Hlavní obsah

Zelené rostlinky umějí i levitovat

Právo, Sylva Svobodová

S pokojovými rostlinami lze kreativně kouzlit. Umějí viset jako akrobati na provázku u stropu, zazelení fádní stěnu a v zajímavých nádobách zútulní každý interiér. Nevěříte? Nechte se inspirovat aktuálními trendy! V kurzu jsou aerária, kokedamy a minikvětináče.

Foto: Zahrada na niti

Aerárium s orchidejí. Rostlinka musí mít kořínky na světle, proto jí skleněná dekorace vyhovuje.

Článek

Pokojovky můžeme zasadit do nádob z netradičních materiálů, neobvyklých tvarů a udělat z nich umělecká díla. Rostlinky se totiž zabydlely v betonu, mramoru, ve vzduchu, skleněných nádobách i v lastuře.

Materiály a tvar

Oblíbené jsou pokojovky se zajímavým tvarem listu a barvy. Úžasné jsou i sukulenty a kaktusy, protože jsou nenáročné na pěstování a mají atraktivní exotický vzhled. A kam se zelenou nádherou?

Velkým hitem je ekologický pratelný papír, z něhož se tvoří geometrické závěsné, nástěnné i stojací květináče v rozmanitých barvách. Materiál připomíná kůži a překvapí svojí pevností a praktičností.

Rostliny lze v květináči dát i do zajímavě drhaných provázků neboli makramé. Stále frčí i betonové doplňky, umělý mramor, zejména v podobě minimalistických váz a květináčů. Takové tillandsie lze pěstovat bez půdy – třeba v lastuře.

Křehká aerária

Zelenáči nemusí být jen v květináči. Daleko více vyniknou ve skleněném obalu (tzv. aeráriu) ve tvaru slzy se špičkou nahoru i dolů, kapky i koule.

Dekorace ze skla jsou krásné na stole, parapetu, ale lze je zavěsit na provázku i ke stropu.

Zeleň ve skle dá interiéru jiskru

Zahrada

Jakým rostlinkám se v aeráriu daří? Třeba nenáročné tillandsii, sukulentům, mechu, ale i orchidejím. Rostlinná aerária vytvářejí půvabné mikrosvěty jako v kapkách rosy. Potěší každého, kdo odmítá řezané rostliny, a přitom miluje květiny. Jako dárek k narozeninám je aerárium jedinečné!

Levitující kokedamy

Kokedama reprezentuje japonský způsob pěstování rostlin, který vychází z tradičních bonsají. Zahradní architektka Lenka Hrubá je ale připravuje i z běžných pokojovek, aby byly cenově dostupné a pěstebně nenáročné. A jak koule s rostlinkou pod jejíma rukama vzniká?

Rostlina se zbaví původního substrátu a její kořeny se obalí hliněnou koulí. Tu tvoří několik přísad. Zásadní je japonský jíl, černý a lepivý jako plastelína, který se smíchá s dalšími ingrediencemi podle potřeb rostliny.

Nechybí zeolit (drcená hornina z Itálie), který je schopný na sebe vázat živiny a vodu, a substrát na pokojovky. Z hmoty se vytvoří koule a obalí se mechem. Vše drží pohromadě ručně vyrobená síťka.

Rostlina v podobě kokedamy se zalévá namočením do vody. Stačí na pár minut, pak necháme kouli odkapat a opět ji pověsíme i s provázkem na háček.

Urychlete si jaro

Za okny pošmourno, ale doma už může být klidně jaro. Pořiďte si cibulové vázy, cibulku tulipánu, hyacintu či modřence a pozorujte společně s dětmi, jak rostlinky raší před očima, od květu až po kořínky.

„Při klíčení cibulí je důležité, aby nejprve prošly chladnou periodou. Proto je uložte do chladné komory nebo do ledničky v papírovém sáčku minimálně na měsíc,“ radí zahradní architektka Lenka Hrubá.

Do nakličovací vázy nalijte vodu a do horní části položte cibule. Teplem se probudí kořínky a cibule do 2 až 4 týdnů vykvetou.

Až budou v plném květu, dejte je na chladnější místo, třeba mezi okenní tabulky, protože vydrží mnohem déle v květu. Když odkvetou, nechte očištěné cibule zaschnout a schovejte je na příští rok. Uložte je na tmavé a studené místo.

Řasokoule - kuriózní dárek k pomazlení

Zahrada

V cibulových vázičkách zkuste naklíčit i velké pecky, třeba avokáda nebo manga. Pecky stačí jen položit stejně jako cibulku do horní části vázy a naplnit ji vodou, aby část pecky byla ve vodě. Kořínky by měly vyrašit během šesti týdnů.

Tillandsie žije ze vzduchu

Až ji poznáte, budete ji chtít! Je nenáročná, nepotřebuje půdu, přežije jen ze vzduchu. Běžně se prodává až 8 druhů a péči o ni zvládne každý. Stačí ji párkrát do týdne orosit vodou, potřebuje jen dostatek světla.

Tillandsii lze položit kamkoliv a vytvořit zajímavou dekoraci. Seženete ji od 90 Kč, závěsné, ručně foukané aerárium různých tvarů z českého skla je k dostání zhruba od 230 Kč.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Kosatečky klepou na brány jara

Dřív, než na nás jaro dýchne z plných plic, rozněžní zahradu cibulnaté kosatečky ze skupiny Reticulata. Roztomilí bratříci klasických záhonových kosatců se...

Výběr článků

Načítám