nejoblíbenější je jih, kde vnitřek i v zimě prohřívá slunce, dále pak západ, kde si můžete užívat slunných podvečerů. Kdo dává přednost rannímu slunci, může zvolit orientaci východní. Zimní zahrada na severní straně působí sice jako tepelný izolant domu, ale slunce ji téměř nevyhřívá.

Ze zimní zahrady může být vchod na terase, na kterou lze přemístit posezení.

Jaký zvolit materiál

Pro stavbu zimní zahrady si můžete vybrat plast, hliník nebo dřevo. Plastová konstrukce je levná a má minimálními požadavky na údržbu. Je odolná vůči povětrnostním vlivům a UV záření. Má však nižší pevnost, a proto je vhodná jen pro menší prosklené stavby.

Konstrukce z hliníku je lehká a nepodléhá korozi. Pro větší nosnost se do hliníkové konstrukce někdy vkládá ocelové jádro. Hliník je také dražší než plast. Dřevěná konstrukce vyniká dobrou nosností, je však náročnější na údržbu. Osvědčily se dřevěné lepené profily, které zaručují stabilitu a stálost celé konstrukce. Existují i systémy kombinující dřevo s hliníkem, a to zejména pro šikmé střešní díly.

Plastová konstrukce má minimální požadavky na údržbu.

Pro zasklení střechy zimní zahrady se většinou používají izolační dvojskla s neviditelnou vrstvou kovu, která odráží sluneční záření. Pro svislé stěny je vhodné zasklení s větší propustností tepelné i viditelné složky záření.

TIP !
Jestliže se rádi koupete a nechcete být závislí na rozmarech počasí, můžete si prosklenou přístavbou zakrýt venkovní bazén, do kterého je vstup přímo z domu. Místo pro příjemné posezení a květiny se v takové zimní zahradě také najde.

Reklama

Související články

Pergoly - okrasa zahrady

Jsou to lehké, často dřevěné konstrukce, které se vztyčují nad terasami, travnatými plochami či cestami, aby vytvořili pocit soukromí.

Stavíme podlahu terasy

Podlahu terasy si můžeme zvolit dřevěnou, keramickou, z přírodního nebo umělého kamene či z cihel. Položíme si ji buď sami, nebo se obrátíme na firmu, která...

Zákoutí pro odpočinek

V létě si co nejvíc užíváme pobyt na zahradě. Aby byl co nejpříjemnější, vytvoříme si v ní různá zákoutí – podle toho, jak tu chceme trávit čas. Své místo...

Výběr článků

Načítám